Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 13.07.2012.
12:01
J. L. Petković - Vesti A

Srbi na Kosovu saterani u katakombe

Lekar i pesnik iz Čaglavice, Dragan Ničić Cinoberski, dobitnik Gračaničke povelje, poznat po tome što se 2000. zdušno zalagao da se obnovi Vidovdansko pesničko pričešće, čitaocima "Vesti" prenosi svoj pogled na kosovsku svakodnevicu.

Dragan Ničić Cinoberski, književnik iz Čaglavice
 

Šta je istina o Srbima na Kosovu?
- Istina je sadržana u pesmi "Sloboda". Ti stranci, ljubitelji humanizma došli su da jednom narodu donesu slobodu, a drugom su je uzeli. To im se nije učinilo dovoljno, i kao da su se sa onima kojima su dali slobodu dogovorili da nam oduzmu i dostojanstvo. Tako 13 godina nema slobode za Srbe. Niko vam ne garantuje bezbednost ni u jednom gradu na teritoriji na kojoj je vojno intervenisano iz humanitarnih razloga. U gradovima koje je taj narod stvarao 1.000 godina, Srbi su sada Jevreji bez trake. Njihova traka je njihov jezik.
 

Život u rezervatu

- Kada se sve sabere i oduzme - ovo nije život. To je pretvaranje života u indijanski rezervat - mi vama donesemo socijalu, kao što su Amerikanci Indijancima donosili sanduke hrane i viskija, i onda vidimo u šta se pretvorilo stanovništvo u rezervatu. Samo je pitanje vremena koliko će ovaj narod moći da izdrži pod ovim nenormalnim okolnostima pre nego što počne da propada: socijalno, psihički i fizički.

Mogu li političari naći rešenje?
- Kosovo je u okolnostima virtuelne stvarnosti i za one koji ga oslobađaju, prodaju ili brane. Osim glasača, za političare ovde ništa ne postoji. Kada je ministar kulture Dragan Kojadinović zna se da će Vuk Drašković dobiti nagradu - Zlatni krst kneza Lazara, jer Ministarstvo kulture odobrava sredstva i može da urgira da njihov šef dobije tih 80 grama zlata. To ne može ni u Vojvodini niti u Beogradu, ali može ovde, jer ovde sve zavisi od države Srbije. Ovde im je novi Meksiko gde mogu da ostvare snove i ambicije. Dakle, ovi političari srpskom narodu na Kosovu svakako nisu potrebni, ali je narod potreban njima. I neće ga se lako odreći, a i ništa ih ne košta da u svaki govor umetnu "i našoj mučeničkoj braći na Kosovu i Metohiji".

Šta se prećutkuje?
- Na neki način suština je sadržana u onom što je nedavno Ivica Dačić rekao - svi mi pričamo o Kosovu, a kada se isključe kamere kažemo: "Ma, nema ništa od toga." Na neki način Srbi shvataju i osećaju da bez Kosova ne mogu da zadrže odrednicu da su Srbi. Ali, opet tu su neki poput Vuka Draškovića koji slave Vidovdan, a zalažu se za izdaju Kosova. To moj mozak ne može da shvati.

Kakva je budućnost Srba na Kosovu?
- Katakombe. Od nas se traži da se odreknemo nacionalnog identiteta, a mi ga do kraja nismo ni završili. Naš najveći problem je što nemamo 100 godina života u slobodi - oslobođeni smo na Kosovu 1912. godine, a 2012. dočekujemo u ropstvu. Srbija nije uspela da definiše svoje granice i da u njima opstane 100 godina, i zato imaju problem i država i narod. Osim toga, srpski narod na Kosovu nikada nije postao deo srpskog naroda u centralnoj Srbiji.
 

Izostala i "Sloboda"

Kako je sa Vidovdanskog pesničkog bdenja izostala "Sloboda"?
- Godine 2000. organizovali smo sve sa 70.000 dinara. Sada smo došli do toga da dva srpska ministarstva daju oko dva miliona dinara, i još se u vidovdanske svečanosti uključi i kosovska opština Gračanica. I onda vam koncert Biljane Krstić i izbor najlepše kosovke devojke budu posećeniji od pesničkog bdenja. A ključna manifestacija na kojoj su veličine poput Desanke Maksimović dobijali nagrade, izgubi svoj smisao. Tako je izostala i "Sloboda".

POVEZANE VESTI

Petak 13.07.2012. 15:35
Ој, давори, ти Косово равно, што ли си ми дочекало тужно после нашег кнеза честитога да шиптари сад по теби суде...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online