Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.07.2012.
07:47 >> 14:28h
Lj. Ivanović - Vesti A

Obaveštajne službe (2): Čuvari tajni otključali vrata

Za njihove propuste svi znaju, za uspehe niko, rečenica je koja možda najbolje opisuje tajne službe. Čime se zapravo bave tajne službe, pitanje je koje često postavljaju građani Srbije. Nedavna izjava predsednika Tomislava Nikolića da ga u izveštajima bezbednosne službe obaveštavaju i koja je vojna jedinica na vežbi, ponukala je pripadnike bezbednosti da objasne svoj posao.


 

Za razliku od možda rasprostranjenog mišljenja, BIA i ostale tajne službe u svetu ne bave se time s kim se koji političar švaleriše, ko je sa kim sedeo u kafani i ostalim pikanterijama. Glavni cilj rada bezbednosnih službi i njihovih izveštaja, koje predsednik, premijer i predsednik Narodne skupštine dobijaju, jeste da ih obaveste o najbitnijim događajima koji mogu da utiču na bezbednost države. Članovi BIA tvrde da "treba znati kako se čitaju ti izveštaji, za šta ipak treba iskustvo".


Reporteri "Vesti" obišli su srpsku tajnu službu, Bezbednosno-informativnu agenciju i sa Jovanom Stojićem, šefom kabineta direktora, u njihovom muzeju pogledali eksponate iz bogate istorije ove službe.


- Prva bezbednosna služba u Srbiji osnovana je 5. oktobra 1899. i nosila je naziv Odeljenje za poverljive policijske poslove, u sklopu Ministarstva unutrašnjih dela. To je preteča današnje BIA.

Osnivački akt potpisali su kralj Aleksandar Prvi i tadašnji ministar Đorđe Genčić, a služba je organizovana i ustrojena po uzoru na francusku i austrougarsku tajnu službu, što se tada smatralo dobrim modelom za Srbiju. Za prvog načelnika izabran je sudija Jovan S. Milovanović - priča Stojić o počecima moderne tajne službe u Srba.

Bezbednost države


BIA, Vojna obaveštajna agencija i Vojno-bezbednosna agencija prave zajednički izveštaj o najvažnijim stvarima bitnim za bezbednost države, koji se dostavljaju pojedincima iz vrha države. Oni se prave svakih nekoliko dana, a po potrebi i svakodnevno. Periodično se šalju i analize stanja, a svako od primalaca izveštaja ima pravo da od bezbednosnih službi zatraži dodatne informacije o problemima koje smatraju važnim.

U osam ormana nalaze se osnivački akti i nekoliko izveštaja agenata iz Srbije sa početka prošlog veka. Međutim, najviše pažnje izazivaju eksponati iz novije srpske istorije.

Tu su predmeti koji su pripadali vođi ravnogorskog pokreta generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću, nađeni kada su ga uhapsili operativci Odeljenja za zaštitu naroda (OZNA), formiranog tokom Drugog svetskog rata i iz kojeg su kasnije iznikle Služba državne bezbednosti i vojna Kontraobaveštajna služba. Pored njegovih, nalaze se i predmeti koje je kod sebe imao četnički vojvoda Nikola Kalabić, uhvaćen nekoliko meseci ranije.


Od Mihailovićevih ličnih stvari u muzeju se nalaze naočare, tehnička olovka, penkala, velika turska muštikla i kurirska torba sa katancem. Možda najzanimljiviji eksponat zaplenjen od Draže je njegova ratna karta. Nju su odštampali Nemci 1943. godine i ne zna se pouzdano da li su je četnici zaplenili u sukobu ili dobili od Nemaca.

Na karti se vide granice onog doba, pa je Srbija svedena na teritoriju od Beograda do Kosovske Mitrovice, granična linija ide preko Kosova, koje pripada Italijanima, Zemun i Srem su u NDH, a Bačka u Mađarskoj. Karta je izuzetno kvalitetna i nakon 70 godina i dalje se nalazi u izvanrednom stanju. Zanimljivo je da Draža na njoj ništa nije ucrtavao.


Možda su najzanimljiviji eksponati koji su pripadali Stojanu Župljaninu, koga je Haški tribunal tražio zbog ratnih zločina. On je prilikom bekstva obrijao bradu, smršao, pa je na dve fotografije sa neke kućne zabave bio potpuno neprepoznatljiv. Čak i komšije kod kojih je bio na zabavi, iako su ga često viđale, nisu mogle da ga prepoznaju i bile su iznenađene kad su saznale ko im je dolazio u goste.


Tokom bekstva pisao je dnevnik o svetskoj zaveri protiv Srba, a nakon što je

Lična karta preko veze


Među eksponatima se nalaze i lične stvari generala Ratka Mladića, zaplenjene prilikom hapšenja. Tu su pištolj glok i još jedan manji pištolj, takozvani damski pištolj, koje je imao pri sebi, vojne knjižice JNA i Vojske Republike Srpske, kao i lična karta iz 1999. godine, koja mu je nezakonito izdata, jer je nije lično preuzeo niti dao otisak prsta.

prebačen u Haški tribunal, tražio je da mu se pesme koje je napisao i dnevnik vrate, jer su njegovo vlasništvo. Na kraju je odlučio da mu se proslede fotokopije dnevnika, a za originalni je dao dozvolu da se izloži u muzeju BIA.


Radovana Karadžića operativci BIA otkrili su tokom jednog predavanja i fotografija koja je napravljena, gde se vidi sed čovek, duge brade, jeste prva njegova fotografija koju su napravili agenti BIA, posumnjavši da se upravo on krije iz lika doktora Dabića. Ipak, trebalo im je nekoliko meseci da provere sve podatke i budu sigurni da je to "njihov čovek".


Među eksponatima u muzeju BIA nalaze se i prislušni uređaji i uređaji za snimanje, koji su evoluirali decenijama. Dok je danas dovoljan mobilni telefon da snime i slikaju "bezbednosno interesantne stvari", nekada su ti uređaji jedva mogli da stanu u povelik kofer.


Posebno zanimljiv uređaj je aparat za registrovanje telefonskih brojeva, kako bi operativci znali sa kim komunicira osoba koju prisluškuju. To je proizvod Instituta za bezbednost i predstavljao je pravo čudo tehnike svog vremena.


Danas se Institut za bezbednost trudi da za potrebe BIA proizvede što više svoje opreme, iako nismo tehnološki napredni kao što su to, recimo, Nemci. Tako umesto da BIA kupi softver za prisluškivanje od neke strane službe, odlučili su se da proizvedu svoj jer nikad se ne zna da li će ta služba ubaciti "bubicu" i imati uvid u sve ono što radi srpska služba.
 

"Bubica" u betonu


U vitrinama muzeja se nalaze i "bubice" koje su bile ugrađene u zidove kuća ljudi koji su prisluškivani. Prilikom skidanja prislušni uređaji su morali da budu izbijeni zajedno sa betonom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online