Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 10.08.2012.
12:01
J. L. Petković - Vesti A

Srbi s Kosova: Samo da nas puste na miru

Na tropskim vrućinama Srbi u Orahovcu nemaju ni kapi vode. Građani su pod pritiskom počeli da plaćaju zaostale račune kosovskoj kompaniji, ali i posle nekoliko meseci redovnih uplata vodovodne cevi su uglavnom suve. Najteže je porodicama s malom decom, kaže u razgovoru za "Vesti" kaže Marjan Šarić, gradonačelnik Orahovca.

Marjan Šarić, gradonačelnik Orahovca
 

U stanju stalnog straha, meštani Orahovca imaju skromna očekivanja od nove Vlade Srbije - da završe projekte i olakšaju uslove kako bi proizvode iz rajske bašte mogli normalno da prodaju.

Kakva je bezbednosna situacija u Orahovcu?
- Stabilna, ali veoma složena. Građani se osećaju nesigurno, prisutna je stalna neizvesnost. Gornji deo Orahovca je i pre rata imao problema s vodom, a poslednjih 13 godina stanje se znatno pogoršalo. Iako su od pre nekoliko meseci Srbi počeli da izmiruju dugovanja prema vodosistemu "Radonjić", koji je u kosovskim rukama, u ovim tropskim vrućinama nemamo ni kapi vode. Možete zamisliti kako se snalaze porodice koje imaju malu decu, koliko se muče da nabave vodu, da se mališani ne bi razboleli. A i kada se razbole, možete zamisliti kako je u lekarskoj ordinaciji. Kako izgleda rad, na primer, zubara u Domu zdravlja u gornjem delu Orahovca, koji je jedini za građane koji nemaju uslova da idu do Mitrovice.
 

Verujemo Beogradu

Plašite li se da će raspustiti sve opštine i ukinuti im finansiranje, kako bi se to odrazilo na Orahovac i Veliku Hoču?
- Ne, naravno. Na to niko u sadašnjoj vladi ni ne pomišlja jer bi nam se time poslala poruka da je Srbija odustala od borbe za očuvanje Kosmeta. Vlada Srbije želi normalizaciju odnosa s kosovskim vlastima, da se sprovede u delo sve što je dogovoreno u tehničkom dijalogu sa Prištinom i naravno da se dijalog podigne na politički nivo gde će biti uključeni svi državni funkcioneri, ali i Srbi južno od Ibra.

Da li se nakon prebijanja Srba u Pasjanu i kod vas oseća strah?
- Strah je uvek prisutan. Građani Orahovca i Velike Hoče već 13 godina žive u strahu od eskalacije sukoba. Mislim da prebijanja Srba kod Pasjana treba sagledati kao pojedinačne slučajeve. Ne verujem da će oni imati posledica po Srbe u opštini Orahovac. I ranije, kad se nešto dešavalo u našoj opštini, uspevali smo sve to da prebrodimo.

Šta očekujete od novih vlasti u Beogradu?
- Veću transparetnost i uključivanje Srba i južno od Ibra u rešavanje kosovskog problema. Nadam se da će nova vlada uspeti da ubedi Srbe da kroz razne projekte i donacije počnu da ulažu u poljoprivredu i da žive od svog rada, a ne da zavise od socijalnih davanja koja Srbija izdvaja za građane koji žive na Kosmetu. Bilo bi dobro da nam omoguće da iz našeg vinogradarskog kraja s manje muke oko transporta i poreza naše vino i rakija stignu i do Kraljeva, Kragujevca, Beograda, Novog Sada. Možda bi i neko od naših političara želeo da svojim gostima ponudi naše proizvode. Konačno, samo otvaranjem malih i srednjih preduzeća možemo zaposliti mlade ljude.

Hoće li iz Beograda bar češće da vas obilaze?
- Mislim da je Aleksandar Vulin, direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju, nedavno javno stavio do znanja da će se kancelarija spustiti na teren i biti bliža građanima. To je veoma dobar potez jer će na taj način splasnuti tenzije među građanima, kad shvate da ih neko iz Beograda obilazi i da brine o njima.
 

Svaka pomoć dragocena

Šta očekujete od sastanka sa Vulinom?
- Nastavak saradnje za dobrobit svih građana u opštini Orahovac. Želimo da završimo projekte koje smo započeli s prethodnom vladom i omogućimo razvoj poljoprivrede i otvaranje novih radnih mesta.
Važna nam je rekonstrukcija lokalnog puta, za koji nije bilo dovoljno novca u budžetu, uređenje Doma kulture u Velikoj Hoči, treba nam teren za novo groblje ali i uređenje postojećeg, hoćemo i da opremimo objekat za duvanu ambalažu itd.

POVEZANE VESTI

Subota 11.08.2012. 01:41
Nikakvi pregovori sa eu. dok se ljudska prava na kosovu gaze. Treba se zlim siptarima stati na put , dosta su ih titrali iz Vasintona i Berlina.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online