Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 06.09.2012.
12:01
M. Roknić - Vesti A

Nije mi žao što sam slavio "Oluju"

Mesec dana od proslave "Oluje" u Kninu kojoj je, na zaprepašćenje svojih sunarodnika prisustvovao, Veljko Džakula, predsednik Srpskog demokratskog foruma iz Zagreba u intervjuu za "Vesti" objašnjava zašto misli da je dobro to što je uradio, zašto veruje hrvatskom predsedniku Ivi Josipoviću, a ne premijeru Zoranu Milanoviću i zbog čega smatra da je Milorad Pupovac najveći srpski problem u Hrvatskoj.

Veljko Džakula, predsednik Srpskog demokratskog foruma iz Zagreba
 

Vaše prisustvo na proslavi "Oluje" u Kninu, osim Ive Josipovića, nikog drugog nije obradovalo, žalite li zbog toga?
- Nikako. Pa to samo govori da se svi i danas povlače pred nacionalistima, da im podilaze i da nemaju snage da se suoče sa drugom stranom. Meni je i danas drago što je ta inicijativa potekla od predsednika Josipovića, koji je pokazao i u Kninu da želi graditi drugačije odnose, da se o "Oluji" ne govori samo u pobedničkom kontekstu, već i o srpskim žrtvama u njoj. Mislim da će vreme pokazati koliko je njegova inicijativa bila ispravna i moj dolazak u Knin opravdan.
 

S Josipovićem kod Nikolića

Ko će biti u Josipovićevoj delegaciji kada se bude sastao sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem?
- Mislim da, zbog svega što sam napravio, ima prostora i mesta da budem prisutan na tom susretu.
Da li ste ostvarili kontakte sa novim vlastima u Srbiji?
- Imali smo dobre kontakte uoči izbora, a posle, iz razumljivih razloga još nismo imali prilike da se sretnemo. Očekujem da će u kratkom vremenu i nova srpska vlada i predsednik naći vremena da realizujemo ono što smo prethodno dogovorili.

Polemika Josipovića i Pupovca gubi na žustrini, stiče se utisak da će se Pupovac izvući neokrznut?
- Očigledno je došlo do zamora i glavnih aktera i medija. Ipak sam uveren da se Pupovac iz toga neće lako izvući. On je prvi put dobro uzdrman i to sa najvišeg mesta i od čoveka koji je prema Srbima uvek negovao iskren odnos, od predsednika koji stvarno želi da se srpsko pitanje konačno kvalitetno reši. Meni je žao što je Pupovac u toj polemici predstavljen kao žrtva, iako je Josipović govorio da problemi Srba nisu rešeni i da je u tome suština njihovog sukoba. Pupovac je osam godina bio u vlasti i za to vreme rešavao je svoje i probleme svojih pristaša.


Na Pupovčevu stranu stao je hrvatski premijer Zoran Milanović?
- Milanović se našao u neobranom grožđu, kada je prethodno Pupovcu dao četiri miliona kuna iz budžetskih rezervi, baš kao što su ga častile i prošle hadezeove vlade. A to je opravdao besmislicom da su "Pupovac i njegova politika važni za Hrvatsku". U tome se zapleo, pa je govorio o Srbima koji su digli ruku na Hrvatsku, za razliku od Pupovca. Pa kada je Milanović tako krenuo, mogao je objasniti kako je njegova stranka uoči rata Srbima okrenula leđa, prepustila ih HDZ-u da se sa njima obračuna. Zatim, da njegov SDP nije zaštitio Srbe koji su ostali u gradovima, ni one u Pakračkoj Poljani, ali ni u Zagrebu, Osijeku, Splitu...


Jeste li posle Knina kontaktirali sa Josipovićem?
- Da, u nekoliko navrata. Radimo na rešavanju važnih pitanja za Srbe i uveren sam da će on na tom planu mnogo učiniti i da ni u regiji ni u Hrvatskoj niko više na tim temama neće moći politički trgovati.
 

Milanoviću je bolje da ćuti

Hrvatski premijer Milanović i njegova stranka SDP imaju najmanje prava da dele Srbe na one koji su pucali i na one koji su bili lojalni. Pogotovo što je više Srba stradalo u gradovima nego u Krajini. Da je Hrvatska zaštitila one koji nisu na nju pucali, kako to kaže Milanović, onda bi njegov prigovor mogao razumeti. A pošto nikog nisu zaštitili, Milanoviću bi bilo bolje da o tome ćuti, kaže Džakula.

Pupovac poručuje da je njegova obaveza da ostane u politici sve dok se ne reše problemi Srba u Hrvatskoj, koliko to može potrajati?
- Pa to bi moglo trajati do njegovog biološkog kraja. Jer on ni jedno pitanje nikada neće rešiti. On je u politici tako i opstajao. A tako je i postao najveći srpski problem u Hrvatskoj. Upravo mu je to i rekao predsednik Josipović.


Osim Pupovca, koja su to nerešena pitanja Srba u Hrvatskoj?
- U najkraćem, nijedno vitalno pitanje Srba u Hrvatskoj nije rešeno. Od stanova i stanarskih prava, zapošljavanja, neisplaćenih penzija, jezika, pisma, povratka izbeglica... Mi smo na početku, kao pre deset godina.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 06.09.2012. 12:21
Nasta je sve covjek spreman, samo da bih se dodvorio suprotnojstrani, bez obzira na posledice po sopstvenu naciju, samo njemu da bude dobro!
Četvrtak 06.09.2012. 14:55
Josipović ga iskoristio ko krpu, budala
Četvrtak 06.09.2012. 18:20
Pravi srbi su u genocidnoj hrvatskoj pobijeni i proterani,ostalo je nesto malo srba mucenika.Ovi kao ovaj placenik i onaj Pupovac,pa to srbi nisu,to je olos prodani i njih srpski narod ne priznaje za predstavnike,seme im je prokleto i bice .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online