Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 08.09.2012.
12:01
D. N. Petrović - Vesti A

Sever strahuje i od Beograda

Prilikom nedavne posete Aleksandra Vulina severnom Kosmetu i zatvorenog sastanka sa čelnicima četiri srpske opštine u Kosovskoj Mitrovici, došlo je, saznaju "Vesti", do ozbiljnih nesuglasica između šefa Kancelarije Vlade Srbije za KiM i nekoliko učesnika sastanka.

Izabrali put: Ako im Srbija okrene leđa žitelji severa nastaviće borbu sami
 

Između ostalog, Vulin je čelnicima opština rekao da će Vlada Srbije ispoštovati sve što je sa Editom Tahiri potpisao Borko Stefanović, čemu se Srbi sa severa odlučno protive. Vulin je rekao i da bi na severu Kosmeta za šest meseci trebalo održati izbore za loklnu samupravu koje bi organizovao Oebs.

Nema predaje

Srbi "znaju" da su Stefanović i Tahiri, uz blagoslov Tadića, dogovorili da se raspuste skupštine opština i formiraju privremena veća čiji bi sastav zadovoljio Beograd i Prištinu. Ali, bez obzira na to ko je kome šta obećao, i šta im spremaju Angela Merkel i ostali iz Evrope, Srbi na severu ističu da se neće lako predati ni pristati da žive u nezavisnom Kosovu.

Šta to znači, da li je to najava izbora koje će organizovati Priština, da li je to priprema za "dovođenje" kosovskih institucija i na sever Pokrajine, zaniimalo je učesnike sastanka.


- Ako si došao da nam to kažeš i da od nas to tražiš, bolje da nisi ni dolazio. Mi u Tačijevu državu nećemo. Ako Srbija neće da se bori za ostanak srpskh institucija, borićemo se mi koji ovde živimo - rekao je Vulinu Marko Jakšić, poslanik u Skupštini Srbije koji je jedan od retkih koji ima petlju da izaslanicima Beograda uvek kaže sve u lice.

Vulin zbog toga poslednjih dana zaobilazi severni Kosmet ili samo ovuda prolazi na proputovanjima za Štrpce, Veliku Hoču, Goraždevac i Pećku patrijaršiju. Zanimljivo je, a to upada u oči i Srbima na severu, da mu Kfor, Euleks i Priština do juče nisu pravili nikakve probleme, naprotiv, često su se trudili da Vulin brže i lakše stigne do svojih krajnjih odredišta.

Na klackalici: Aleksandar Vulin

Sam pomen izbora za lokalne samouprave koje bi verovatno raspisala Priština, a sproveo Oebs, Srbe na severu odmah asocira na "izdaju i mirnu predaju" i vraća ih nekoliko meseci unazad, pred izbore u Srbiji kada su SNS, DS, LDP i još nekoliko stranaka bliskih tadašnjem režimu bojkotovale lokalne izbore u Zubinom Potoku i Zvečanu a koji su, uprkos protivljenju Tadića i Bogdanovića, pa i pretnjama Prištine, ipak održani.


Indikativno je da su izbore bojkotovali i naprednjaci, da se to nije svidelo njihovim ljudima na terenu, ali da su morali da poštuju naredbe i ćute. Mnogi su još tada posumnjali da su Nikolić i Vučić popustili pod pritiscima iz Evrope.


I tada se na SNS vršio veliki pritisak, kao i sada kada je SNS okosnica vlasti u Beogradu.

S kartama na sto

EU, a posebno Nemačka, po svaku cenu želi da raspusti srpske skupštine opština na severu. Neki Srbi preko Kancelarije Vlade Kosova u Bošnjačkoj mahali pripremaju se za izbore koje će organizovati Priština. Nije isključeno ni da se iz istog izvora finansiraju i poslednji bombaški napadi na severu Kosmeta - kaže poznavalac prilika na severu. On očekuje da će Vulin narednih dana potpuno da otvori karte i saopšti "kakve su mu zadatke dali Vlada i predsednik Srbije".

POVEZANE VESTI

Subota 08.09.2012. 12:14
Vucic i Toma ispadose veci izdajnici od Tadica .
Subota 08.09.2012. 17:11
IMAJU I DEBELIH RAZLOGA DA STRAHUJU !!! VUCIC SE PRESTAVLJAO ZA VUKODLAKA, A POKAZAO SE KAO MASKOTA VUCKA !!!
Subota 08.09.2012. 19:03
Како неће страховати од Београда кад су и они преузели од жутих вазалну политику према Западу и Америци, па, антиувсавне Боркове договоре са Siptarima проглашавају међународнim, zbog cega ih treba " postovati"! Otkad su izdajnicki razagovori sa Siptarima , postali medjunarodni Kad Kosovo i Metohija ne postoje kao drzava, vec se po ustavu i rezoluciji SB UN 1244 /nacionalno i internacionalno nalazi u Srbiji. Sta je sa Tomislavovom zakletvom u crkvi (da se nikad nece odreci Kosova), a u parlamentu da ce postovati ustav?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online