Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 29.09.2012.
12:01
Đ. Barović - Vesti A

Dimitrijević: "Lasta" leteći mrtvački sanduk

Školski borbeni avion "V-54 lasta" zapravo nikada nije trebalo da doživi serijsku proizvodnju zato što su stručne službe Generalštaba Vojske Jugoslavije još pre desetak godina ustanovile da je reč o "problematičnom avionu". Međutim, očigledno su neki interesni lobiji tokom ministrovanja Prvoslava Davinića, a kasnije i Dragana Šutanovca, uspeli da takvu odluku promene, a nije tajna da su u mnogim sličnim poslovima mnogi u takvim projektima i lično profitirali - tvrdi za "Vesti" nekadašnji pomoćnik ministra odbrane Bojan Dimitrijević.

Kobne falinke: Avion tipa "lasta"
 

Komentarišući mogućnost da je major Goran Savić poginuo zbog tehničkog kvara na letelici, Dimitrijević kaže da ga takav zaključak istrage ne bi iznenadio jer je još ranije ustanovljeno da sa ovim avionom nešto nije u redu.


- Avion sa samo 39 sati u vazduhu je po svim karakteristikama nov avion kome se i ne radi remont. Međutim, ostavimo istrazi da pokaže šta se tačno dogodilo - kaže bivši pomoćnik tadašnjeg ministra odbrane Borisa Tadića.

Bojan Dimitrijević

Dimitrijević objašnjava da je sa Tadićem, marta 2003. godine, odmah počeo da analizira trošenje vojnog budžeta i da su zajedno primetili konstantan odliv novca na izradu "laste".


- Odmah smo zatražili od Sektora za Ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušnu odbranu da napravi analizu ispravnosti ovih ulaganja i ono je donelo jednoglasan zaključak da se projektovanje "laste" obustavi uz zaključak da su sve karakteristike ove letelice problematične. Međutim, proizvodnja je nastavljena kada je na mesto ministra, 2004. godine postavljen Prvoslav Davinić, a finalizirana 2009. kada je ministarstvo preuzeo Dragan Šutanovac.
 

Tragični letovi

Bojan Dimitrijević kaže da mnogo toga "nije štimalo", a da su to pokazivali i tragični probni letovi.
- Prvi prototip "laste" srušio se 1985. godine, kada je pilot Laslo Kolar doživeo težak udes. Dvanaest godina kasnije, ova letelica je ponovo testirana i tada je poginuo komandant Vazduhoplovnog opitnog centra pukovnik Zoran Vidić - kaže Dimitrijević i dodaje da ukoliko se istragom utrdi da je u pitanju sistemska neispravnost letelice, nadležni moraju da sprovedu istragu ko je insistirao i zašto na serijskoj proizvodnji takvih letelica.

Subota 29.09.2012. 14:53
Ne bi me iznenadilo da su DS-ovi spekulanti imali svoje prste i u ovom biznisu.
Subota 29.09.2012. 20:57
Srbija nije u stanju da napravi dobar traktor, a ne avion. Ako se traktor i pokvari, niko nece stradati. Pitanje je dal je Srbija sada tehnoloski sposobna da napravi dobru kamionsku prikolicu ili teretni vagon, po svetskim standardima. Ne da nije u stanju da napravi dobar i pouzdan avion, nego nije u stanju tehnoloski sada ni da ga istestira. Nesto najludje je da tehnoloski nerazvijena zemlja uzme da razvija avion. Ako hoce da lete, nek probaju sa malim bespilotnim letelicama, niko nece ginuti. Ko bi kupio avion od Srbije? Dobar avion mogu napraviti samo zemlje na visokom tehnoloskom nivou, sa hi-tech industrijom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online