Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Petak 05.10.2012.
12:01
Đ. Barović - Vesti A

Muslimani tajno gađali Sarajevo

Muslimanske snage u Sarajevu su tokom rata i takozvane opsade ovog grada imale dobro utvrđen i strogo poverljiv tajni artiljerijski položaj za koju nisu znali čak ni pripadnici Ujedinjenih nacija, iz kojeg je najverovatnije otvarana vatra za koju su kasnije optuživane snage bosanskih Srba. Ovo, senzacionalno otkriće, uskoro će, u nastavku suđenja Radovanu Karadžiću koje počinje 15. oktobra, kao jedan od prvih svedoka odbrane, javno izneti nekadašnji major irske vojske i pripadnik vojne posmatračke misije UN za bivšu Jugoslaviju (UNMO), Pol Konvej.

Hoće li svedok uzdrmati optužnicu: Sarajevo ratni devedesetih godina
 

On je bio u takozvanom Tim Zulu, pod komandom potpukovnika Harija Koningsa iz Holandije koji je bio stacioniran u oblasti Sedrenika u Sarajevu.


"Vesti" su imale uvid u njegov iskaz koji je Karadžićevoj odbrani dao krajem prošle godine, a interesantan podatak je da ga prethodno niko od istražitelja Tribunala nije kontaktirao mada je jedan od aktivnih svedoka brojnih događaja u Sarajevu. U svedočenju, Konvej detaljno objašnjava sve detalje vezane za tajni položaj muslimanske artiljerije koji je, kako tvrdi, otkrio sasvim slučajno.

Norvežanin nije video Markale

"U vreme eksplozije na pijaci Markale 28. avgusta 1995, moj partner na osmatračkom mestu, major Tomas Knunstad iz Norveške, nije bio na mestu osmatranja. Sećam se da je otišao u šetnju s prevoditeljkom iz Bosne s kojom se kasnije oženio i vratio za Norvešku", navodi u iskazu major Pol Konvej.

"Ne mogu da se setim tačnog datuma kada sam, patrolirajući kao oficir za vezu Glavnog štaba UNMO u Sarajevu, jednog dana sam prošao pored borbenog položaja bosanske armije, na strmini brda na južnom kraju Sarajeva. Najverovatnije je to bilo tokom decembra 1995, ili možda početkom januara 1996. kada je NATO preuzimao kontrolu nad gradom".

"Borbeni položaj bio je dobro utvrđen i verovatno je tu stajao izvesno vreme. Bio je dobro zaštićen džakovima peska i održavan, a kod njega je bilo ljudi kad sam prilazio. Poziciju sam ucrtao na mapu, a nalazila se na delu teritorije kojom bosanska armija nije dozvoljavala UNMO da patrolira".

"Prema mom najboljem sećanju, tamo je bilo najmanje četiri borbena položaja i svi su bili usmereni prema severu, odnosno prema centru grada Sarajeva. Zbog specifičnog položaja, s juga grada je bilo jako teško otkriti postojanje ovog položaja", naveo je u svojoj izjavi ovaj major i dodao da je i sam bio veoma iznenađen otkrićem tajnog artiljeriskog položaja".

Akustična brda i kotline

Major Pol Konvej tvrdi i da je akustika Sarajeva takva da je vrlo često odbijanje zvuka, te da je zbog toga "nemoguće utvrditi da li je reč o odlaznoj ili dolaznoj vatri".
"Zbog brda i kotline neko može čuti eksploziju i nekoliko sekundi pošto se ona stvarno dogodila, dok je neko drugi ne bi čuo uopšte. Ne mogu da se složim da neko sa Osmatračke pozicije 1 nije mogao da čuje artiljerijsku vatru da je ona došla s položaja bosanskih Srba. Ipak, o tome treba konsultovati i balističke stručnjake", naveo je ovaj major.

"Otkriće borbenog položaja ostavilo je na mene dubok utisak jer nisam bio svestan njegovog postojanja uprkos činjenici da se nalazio u zoni odgovornosti Zulu tima, a i kao oficir za vezu sam bio upoznat s mnogim fiksnim rasporedom borbenih položaja".

"Ne sećam se ni da su drugi oficiri Zulu tima ili štaba UNMO znali za postojanje tog borbenog položaja, ali pretpostavljam da je ova lokacija, ako je nekome i bila poznata onda su to bile jedinice iz Francuske koje su u blizini imale svoj položaj", navodi ovaj major koji ima i zvanje eksperta za analizu kratera nastalih kao posledica artiljerijske vatre i utvrđivanje zvuka odlazeće i dolazeće artiljerijske vatre".


Ovaj major irske vojske je i svedok drugog incidenta na pijaci Markale, 28. avgusta 1995. godine o čemu će takođe dati iskaz u Haškom tribunalu.

Njegovo svedočenje po svemu sudeći značajno uzdrmati optužnicu protiv nekadašnjeg predsednika Republike Srpske, Radovana Karadžića.

POVEZANE VESTI

Petak 05.10.2012. 12:12
"Muslimani tajno gađali Sarajevo" Није то било баш толико тајно! То сви знају али се неуклапа у њихову западну демократију и политику!
Petak 05.10.2012. 12:12
Poznata taktika ratovanja pod "tudjom zastavom" koju su inace nacisti izmislili. Doci ce dan kada ce svima biti jasno da su Mudzahedini vise ubili i zrtvovali svog naroda nego sto su to Srbi uradili i to sve u cilju stvaranja Dzamahirije u srcu evrope.
Petak 05.10.2012. 13:38
То смо ми знали цијело вријеме, али нажалост, нисмо имали коме рећи, чак ни браћа из Србије (поједини) су нас кривили како ми изазивамо рат.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online