Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 28.11.2012.
12:02
Đ. Barović - Vesti A

Sonja Karadžić: Mog oca treba da brane i Srbija i RS

Porodica Radovana Karadžića ne očekuje da će on biti oslobođen poput hrvatskih generala, ali veruje da će u njegovom slučaju u Tribunalu prevagnuti dokazi a ne političke igre.

U intervjuu za "Vesti", kćerka bivšeg predsednika RS, Sonja Karadžić Jovičević kaže da je suđenje njenom ocu prilika da se vlade u Beogradu i Banjaluci ujedine i pomognu da se sazna prava istina o događajima u Srebrenici.

Sonja Karadžić Jovićević, kćerka prvog predsednika Republike Srpske
 


Da li očekujete da bi i vaš otac mogao da bude oslobođen poput hrvatskih generala?
- Mogu samo da se nadam da će snaga dokaza i istine prevagnuti nad političkim igrama i pritiscima.


Hrvatsku je oslobađajuća presuda generalima koštala 32 miliona evra. Da li je kasno za sličan angažman RS kada je reč o Karadžiću?
- To bi bilo kontraproduktivno. Tribunal bi odmah ukinuo plaćanje odbrane, a Srpska to ne može da preuzme na sebe. Ali ima mnogo drugih načina na koje može i mora da pomogne. Novac nije presudan. Sada je jasno da svaka individualna presuda ima velike i dugoročne kolektivne posledice. Zato država mora stajati iza tima odbrane.
 

Pomoć prijatelja i rodbine

Porodica nije dugo bila u poseti Karadžiću. Zašto?
- Idemo kada možemo. Moj otac je pritvorenik sa najređim posetama. Put i boravak koštaju, ali košta i život pritvorenika - hrana, higijenska sredstva, telefon - tako da radije dajemo novac za te potrebe. Kod nas u Srpskoj, na žalost, to nije sistemski rešeno kao što je to, na primer, rešila Hrvatska, tako da bez pomoći prijatelja i rodbine ne bismo mogli ni ovoliko.

Kako ocenjujete dosadašnji tok suđenja vašem ocu?
- Došlo je do epohalnih svedočenja i otkrića. U spis je uvedeno skoro 2.500 dokaza odbrane, što nije učinila nijedna odbrana do sada. Tužilaštvo se suočava sa svedočenjima svetskih i domaćih stručnjaka i posmatrača koji nedvosmisleno dokazuju da se mnogi dogođaji ne mogu pripisati Srbima.


Na šta konkretno mislite?
- Iz optužnice je izbačen incident iz ulice Vase Miskina, a bio je povod da se Srbiji uvedu sankcije. Tužno je i opasno što običan narod to uopšte ne zna. Mnogi i danas tvrde da su bosanski Srbi krivi za uvođenje sankcija Srbiji i popreko gledaju nas sa ove strane Drine. Nadalje, ovo je prvo Sudsko veće koje je došlo u Sarajevo. Mogli su da vide da je na ogromnoj većini kota, na brdima u i oko Sarajeva, bila muslimanska vojska odakle se dejstvovalo po gradu, a to je do sada pripisivano Srbima.


Uspeh je i što je odmah skinuta prva tačka iz optužnice, genocid u sedam opština BiH?
- Ta odluka Sudskog veća nije toliko značajna za Radovana koliko za srpski narod, naročito u Republici Srpskoj. Sada niko ne može da kaže da je Srpska genocidna tvorevina i naše vlasti bi to morale da iskoriste. Nadam se da će u Narodnoj skupštini RS biti pokrenuta inicijativa da se donese rezolucija po kojoj će biti zakonom zabranjeno i kažnjivo nazivati ovu zemlju genocidnom.
 

Mnogo dokaza i svedoka

Neki od Karadžićevih svedoka po prvi put iznose pojedinosti o događajima u Sarajevu. Kako je to moguće?
- Na žalost, moguće je zato što ih do sada niko nije zvao, ili ih niko nije pitao šta znaju. A dokaza i svedoka je mnogo. Neki do sada nisu smeli da svedoče, ali će sada doći i reći istinu, ma kakva ona bila.

Da li verujete da će na suđenju vašem ocu pasti teza o genocidu u Srebrenici?
- E, u toj fazi procesa će biti posebno zanimljivo! Već je tokom prvog dela procesa otkriveno mnoštvo manipulacija po svim osnovama. Iz Sarajeva su odmah potrčali da sami priznaju kako ima 500 živih ljudi čija su imena na spomeniku, te da nekih 75 nisu vezani za događaje u julu 1995, ali da su tu sahranjeni iz sentimentalnih razloga!


Predsednik RS Milorad Dodik ponavlja da tamo nije bilo genocida, ali RS po ovom pitanju ništa ne čini. Da li grešimo u ovoj oceni?
- Najbolje što Srpska i Srbija mogu da urade, a možda i jedino što će uroditi plodom, jeste da pomognu timu odbrane Karadžića. Da se kroz dokaze i svedočenja prikaže puna istina o dešavanjima u Srebrenici, ali i oko Srebrenice.


Sretali ste se sa Dodikom, o čemu ste razgovarali?
- Videli smo se više puta, u raznim okolnostima i prilikama. Svaki put smo pričali o stvarima od opšteg interesa. Ima mnogo toga da se dovrši što je davno dogovoreno, ali zbog birokratije kasni.
 

Sarajevo strepi od Fikreta

Hoće li Karadžić insistirati da svedoče Bil Klinton ili Bakir Izetbegović?
- Nadam se da će se sve završiti obavezujućim nalogom koji će ih dovesti pred sud, jer i te kako imaju šta da kažu na dokaze koji će im se predočiti.
A Fikret Abdić?
- Mislim da volja postoji. Fotelja svedoka će biti najbolja pozornica sa koje će se svetskoj javnosti obratiti istinom koju nigde do sada nije uspeo da kaže. A Abdić ima šta da kaže i zvanično Sarajevo od toga strepi.

POVEZANE VESTI

Sreda 28.11.2012. 12:49
Nije tvoj tatica baš idealan bio: više je sarađivao sa Holbrukom nego sa Srbijom.
Sreda 28.11.2012. 12:18
kao da se hag interesuje za istinu.hag radi samo ono sto je u njihovom interesu pa kome kapa kome saka.
Četvrtak 29.11.2012. 12:52
Volili ga ne volili on je vecini Srba u RS otvorio oci i spasao zivot.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online