Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 12.01.2013.
23:26 >> 01:19h
Beta A

Srbija raspravlja o Rezoluciji

Poslanici Skupštine Srbije počeli su u subotu 12. decembra oko 11.30 raspravu o Predlogu rezolucije o Kosovu, koja predstavlja osnov za razgovore sa vlastima Kosova. Sednici prisustvuju predsednik Srbije Tomislav Nikolić i članovi Vlade. U sali je 185 od 250 poslanika. Do sada su usvojena tri amandmana, a premijer Srbije Ivica Dačić je izjavio da je skinuta oznaka tajnosti sa Platforme.


Dačić zatražio pauzu radi dogovora sa predstavnicima partija
 
Usvojena Rezolucija o Kosovu - Skupština Srbije usvojila je posle celodnevne rasprave, Rezoluciju o osnovnim principima za političke razgovore sa Prištinom. Od 196 prisutnih poslanika, za rezoluciju je glasalo 175, a protiv je bilo 19 poslanika, dok dvoje nije glasalo.
Oštra polemika Dačića i poslanika DSS-a - Premijer Srbije Ivica Dačić

odbacio je večeras kritike poslanika DS S Marka Jakšića da je vlada postavila granicu između centralne Srbije i Kosova i naglasio da nikada neće izdati Kosovo.

"U Srbiji neće biti nacionalnije vlade od aktuelne", rekao je Dačić u Skupštini Srbije odgovarajući na kritike Jakšića koji je, između ostalog, ocenio da će se Srbija odreći Kosova za jedan dan i zarad evropskih integracija.

"Ne prihvatam da me nazivate izdajnikom, nemate pravo da nazivate ovu vladu izdajničkom", rekao je Dačić pošto je, kako je kazao, partija kojom presedava bila 20 godina na stubu srama jer je branila Srbiju.

DS glasa za Rezoluciju o Kosovu - Borislav Stefanović je kazao da će demokrate podržati vladin predlog nakon što je odlučeno da bude skinuta oznaka tajnosti sa Platforme o Kosovu.
Vlada skinula oznaku tajnosti - Premijer Srbije ivica Dačić je izjavio da je oznaka tajnosti skinuta sa Platforme o Kosovu i tekst će biti objavljen na sajtu Vlade prvog radnog dana.
Riza Haljimi protiv rezolucije o Kosovu - Jedini poslanik Albanaca u
Skupštini Srbije Riza Haljimi najavio je da neće podržati predlog rezolucije o Kosovu jer, kako je kazao, nije zasnovan na realnosti i u suprotnosti je sa Ahtisarijevim planom. Prema njegovim rečima, rešenja iz Ahtisarijevog plana su dobra za Srbe kao manjinsku zajednicu na Kosovu i Albanci u Srbiji mogu samo da žele takva prava. Poslanik je kazao da su, sa druge strane, njegove sugestije o rezoluciji ignorisane.
Nikolić odbacio primedbe opozicije - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić odbacio je primedbe opozicije na platformu i pozvao poslanike da pokažu snagu srpskog parlamenta kada se rešava "srpsko pitanje".
Usvojena tri amandmana - Poslanici Skupština Srbije usvojili su tri amandmana koji predstavljaju osnov za dalje pregovore sa Prištinom.
SVM podržava rezoluciju o Kosovu - Šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor najavio je danas da će ta grupa podržati vladinu rezoluciju o Kosovu. Pastor je u Skupštini Srbije kazao da će to biti učinjeno zbog nove politike prema Kosovu i hrabrosti predsednika i premijera Srbije Tomislava Nikolića i Ivice Dačića. Prema njegovim rečima, rezolucija ostavlja prostor za kompromise, a i autonomija Srba na Kosovu je rešenje za pohvalu.
U toku konsultacije vladajuće koalicije- Sednica Vlade Srbije na kojoj su razmatrani amandmani na Predlog rezolucije o Kosovu prekinuta je danas oko 16 sati i biće nastavjena nakon konsultacija vladajuće koalicije. Oko 18 sati očekuje se sednica Odbora za Kosovo i Metohiju, koji će takođe raspravljati o amandmanima i koji bi mogao da predloži neki novi amandman na Predlog rezolucije.
DS će povući amandman- Demokratska stranka povući će danas amandman na Predlog rezolucije o Kosovu, kojim je predviđeno da se u obrazloženju rezolucije uvrsti prva verzija platforme predsednika Srbije Tomislava Nikolića a koja je predviđala prekid
dijaloga sa Prištinom.
Pauza u skupštini, prisutna samo ministarka zdravlja- Predsednik Skupštine Srbije
Nebojša Stefanović proglasio je u 15.20, na predlog šefa poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Slobodana Samardžića, pauzu od 20 minuta u raspravi o Predlogu rezolucije o Kosovu. "Raspravljati o Kosovu u prisustvu samo ministarke zdravlja deluje kao Nušićeva komedija, uz svo poštovanje prema ministarki Slavici Đukić Dejanović. Nema članova Vlade i molim Vas da proglasite pauzu", predložio je Samardžić predsedniku parlamenta, koji je to prihvatio.
U 15 časova rasprava o amandmanima - Dačić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da će Vlada Srbije na sednici zakazanoj za 15 sati razmatrati amandmane od kojih će neke prihvatiti. Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da neće biti prihvaćen amandman Demokratske stranke (DS) kojim je predviđeno prekidanje dijaloga sa Prištinom i da je Vlada spremna da danas skine odluku o tajnosti sa platforme koja je usvojena na predlog predsednika Srbije Tomislava Nikolića.
Pauza zbog amandmana demokrata - U toku je sastanak predsednika i premijera Srbije sa predsednikom parlamenta Nebojšom Stefanovićem i šefovima poslaničkih grupa na kojem se razgovara o amandmanu DS, koji je izazvao dosta "bure" u Skupštini.
Posle pola sata rada pauza - Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović odredio je pauzu od jednog sata na zahtev premijera Ivice Dačića koji je zatražio konsultacije sa šefovima poslaničkih grupa.
Dačić bi prihvatio amandman DS-a - Ivica Dačić rekao da je Vlada spremna da prihvati amandman Demokratske stranke, kojim se traži da se u rezoluciju uključi izvorni tekst platforme Tomislava Nikolića u kome se sadržala mogućnost prekida pregovora sa Prištinom, kao i princip pregovaranja da "ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno". "Ali da to onda znači da se politika DS o Kosovu približava stavovima DSS i da imaju iste zahteve kao Srpska radikalna stranka koja 'protestuje ispred parlamenta'", rekao premijer.

Poslanici Skupštine Srbije počeli su danas oko 11.30 raspravu o Predlogu rezolucije o Kosovu. Međutim, prva pauza određena u 12.15, pošto je premijer Srbije Ivica Dačić najavio da je Vlada spremna da razgovara o amandmanu Demokratske stranke (DS), kojim je predviđeno da tekst prvobitnog predloga platforme predsednika Srbije Tomislava Nikolića bude sastavni deo obrazloženja rezolucije.

Skupština je nastavila raspravu oko 14.30, a premijer je izjavio da amandman DS-a neće biti prihvaćen.

Šef poslaničke grupe DS-a Borislav Stefanović da je ta stranka isterala vladu na čistac, dok je šef poslaničke grupe Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio da je vladajuća koalicija pokazala vrhunsku neozbiljnost u igrarijama sa DS-om.

Demokratska stranka Srbije predložila je osam amandamana na Predlog rezolucije o Kosovu, od kojih se četiri odnose na dopunu Predloga, a četiri na brisanje delova u kojima se pominje Evropska unija i primena dosadašnjih briselskih sporazuma.

Oko Skupštine Srbije i u užem centru grada raspoređene su jake policijske snage u opremi za razbijanje demonstracija. Pre sednice, policija nije odobrila skupove pokreta "Nikad granica" i Srpske radikalne stranke, ali su radikali ipak održali kratak protest ispred zgrade parlamenta. Skup je protekao bez incidenata.

Okupljene je sve vreme od protestne štenje do Parlamenta pratio veliki broj policajaca u opremi za razbijanje demonstracija. Ispred Skupštine policija je napravila kordon kako bi onemogućila prolaz ka ulazu u zgradu.

Protest se završio bez incidenata, mirnim razilaženjem okupljenih. Jake policijske snage sve vreme su pratile okupljene, ali nisu intervenisale.

POVEZANE VESTI

Subota 12.01.2013. 12:39
Земљо отвори се!!!!! ДС почео да дели лекције из патриотизма!
Subota 12.01.2013. 17:14
Rasprodaju sve jer su bankrot, bore se da oni prezive, dok svi cute. Zar nemamo snage da pokrenemo nesto kao na Islandu, o cemu niko ne sme da pise. Tamo je narod izasao na ulice, nasli su iskrenog-postenog coveka za predsednika, izabrali 30 nepartijaca u vladu. Odbacili uzasne pretnje Engleske i MMF-a da ce postati "evropska Kuba". Odbili su da placaju 15 godina svakog meseca 100 evra po glavi da bi tako otplatili navodne dugove i gubitke lopovskih banaka. Odgovorili da ako to prihvate postace "evropski Haiti". Izglasali Ustav, uhapsili premijera i bankare, odbili da placaju njihove lopovluke, vratili moral i dostojanstvo ljudima veru u postenje. Nije ni cudo da su se za 2 godine oporavili.
Subota 12.01.2013. 15:12
значи полицију сз спремили против срба , а против шиптара и притив срамотног споменика ништа ! свака част коферчету !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online