Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Petak 22.02.2013.
06:56
D. Dekić, D. N. Petrović - Vesti A

Prištini Sever za tri meseca

Srpske institucije na severu Kosova ispostavile su se kao nepremostiva prepreka dogovoru Beograda i Prištine u petom briselskom krugu najtežem od početka dijaloga, oktobra prošle godine. Razgovori se nastavljaju 4. marta, a prema saznanjima "Vesti" u diplomatskim krugovima, veliki je međunarodni pritisak da se tada postigne dogovor kako bi usledila njegova realizacija.

Uzalud balvani: Srpske barikade u mestu Zupče
 

Tokom razgovora Priština, kako saznajemo, nije bila protiv srpskog predloga o skupštini zajednici srpskih opština na severu, ali uporno odbija da to telo ima izvršnu i sudsku vlast. Premijer Ivica Dačić je po završetku susreta sa Hašimom Tačijem potvrdio da se razgovaralo o zajednici srpskih opština, jer su sva otvorena pitanja sporedna u odnosu na ovo. Ocenio je da izvesnih pomaka ima, ali da bi očekivanje međunarodne zajednice o velikom rezultatu bilo preterano.


- Srpska strana je stavila na sto predlog o zajednici srpskih opština koji nije ni prihvaćen, niti odbijen. Mi nećemo dozvoliti demontiranje institucija, dok se ne dogovorimo šta će ih zameniti - poručio je Dačić navodeći da to uključuje brojna složena pitanja sudstva, bezbednosti, zdravstva i obrazovanja.


Prema informacijama iz dobro obaveštenih izvora u Prištini, Ketrin Ešton i Angela Merkel traže od premijera Srbije Ivice Dačića i potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića "vrlo brze reakcije" koje će vladi Hašima Tačija omogući potpunu kontrolu nad severom Kosova.

Naš predlog nije odbijen: Ivica Dačić
 


Prema ovim izvorima, ako želi datum, Srbija do aprila mora da sa Kosova i Metohije ukloni sve radnike MUP-a Srbije bez obzira na to da li su tamo rođeni i tamo žive. Drugi hitan zadatak koji mora da se završi do maja je - civilna zaštita severnog Kosmeta. Od Vlade Srbije se traži da odmah rasformira jedinice civilne zaštite, a treći zahtev je raspuštanje sadašnjih skupština opština i izbor novih. Izbore bi, bez ikakvog mešanja Beograda, po zakonima Kosova, sprovela Priština pod kontrolom Oebsa i Evropske unije.


Dok je premijerove briselske razgovore iz Berlina osluškivao vicepremijer Aleksandar Vučić i Dačić se interesovao za nastojanja prvog potpredsednika Vlade da uveri zvaničnike najmoćnije članice EU da Srbija u junu treba da dobije datum za početak pregovora.

Srbi spremaju miran otpor

Srbi sa severa nemaju nameru da ispune nijedan od ovih zahteva Ketrin Ešton i Merkelove, čak i ako Ivica Dačić to potpiše i dogovori sa Hašimom Tačijem. Srbi se još nadaju da će reagovati Ustavni sud Srbije i da će pasti u vodu svi dosadašnji dogovori Prištine i Beograda, ako se to ne desi spremaju se za miran otpor kojim će po svaku cenu pokušati da spreče odvajanje od Srbije i integraciju u nezavisno Kosovo.

 

Paralelno do Kosova i EU

Ivica Dačić je napomenuo da je održivo rešenje za Kosovo najvažnije i da bi najbolje bilo da se do njega dođe usaglašeno sa dobijanjem datuma za početak pregovora Srbije o članstvu u EU.
- Dobijanje datuma za pregovore s EU predstavljalo bi bitan podsticaj da se uopšte dođe do dogovora o Kosovu. Nedobijanje bi moglo da ubije dijalog, jer bi stvorilo utisak kod Srba da mi jednostavno nikad ništa nećemo dobiti od EU i da ne treba ni voditi ovaj dijalog - rekao je Dačić.


Vučićevu posetu Berlinu, bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Zoran Jeremić ocenio je kao dobar korak jer, kako kaže, od izuzetne je važnosti lobiranje kod najjačih i najtvrđih članica u EU.


- Nemačka se ne može omekšati drugačije nego kako to Vučić radi, razgovorom i uveravanjem u sve pomake koje je Srbija napravila. Njegov potez je dobar, jer se ne omekšava lepim željama, već u koordinaciji sa interesima koji tamo postoje i to je u ovom momentu maksimum koji se može postići - ocenio je dugogodišnji diplomata.
On ističe i važnost ove faze, koja je prema njegovim rečima zaživela na vreme, a ne kao ponekad ranije uoči presudne odluke EU.


- Nemačka voli da joj se jasno kaže šta je i šta će biti urađeno, jednostavno i razumljivo i da se izađe sa održivim rešenjima, što je Srbija u Berlinu i uradila - zaključio je on.

POVEZANE VESTI

Petak 22.02.2013. 07:21
Сад следи медијско спиновање до марта а тад Вучићева и Дачићева велеиздаја. Уставни суд ће се можда прогласити ненадлежним или ће још неки судија добити кривичну пријаву.
Petak 22.02.2013. 07:26
"Nemačka voli da joj se jasno kaže šta je i šta će biti urađeno, jednostavno i razumljivo i da se izađe sa održivim rešenjima, što je Srbija u Berlinu i uradila". Grešiš brajko. Nemačka voli da joj se uvlače u dupe i voli kad neko od nje zavisi.
Petak 22.02.2013. 10:07
Ako je Kosovo Srbija i ovi sto nas vode su " obecali " da Srbija nikada nece priznati Kosovo, zasto pregovaraju o opštinama na sjeveru ? Zasto ih uopste nazivaju paralelnim ! Pa valjda su sipci paralelni, a ne Srbi u svojoj drzavai !?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online