Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 02.03.2013.
12:04

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Mojih 10 godina bez Voje (1): Poziv iz Haga za radost i strepnju

Lider Srpske radikalne stranke, profesor Vojislav Šešelj, 24. februara 2003. godine, dobrovoljno je otišao u Haški tribunal. Otputovao je redovnim Jatovim avionom u Amsterdam, a na holandskom aerodromu su ga čekali policajci Ujedinjenih nacija u civilu i odvezli u neobeleženom kombiju u Hag, tačnije u zatvor Sheveningen.

Poslednja zajednička fotografija: Jadranka i Vojislav Šešelj sa sinovima i unukom
 

Iznoseći završnu reč na suđenju u martu prošle godine Šešelj je dao duhovitu verziju tog događaja.


- Nisam se ja nikada predao. U Hag sam putovao, 24. februara, iz sasvim drugog razloga. Srpskom narodu na više mitinga obećao sam da ću realizovati neki projekat sa holandskom kraljicom. I zato sam putovao u Hag. Kad se avion pojavio na aerodromu posada je rekla da aerodromska policija insistira da ja prvi izađem. Mislio sam da je to zbog zvaničnih počasti, da me tamo čeka počasna garda, da će se intonirati himne, da će se nešto slično desiti. Kada je neki čovek, metar i žilet, počeo da mi čita nalog o hapšenju ja strčim niz stepenice na aerodrom, kad tamo stotinak policajaca me okruži i skeba me. Nisam imao nikakvih šansi.


Kako mu je bilo i o čemu je razmišljao tokom tog leta nikad i nikome nije otkrio, valjda zato što u srpskom narodu vlada mišljenje da junaci o osećanjima i eventualnim strepnjama nikad ne govore, ali sigurno mu nije bilo lako.


Bilo je to pre 10 godina, što možda, s istorijskog aspekta i nije značajno vreme, ali mereno dužinom ljudskog veka je i te kako dugačak period. Najbolji pokazatelj merenja jedne decenije u životu bilo kog čoveka su - deca. A sinovi Vojislava Šešelja te 2003. godine bili su baš klinci. Najstariji sin lidera radikala, Nikola imao je jedva nešto više od 19 godina, Aleksandar je bio desetogodišnjak, Mihajlo je imao sedam, a najmlađi Vladimir samo četiri godine. Oni su danas momci. Najmlađi član porodice Šešelj, sin Nikole Šešelja, koji je rođen nešto malo pre odlaska lidera radikala u Hag, bio je beba, a danas je desetogodišnjak.


Šta se sve dešavalo u životu porodice Šešelj tokom proteklih 10 godina ekslkuzivno saznajemo od njegove supruge Jadranke Šešelj. Može to delom da se vidi i iz pisama kojima su Šešeljevi razmenjivali emocije tokom prvih osam meseci, jer im je to bio jedini način komunikacije. Upravo po tim pismima se prepoznaje koliko su sinovi lidera radikala, ali i supruga Jadranka teško podneli ovaj rastanak.

Odlazak u Hag: Šešelj na beogradskom aerodromu
 


- Kada je Voja bio u zatvoru u Gnjilanu, 1995. godine, Aleksandar je imao dve godine, Mihailo je bio beba. To nije bio "naš" prvi zatvor. Pre toga je tamnovao u Centralnom zatvoru u Beogradu kada je Aleksandar imao samo godinu dana. Ali, iskreno, Vojino robijanje u Hagu zamaglilo mi je sećanje na sva ostala njegova zatočeništva. Iz ove perspektive, posle deset neizvesnih i teških godina Haga, sve ostalo izgleda kao da se nije ni desilo - kaže na početku ispovesti Jadranka Šešelj.

Naša borba traje

- Od kad je u Tribunalu, nije ni njemu ni meni lako, ali nismo očekivli da će biti mnogo drugačije. Kuća je ostala na meni, trojica naših sinova su bili dečkići, kad je Voja otišao u Hag, a unuk Vojislav beba. Ipak, borimo se - kaže Jadranka, dodajući kako i nije imala mnogo izbora, osim da podrži svog supruga.

Ova hrabra žena se odlično seća tog dana kada je spakovala supruga za put u Holandiju.


- Sa sobom je poneo prtljag od čak 32 kilograma, ali u koferima su uglavnom bile knjige, oko 60 komada. Nisam htela da se svađam s njim oko toga zato što sam znala koliko je to uzaludan posao i koliko je posvećen čitanju da mu je sve drugo potpuno nevažno - priseća se Jadranka.


Deceniju kasnije, ovom haškom sužnju, koga Haška optužnica tereti za progon, ubistva i druge zločine paravojnih snaga nad Hrvatima i muslimanima u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini od 1991. do 1993. godine suđenje još nije završeno. Nije ni čudo, jer je Šešelj i na početak suđenja čekao utamničen skoro četiri godine.


- Suđenje je prvobitno počelo 27. novembra 2006, ali bez Voje! Bila je to farsa, jer je Voja 10. novembra počeo štrajk glađu zbog odluke suda da mu nametne branioca - priča Jadranka. - U to vreme, baš kao i danas, svako telefonsko zvono, u isto vreme za nas u kući je i radost i agonija. Radost, zato što očekujemo da je s druge strane žice Voja, a strepnja jer znamo na šta je sve spreman Haški tribunal. Tako je bilo i kad je Voja najavio štrajk glađu zbog nametnutog advokata. Bio je spreman da štrajkuje do kraja - ubeđena je ova hrabra žena.
 

Na ispraćaju petorica sveštenika

Malo je poznato da su Šešelja u Hag ispratila čak petorica sveštenika SPC iz Batajnice: prote Ignjat, Milorad, Krsto, te otac Spomenko i Đorđe. Svi su sa njim ostali do poletanja aviona za Holandiju.
- Mi smo njegovi sveštenici i došli smo da ga ispratimo u Hag. Koga tamo odvedu, male su šanse da će se vratiti. Jasno je da Šešelj ne ide da brani sebe već srpske nacionalne interese zbog čega je ovo oličenje karaktera i morala plemenitog i obrazovanog čoveka i patriote, koji ne pita za cenu kad se radi o srpskim nacionalnim interesima - rekao je prota Ignjat novinarima.

 

POVEZANE VESTI

Subota 02.03.2013. 14:34
Gospodjo Jadranka,samo hrabro.Kako rekoste da se nadate da ce sef doci do jula?Ako Bog da da se to i obistini usta se mi mnogi nadamo bice lepo.Ako pustaju :Hrvate,muslimane i siptare koji su ubijali,klali i palili,valjda ce pustiti i sefa koji ni mrava nije zgazio.Sam napred do POBEDE!!!
Subota 02.03.2013. 17:08
@ujak:Vidi lijepo pises SRPSKI tvoji su preci prodali veru za veceru i sad se dokazujes kao bedni hrvatic.Okreni se vid to sto pripisujes Jadranki da neradi tvoja mama,sestra ili zena.BEDNICE!
Nedelja 03.03.2013. 13:44
Potpuno ga razumem što je koneo 60 knjiga sa sobom najbolji način da utuče vreme, ne otupi mozak, a da ipak skrene misli sa jako teških tema.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online