Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 03.03.2013.
12:03

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Mojih 10 godina bez Voje (2): Prva pobeda u Hagu

Mihajlu, srednjem Šešeljevom sinu, otac je posebno nedostajao. To se vidi i iz jednog od pisama koje mu je slao dok porodica nije mogla da se telefonom čuje sa Vojislavom.

"Dragi tata, ove nedelje sam bio na raspustu. Bio je Uskrs i farbali smo jaja. I bio sam u crkvi da se ispovedim i pričestim. Išao sam sa Aleksandrom, Vladom i mamom. Vlada se samo ispovedio i bio je mnogo smešan. Bio sam kod zubara na kontroli i zubar me je pohvalio da sam bio najhrabriji. I prespavao sam kod Marije. Cile me je posle vodio na Knez Mihailovu ulicu i u zoološki vrt i na automobile na sudaranje. Bio sam na jednom velikom toboganu i na nekim avionima koji su išli čas dole, čas gore. Voleo bih da mogu da te vidim. Molim te i dalje nastavi da nam pišeš. Voli te tvoj sin Mihailo."

Svaki komentar je suvišan, nedostatak oca u najnežnijim dečjim godinama i te kako boli...

Faksimil Mihailovog pisma
 


Farsa u Hagu počela je da se razotkriva kad je suđenje počelo 27. novembra 2006. godine, bez Vojislava Šešelja. On je, naime, 10. novembra počeo štrajk glađu zbog odluke suda da mu nametne branioca. Dvadeset osam dana je izdržao u odbijanju hrane. Tribunal nije imao izlaza već da pristane na zahteve lidera radikala. Šešelj je prekinuo štrajk glađu 8. decembra 2006.

- Posle Vojine žalbe na odluku da mu bude nametnut branilac, sudsko veće je rešilo da "poništi početak pretresnog postupka" i da suđenje ponovo počne kad se on oporavi - priča za "Vesti" Jadranka Šešelj. Lider radikala je po cenu života izborio pravo da se sam brani. Bio je to početak Šešeljevih muka, ili kako neki mudriji ljudi rekoše - Pirova pobeda, jer Šešeljeva agonija traje čitavu deceniju.


Vojislav Šešelj

- Mnogi Srbi su mu zahvalni zbog svega što je učinio u Hagu. Neki su mi rekli da su zahvaljujući Voji naučili nešto novo. Većina je oduševljena što je u stručnom pravničkom smislu briljirao ispitujući svedoke Tužilaštva. Većina Srba smatra da je nokautirao Tribunal - kaže ponosno Jadranka.

Ona dodaje da joj je laknulo kada je posle mesec dana Voja prekinuo štrajk glađu.


- Bilo mi je lakše, ali i dalje mi je bilo hladno oko srca jer znam u kolikoj zdravstvenoj opasnosti je bio - priča Jadranka koja je pet dana kasnije otišla Šešelju u posetu. A u Hagu ju je čekalo iznenađenje.

Jadranka Šešelj

- Sećam se da sam sa strahom otišla u Hag, bojala sam se da posle tolikog gladovanja izgleda kao leš. Međutim, iznenadila sam se jer je za samo nedelju dana uspeo da se oporavi. Bez obzira na iscrpljenost dobro je izgledao, a vratila mu se i njegova prepoznatljiva duhovitost. Da bi me oraspoložio, odmah je počeo sa vicevima, a ja sam mu u šali rekla: "E, moj Vojo, uvek bi trebalo ovako da izgledaš" - seća se supruga lidera radikala.


- Ipak, brzo se iznervirao jer je procedura ostala ista, mada su mu, u okviru zahteva koje je podneo, odobrili moje posete bez tih procedura. Potpisala sam sve što su tražili. Želela sam što pre da ga vidim, pa nisam htela da "zatežem" situaciju. Bila je i jedna dobra stvar, za razliku od ranijih poseta, kad nismo mogli da imamo fizički kontakt, tada su nam i to odobrili - seća se Jadranka. Ipak, agonija čekanja na početak suđenja se rastegla i tokom 2007. godine.
 

Život u čekanju

- Voja je ulazio već u petu godinu boravka u Sheveningenu i bilo mu je teško. Život u zatvoru mu se svodio na čekanje na početak suđenja - priseća se Jadranka dana kad je iščekivanje bilo osnovna emocija s kojom su se svi Šešeljevi budili. U moru loših i teških informacija, ipak se tada desila i jedna lepa stvar. Naime, početkom 2007. godine objavljena je nova Šešeljeva knjiga, pisana u Hagu.
Inače, Jadranka je stekla utisak da su, posle svega što je preživeo kako bi se izborio za svoja prava, Šešelja više poštovali i zatvorsko osoblje i pritvorenici.

POVEZANE VESTI

Nedelja 03.03.2013. 13:40
Normalno je da je deci najviše nedostajao. Te godine više ništa ne bi moglo da nadoknadi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online