Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 04.03.2013.
12:04

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Mojih 10 godina bez Voje (3): Nisu mu dali ni majku da sahrani

Posle Šešeljevog štrajka glađu, Tribunal se obavezao da će materijal za suđenje Šešelju dostavljati u pisanoj formi i na srpskom jeziku, ali to nisu ispunili i lider radikala je zapretio novim štrajkom glađu.

- Znala sam da ako Voja ne dobije materijal na srpskom jeziku i na papiru, da će opet početi štrajk glađu. Još jedna teška životna igra je bila pred nama - seća se Jadranka kako je agonija stalnog čekanja postala trajno trpno stanje njene porodice jer je Haški tribunal na sve perfidnije načine kupovao vreme i odugovlačio suđenje... 

 


- Tribunal se bojao i boji istine, a Vojina odbrana je činjenicama dokumentovana istina. Tako su lažni svedoci, koje je tužilaštvo pripremalo, u problemu. Hagu ne odgovara istina, jer to znači nove skandale - smirenim glasom objašnjava sagovornica "Vesti", mada joj se u pogledu naslućuje zabrinutost.

Iz lepe poveće kutije vadi još jedno pismo, koje su sinovi lidera radikala Aleksandar i Mihajlo, napisali tati, 2004. godine, želeći da imaju stalnu komunikaciju sa njim.


"Dragi tata, u sledeći četvrtak idem u školu "Lazar Savatić" u Zemunu na takmičenje iz istorije Crvenog krsta. Dosta sam se pripremao. Nisam još našao one knjige koje si mi tražio zato što sam za to vreme pročitao celu istoriju Srba i veliku enciklopediju istorije. Ja i Vučić smo ti kupili u Merkatoru sve najlepše ruske narodne pesme, ali mama je rekla da ti to već imaš i da nemaš na čemu da slušaš. Mnogo nam nedostaješ. Puno te voli tvoj sin Aleksandar."

U Hag odneo brdo knjiga: Vojislav Šešelj

Teške trenutke razdvojenosti porodica utamničenog lidera radikala pokušala je da prebrodi pismima. Pored supruge, pisma Šešelju pisali su i sinovi. Tako je Aleksandar, 2004. godine, želeo da obraduje svog oca dobrim učenjem. Pored njegovog pisma, u istoj koverti, koja je mirisala na Šešeljev batajnički dom, bilo je spakovano i kraće pisamce, najmlađeg Vladimira: "Dragi tata, znam da ti kreteni dosovci ne daju da se javiš. Pisao bih ti više, ali ne znam još baš dobro. Nedostaješ mi. Volim te najviše, tvoj sin Vlada."


Život je nastavio da teče, u Beogradu, ali i u Hagu. Ljudski vek je kratak, a majčinska ljubav jedina i bezuslovna. Takva je bila i ljubav Danice Šešelj prema sinu Vojislavu.

Baš kao što neki mudrac reče, majke nikad nisu same u mislima, jer uvek razmisle dva puta, jednom za sebe i jednom za svoje dete. Tako je i Danica Šešelj do poslednjeg daha mislila na svog utamničenog sina, hiljadama kilometara daleko, u hladnoj tuđini. Njeno srce kucalo je za dan kad će ga opet zagrliti u njihovoj kući, u Batajnici, ali nije izdržalo... Danica Šešelj je baš nekako u vreme kad je Jadranka stigla u Hag, umrla u Beogradu, a njenom sinu, Vojsilavu Šešelju, tužnu vest saopštio je upravnik zatvora. Jadranka se zbog smrtnog slučaja odmah vratila u Beograd.

Jadranka Šešelj

- Gubitak roditelja je najbolnija stvar u životu čoveka, kako boli roditeljska smrt znaju samo oni koji su osetili taj bol, a Voja je bio hiljadama kilometara udaljen od majke. Nije je video od odlaska u Tribunal, ona je bila stara i nije mogla da podnese toliki put da bi mu došla u posetu. Ipak, u mislima je bila stalno sa njim. Bolovala je, ali junački, nikad i nikome to nije pokazala, ali mogli smo povremeno, svi da vidimo njene skrivene suze. Plakala je za njim kad je mislila da je niko ne vidi, tiho, neutešno i u sebi, a pred nama se junačila i šalila. Ipak, Voji nisu dozvolili da se poslednji put oprosti sa majkom - seća se Jadranka dodajući da je poražavajuća haška praksa dvojnih aršina, odnosno, selektivno odlučivanje, ko od utamničenih može na sahranu najbližih članova porodice, a ko ne.


- Bilo je i onih haških optuženika kojima je bilo omogućeno da odu na sahranu svojih rođaka i bez ikakvog podnošenja zahteva, ali za Voju su od početka važila druga pravila - veli Jadranka. Naša majka Danica je umrla s verom da će njen sin pobediti Tribunal i da će ona uspeti da ga dočeka na kapiji naše kuće - veli supruga lidera radikala, dok joj se oči pune suzama.


Majka majku najbolje razume!
 

Nagrada književnika Rusije

- Jedina svetla tačka te 2007. godine bila je književna nagrada koju je Voji dodelio Saveza književnika Rusije. Nisam znala o kakvom je priznanju reč, ali sam umesto njega otišla na dodelu priznanja, u Moskvu. U tako teškim životnim trenucima, bilo kakva pohvala, a kamoli priznanje i te kako mnogo znači, a posebno se ovom priznanju obradovao Voja - seća se Jadranka.

 

Kontrolori života i smrti

- Dvojni aršini Tribunala nisu novost, primenjuju se različita pravila. Na primer, kad je 2001. godine Momčilu Krajišniku trebalo dopustiti da prisustvuje pomenu ocu, Tribunal "nije bio uveren da bi se on vratio u pritvor", pa je odobrenje izostalo. Znajući to, Voja nije želeo Tribunalu da pruži priliku osećanja nadmoći i kontrole života i smrti - kaže supruga lidera radikala.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.03.2013. 12:39
. . . za drzanje, politiku i akcionizme V. Seselja nisam imao nikad simpatija, ali pod aspektom patriotizma – patriotizam koji ne ugrozava druge narodne zajednice ( nacije i drzave ) – kategoricki osudjujem takozvanu medjunarodnu zajednicu i naravno jedan od njihovih izvrsnih organa, Haski tribunal, koji se vise nego okomio na srpske delinkvente, kao da nije bilo ili nema HRVATSKIH, BOSANSKO-MUSLIMANSKIH I SIPTARSKIH ZLIKOVACA, UBICA, OTIMACA = drugim recima LJUDOZDERA. Ako se proganjau pocinioci, onda - s' oprostenjem - SIGURNO DA NISU BILI SAMO SRBI, sto BAR srpski DIJASPORCI najglasnije kazu velikosvapskim humanitarcima. . .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online