Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 12.04.2013.
12:01
Đ. Barović - Vesti A

Holanđanka brani Mladića

General Ratko Mladić izbačen je u sredu iz sudnice, a psovka upućena zaštićenom svedoku obišla je svet kao primer govora mržnje. Međutim, Holanđanka Ana van Klinken-Poharnok, koja je tog dana bila u sudnici, a već duže vreme prati suđenja u ovom sudu, tvrdi za "Vesti" da je bivši komandant Vojske RS gnusno isprovociran.

Hag ne zanimaju dokazi: Ana van Klinken (u sredini) sa Lukom Karadžićem
 

- Sve sam videla svojim očima, jer se odigravalo samo par metara od mesta gde sam sedela. Ne opravdavam ono što je general Mladić na kraju rekao, ali ga potpuno razumem, jer bih i sama slično reagovala na ovakve gnusne podvale i svedoka i sudije - kaže Van Klinken koja je u sredu jedina bila na galeriji sudnice, a tvrdi da se sve odigravalo na dva-tri metra od nje, pa je mogla i da vidi i da čuje šta se tačno dogodilo.

Boli me duša zbog laži

Ova Holanđanka kaže da je suđenja u Haškom tribunalu počela da prati isprovocirana negativnom medijskom kampanjom protiv Srba.
- I tokom rata u Bosni, a posebno tokom NATO napada na Srbiju te laži su dovedene zbog apsurda. Počela sam da čitam o tim događajima i shvatila koliko je laži izrečeno na račun Srba zbog čega me duša boli - kaže Ana van Klinken koja je postala omiljena i među srpskih optuženicima i njihovim porodicama kojima se uvek nađe na usluzi.

- Oko deset časova, general Mladić je dao znak jednom od svojih advokata da mu treba pauza i sudija je to dozvolio. Izlazeći iz sudnice prošao je pored mene i pokazao mi palcem da me je prepoznao, jer sam već pratila proces protiv njega. Shvatila sam da su to primetile i sudije i da su nešto prošaptali oko toga. Posle pet minuta, general se vratio i seo na svoje mesto, a svedok je nastavio da odgovara na pitanja tužioca.

U jednom trenutku, Mladić se nagnuo ka svom advokatu i nešto mu došapnuo. Da je bilo šta rekao svedoku ja bih to morala čuti, a posebno što bih prepoznala reč "lažeš", a tvrdim da je uopšte nije izgovorio - kaže ova Holanđanka i dodaje da je kasnija reakcija Mladića takođe bila isprovocirana ponašanjem i sudije, ali i stražara koji su na silu počeli da ga guraju ka vratima.


- Ne znam ko se u takvim okolnostima ne bi iznervirao. Pa ja sam se kao posmatrač svega iznervirala ovako monstruoznom podmetačinom, a kako neće Mladić - kaže Ana van Klinken i ocenjuje da je potpuno jasno da je pozadina bila namera predsedavajućeg sudije Orija da po svaku cenu Mladić ne prisustvuje saslušanju zaštićenog svedoka.

Ratko Mladić na suđenju u Haškom tribunalu
 

- Očigledno im se ne odgovara činjenica što je general Mladić bolestan i što se proces često prekida. Otuda su i iskoristili iskonstruisanu situaciju u kojoj je i sam svedok odigrao svoju ulogu slagavši da mu se Mladić obraćao. Haški tribunal na ovaj način zapravo želi da pokaže svoju moć, ali ne moć sile dokaza i istine, već moć surove, fizičke sile koja nema veze ni sa pravom ni sa pravdom - tvrdi ova Holanđanka.
 

General se tresao

Advokati Ratka Mladića, Branko Lukić i Miodrag Stojanović nemaju ni malo dileme da je izbacivanje njihovog klijenta iz sudnice - smišljena provokacija.
- Sasvim je jasno da se on nije obraćao svedoku, već Stojanoviću, ali da ni njemu nije rekao da svedok laže. Uostalom, sve se može videti na snimku - kaže Lukić i dodaje da se svesno išlo na to da se general na kraju isprovocira i reaguje kako jeste.
- U sobi za optužene, general se bukvalno tresao koliko mu je bilo loše. Izvinio nam se zbog reakcije i tražio da ga odvezemo u bolnicu: "Opet napravih glupost, ali ne mogu da slušam laži. Mislim da mi je pritisak otišao na 300" - prepričava Stojanović i dodaje da je očigledan cilj sudija da Mladić u sudnici bude samo dekor.

Ona dodaje da je jako čudno što su sudije reagovale u ovom, a ne u slučaju kada je njoj, jedna od žena iz Udruženja Majke Srebrenice otvoreno pretila smrću.


- Prilikom prvog pojavljivanja Mladića u sudnici, pored mene su sedele žene iz te organizacije i valjda im se nije dopalo što sam pozdravila generala. Jedna od njih mi je otvoreno, pred svima u sudnici pokazala rukom preko grla, meksički znak za "Ubiću te. Ti si mrtav". Svi su to videli i apsolutno niko nije reagovao. Toliko sam bila ljuta da sam htela da tužim Haški tribunal, ali sam im samo poslala mejl da postave kamere i u galeriji za publiku - kaže na kraju ova hrabra Holanđanka.

POVEZANE VESTI

Petak 12.04.2013. 12:06
Злочиначки суд ради све само да се Срби осуде
Petak 12.04.2013. 15:23
Генерал Ратко Младић по заслугама већ стоји раме уз раме са Обилићем, царем Лазаром,Принципом, Мишићем, Путником, Степановићем, Михаиловићем... има много српских хероја и патриота. Свака част овој поштеној и храброј Холанђанки!
Petak 12.04.2013. 12:43
Dići će njemu Evropa spomenik na Mon Blanu, kao prvom ustaniku na evropskom kontinentu. Ili Mladićev ili kralja Abdalah ben Abdel Aziza, pa koji vole- nek izvole
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online