Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Nedelja 28.04.2013.
12:01
D. Dekić - Vesti A

"Srpska vlast je prostitutka EU"

Da nisu bili vlastoljubivi i alavi na moć i novac, da su uveli štednju, reformisali državu, pa i po cenu da ih narod nikada više ne izabere, danas ne bi mogli da ih ucenjuju novcem za penzije Briselski sporazum o Kosovu, kako se čuje, mogao bi u međunarodnoj agendi da otvori pitanje Republike Srpske. Vojvodina se suočava s tinjajućim sukobom demokrata i naprednjaka, a s vremena na vreme rastu tenzije na jugu zemlje i u Sandžaku. O ovim temama, stanju u zemlji i njenim perspektivama razgovarali smo sa istoričarom Čedomirom Antićem.

Čedomir Antić, istoričar

Da li bi posle sporazuma o Kosovu na dnevni red moglo da dođe pitanje Republike Srpske?
- Naravno, to je ovih dana jasno najavljeno u programu radija Dojče vele. Iduća godina će biti povoljna za to, tada su tamo izbori i uprkos političkim i ekonomskim uspesima Milorada Dodika, opšte prilike su zbog opstrukcije iz EU i SAD sve teže. Srpska će biti ucenjivana kreditima, podrivana preskupom bosanskom državom. Birokratski dinosaurus Federacije BiH je danas živ samo radi obespravljivanja Srba i Srpske. Narod će biti uzbunjivan nadritelevizijama i plaćenim NVO organizacijama.

- Međunarodni predstavnik će biti podržan u kampanji rušenja Ustava i divljačkog otmanja nadležnosti. Kako reče jedan novosadski kvisling, Srbiju će pritiskati kao oko Kosova: da suprotno obavezama garanta Dejtonskog sporazuma ne pomogne Srpskoj, a biće za tu priliku otvoreno i pitanje Vojvodine. Grupa koja vodi Vojvodinu je nedavnom deklaracijom pokazala da funkcioniše na dugme. Manje je važno gde je daljinski upravljač, da li je u Berlinu ili Vašingtonu.


Da li je Republika Srpska u stanju da se odbrani?
- Jeste, i može da se odbrani. Posebno ako Ruska Federacija zadrži dosadašnji jasan i načelan stav. I oko KiM bismi mnogo više uspeli da nije bilo bolesnog vlastoljublja Nikolića, Vučića, Dačića, Tadića i Đilasa, a na drugoj strani Koštuničinog političkog autizma. Tradicija nam je predstavila jednu romantičnu sliku kako smo u 14. veku "izgubili carstvo na Kosovu polju", pre svega zahvaljujući manama naših vladara i velmoža. Sada je to tako, ali bez narodne uobrazilje. Da nisu bili vlastoljubivi i alavi na moć i novac, da su uveli štednju, reformisali državu - pa i po cenu da ih narod nikada više ne izabere - danas ne bi mogli da ih ucenjuju novcem za penzije i da zahtevaju bedno prostituisanje za sledeći korak prema birokratskoj i lošoj EU.

Više štete nego koristi

Da li će srpsko "da" sporazumu o Kosovu ubrzati evropske integracije zemlje?
- Ne. Srbija neće ući u EU tokom narednih 10 godina, a verovatno i duže. Evropske integracije su nam bile potrebne do 2007, danas one više štete nego što koriste. EU je preživela, birokratska i nedemokratska tvorevina koja kad je reč o Srbima sprovodi politiku jedne države SR Nemačke. Nama treba da budemo deo evropskog ekonomskog prostora, a ne ulazak u okoštalu, nedemokratsku i birokratsku tvorevinu.

Da li je sporazum Beograda i Prištine srpska kapitulacija?
- Srpski narod na severu Kosova je dobio nekakva autonomna prava, ali ne i autonomiju. Sporazum ne vidi Srbiju u vezi sa KiM, izuzev kao susednu državu. Potpisujući ga, vlast je prekršila Ustav, Rezoluciju Narodne skupštine iz januara ove godine i Platformu o pregovorima. Međutim, ne mislim da je ovde reč o kapitulaciji. Kapitulacija se ne vrši mimo instrukcija zasnovanih na Ustavu i zakonima. Ovo je prevara javnosti i izdaja domovine. Prema tome, ovaj akt dugoročno ne važi. Srbija će jednoga dana kazniti potpisnike i reintegrisati sever Kosova.


Šta bi se desilo da je srpski državni vrh odbio sporazum?
- Ništa. Nisu više prilike da nas kazne ili bombarduju. Ne bi nam bilo gore nego što je danas RS. Ipak, morali bismo da živimo od svog rada, a ne da godišnje trošimo i četiri-pet milijardi evra više nego što zarađujemo. To mora da se menja. Naravno, naše mane i unutrašnji nedostaci ne aboliraju nekoliko velikih sila koje decenijama rade na rušenju Srbije i obespravljivanju Srba. Iza svega je zvanična Nemačka.

- Bez nje ništa ne bi bilo ovako. Šovinizam nemačke vlade i većeg dela elite prema Srbiji je ekstreman i bizaran. Oni nas žele u EU ne kao ravnopravnu članicu, već kao pariju na kome će se iživljavati. Dovoljno je samo pogledati rezultat njihovog delovanja. Srbija je za sve kriva, neprestano se povlačimo i izvinjavamo, a nemačka istraživanja pokazuju da je danas, ionako mali broj građana Hrvatske koji su tolerantni prema Srbima, za trećinu manji nego 1999. Uništavajući Srbiju, SR Nemačka i saveznici radikalizuju region.

Član Krunskog kabineta

* Čedomir Antić je rođen 1974. godine u Beogradu. Diplomirao je 1999. na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Magistirirao je savremenu istoriju na Univerzitetu u Bristolu 2002. i nacionalnu istoriju novog veka na Univerzitetu u Beogradu 2003. Doktorirao je istoriju na istoj katedri 2008.


* Napisao je 14 mongrafija i 25 naučnih radova. Od 2002. do 2013. bio je zaposlen na Balkanološkom institutu SANU. Danas je docent na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakuteta Beogradskog univerziteta.


* Antić je bio predsedavajući Glavnog odbora studentskog protesta 1996-1997. Autor je državnog programa Nacrt iz 2002. godine. Predsednik je Naprednog kluba od 2007. godine.


* Član je Krunskog saveta princa Aleksandra Karađorđevića od 2002.

Možete li prokomentarišete ostavku direktora Kancelarije za KiM Aleksandra Vulina?
- Ostavka je u suštini jedini izlaz za celu vladu. Čak i da su u pravu i da nije bilo drugog izlaza, to je najmanje težak zakonit izlaz. Vulin je svojim neumerenim poltronstvom prema potpredsedniku Vučiću donekle umanjio efekat ostavke. Podsetimo da se prošli put 1998. godine Vulin povukao iz upravljanja JUL-om, koliko se se sećam, zbog ulaska SRS-a u vladu. Sada pravilno ocenjuje da su obećanja građanima izneverena, ali o Vučiću govori tronuto i udvorički, kao o nekakvom polubožanstvu. On pri tom ostavku predstavlja kao ličnu žrtvu, a ne izraz razumevanja velike lične odgovornosti. Naravno, nastaviće da podržava vladu.


Da li je u Vojvodini na delu bitka za vlast ili nekakav scenario koji vodi odvajanju?

- U AP Vojvodini postoji mali, ali uticajan front za stvaranje samostalne i kasnije nezavisne države. Te stranke i organizacije su dobro finansirane iz EU. Napredni klub radi na knjizi "Istina o AP Vojvodini", gde će sve te aktivnosti biti jasno i dokumentovano predstavljene. Vlastoljubivi interesi velikih stranaka iz Beograda omogućili su crnogorizaciju Vojvodine. Ima još uvek šanse da se odbranimo, ali treba ukinuti AP Vojvodinu u skladu s Ustavom, stvoriti tamo tri regiona i premestiti glavni grad iz Beograda u Novi Sad. Tada će otcepljenje biti zauvek onemogućeno.


Postoji li opasnost od političkih ili etničkih potresa na jugu Srbije i u Sandžaku?
- Da, ali samo ako to budu želele SAD i SR Nemačka. Sve to će se dešavati isključivo u funkciji unitarizacije BiH i osamostaljenje Vojvodine. Rešenje je da Srbija pomogne stvaranje srpskog vođe i fronta u oba kraja i zatraži od onih koji su kao predstavnici manjina zastupljeni u vladi da prekinu da deluju u prilog osamostaljenju. Kad je reč o Preševu, ponašanje tamošnjih vlasti, i posebno bojkot popisa iz 2011, trebalo je da budu okidač za ukidanje posebnog finansiranja i sprovođenje zakona u tim krajevima.


Postoje li medijski pokušaji vlasti da briselski dogovor prikaže kao pobedu i da li je i ova, kao i prethodna vlast sklona cenzuri?
- Cenzura nije ogoljena kao u vreme Miloševićevog režima. Ipak, ona postoji i sramotno je što u njoj učestvuju neki navodno nezavisni mediji i mediji u vlasništvu stranaca. Kritika je utišana i relativizovana. Posebno su prikrivena srbofobna delovanja hrvatskog javnog servisa. Pojedini mediji učestvovali su u varalici koja je homoseksualnom skandalu u Srpskoj pravoslavnoj crkvi dala veći značaj od neustavnog i nezakonitog Sporazuma.


Da li je to bio i način ucene vođstva SPC?
- Naravno. Uporedite samo generalizovane medijske napade na SPC s reakcijama zapadnih medija u sličnim skandalima u Katoličkoj crkvi. Zanimljivo, najvažniji mediji su prestali da objavljuju svaki negativan ili kritičan komentar čitalaca. Ove činjenice najbolje govore kako SNS, SPS i URS vide ono što su učinili. Oni veruju u svoj uspeh koliko je i svako normalan u Miloševićevom režimu verovao da je 1999. u danima kada su albanski zločinci ubijali i proterivali naš narod - pobedio u ratu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 28.04.2013. 12:25
Жалости чињеница да се људи као што је Чедомир Антић, истакнути интелектуалац и патриота налазе на маргинама било каквог утицаја на савремена дешавања у Србији. Чињеница је да нам се немци свете за два светска рата, отуда и кукумакање николића и "клечање" на коленима све по немачком захтеву. Послушни српски торњаци добро "апортирају".
Nedelja 28.04.2013. 12:24
Џаба се гузимо кад нас нико неће ни штапом. Само нас исмевају, огољују и цепају ради забаве.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online