Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 17.05.2013.
12:01
R. L. A

Na Saboru udar na Dačića?

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve trebalo bi da počne 21. maja, u Beogradu. Prema nezvaničnim saznanjima "Vesti", ne očekuju se radikalni obrti, uprkos spekulacijama o dubokoj podeljenosti srpskih vladika po političkim i unutrašnjim crkvenim pitanjima. Takođe, patrijarh srpski gospodin Irinej nedavno je izjavio da SPC ne deluje "po diktatu žute štampe", već da probleme rešava "držeći se isključivo svog kanonskog ustrojstva".

Na tapetu: Vladika Atanasije i Amfilohije (prvi i treći sleva) na mitingu u Beogradu
 

Kosovo i Metohija će, ukazuju u Patrijaršiji SPC, svakako biti jedna od ključnih tema. Očekuje se da Sabor, čak i ako se iznesu pojedina drugačija episkopska mišljenja, potvrdi dosadašnja sinodska izjašnjavanja u vezi statusa južne srpske pokrajine i briselskog sporazuma. Izvesno je, takođe, da će državno-crkveni odnosi biti tema predstojećeg Sabora, a patrijarh, kao prvi među jednakima, u obavezi je da detaljno informiše arhijereje o svojim susretima sa državnim vrhom.

Na dnevnom redu i vladika Konstantin

Na dnevnom redu naći će se i rešavanje sudbine suspendovanog vladike Konstantina Đokića. Sabor bi trebalo da raspravlja i o mogućem umirovljenju mitropolita dabrobosanskog Nikolaja Mrđe, te o slučaju umirovljenog episkopa Vasilija Kačavende, kao i o stanju u eparhijama SPC u Srbiji i dijaspori, o čemu izveštaj podnose nadležni episkopi.

Prema preliminarnoj verziji predloga dnevnog reda, koji je utvrdio Sinod SPC, ne očekuje se da na Saboru budu sankcionisani oštri istupi mitropolita Amfilohija Radovića i vladike Atanasija Jevtića na poslednjem beogradskom mitingu povodom briselskog sporazuma u vezi Kosmeta.


Međutim, na početku Sabora, kako ukazuju u episkopatu, precizira se dnevni red i nije isključeno da pojedine vladike ili grupe episkopa tad iznesu svoje zahteve. Spekuliše se da će neki arhijereji, povređeni izjavama premijera Srbije na račun SPC, tražiti da Sabor Ivici Dačiću oduzme svojevremeno dodeljena crkvena priznanja.


S obzirom na to da zakonodavnim propisima SPC, kako saznajemo u saborskim krugovima, nije do kraja definisano životno doba za umirovljenje episkopa, te status, mesto prebivališta i njihove finansijske prinadležnosti, Sabor bi trebalo da se pozabavi i ovom temom.

Premijer je kritikovao crkvu: Patrijarh Irinej i Ivica Dačić

Te uslove, dodaju u srpskoj Patrijaršiji, imaju precizirane mnoge pomesne pravoslavne crkve, kao i Vatikan, za svoje episkope i ostale sveštenoslužitelje, jer u Crkvi se uglavnom ne izjednačavaju uslovi za umirovljenje sa građanskim propisima o penzionisanju. Budući da eparhijom austrijsko-švajcarskom, te srednjoevropskom, buenos-ajreskom, zvorničko-tuzlanskom i žičkom trenutno upravljaju administratori, očekuje se postavljenje stalnih episkopa.


Ranije je već saopšteno da će mitropolit Amfilohije predložiti Saboru da se Petar Drugi Petrović Njegoš proglasi svecem.

Atanasije nije ni pozvan

U radu Sabora učestvuju svi aktivni srpski episkopi i njihovi vikari, kao i episkopi autonomne Ohridske arhiepiskopije. Vikarni episkopi nemaju pravo glasa. Pravo odlučivanja nemaju ni umirovljeni episkopi koji na saborsko zasedanje dolaze samo po pozivu, a kako saznajemo, poziv nije upućen vladiki Atanasiju Jevtiću, koji je kritikovan zbog izjava na mitingu Srba sa Kosova u Beogradu.

POVEZANE VESTI

Petak 17.05.2013. 14:01
Дачић , Вучић и Николић раде за свој џеп .Где су предизборна обећања . Причали су да ће поништити Стефановићеве споразуме и да неће поставити прелазе са Косовом . ИЗДАЈА СРБИЈЕ је почела 5 октобра 2000 године Зашто Српска влада не трази да се ослободи СРПСКИ ХЕРОЈ РАТКО МЛАДИЋ и остали СРПСКИ БОРЦИ .
Petak 17.05.2013. 12:08
Umesto da lupe šakom o sto i da zahtevaju jedinstvo i slogu, oni će da lupaju glupopsti i gledaju u nebo ? Možda bi trebalo da nam kažu KAKVA NAM JE TO KIŠA SINOĆ PALA PO SRBIJI ??? pošto "zemaljska" vlast to neće uraditi...
Petak 17.05.2013. 13:20
Zasto vasa novinarka Radmila Lončar kad se bavi stalno Crkvom malo neradi istrazivacko novinarstvo.Vladika Atanasije je bio pozvan u martu na sjednici Sinoda a ta odluka jepreinacena 14 majaGlavni Patrijarhov covjek Dejan Nakic trgovac odezdama koji ima veze sa Dacicem i Bajatovicem ima ogromni uticaj na Patrijarha tako da ce zbog njegovog biznisa sa crkvenim mobilijarom ostati i dalje eparhije Srednjo-evropska pod Patrijarhom i austrijska pod Irinejem backim.Neka se malo raspita ko je Nakic ( negov pocetak biznisa od Novog Sada,Nisa i kako mu je patrijarh dao kancelariju u Patrijasiju a izbacio P. Stajica)i za koga radi.Strasno je sta je SPC dočekala da njom upravlja lik poput Dejana Nakic
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online