Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Petak 07.06.2013.
12:01
J. Arsenović - Vesti A

Srbija u EU: Loše vesti za Vidovdan

Mrcvarenje Srbije se nastavlja, dok zvaničnici EU šalju toplo-hladne poruke Beogradu u vezi s dobijanjem datuma o otpočinjanju pregovora za članstvo u Uniji. Poslednja nevesela vest za režim u Beogradu koji je sve adute uložio na dobijanje datuma, dolazi iz Nemačke gde tamošnji mediji javljaju da Srbija početak pregovora može da očekuje najranije 2014. godine i to pod uslovom da ispuni sve obaveze o normalizaciji odnosa s Kosovom!

Izostala očekivana nagrada: Ivica Dačić
 


Kako saznaje nemačka agencija DPA pozivajući se na izvore u Bundestagu, upravo takav stav zastupaće nemačka kancelarka Angela Merkel na samitu Evropske unije krajem ovog meseca, kada šefovi država i vlada EU 28. juna konsenzusom treba da odluče o eventualnoj dodeli datuma Beogradu.


Srbiji u tom slučaju preostaje da se nada da će joj do kraja godine, kad treba da bude održan još jedan samit EU, datum i konačno biti određen.


I pored toga što je srpski premijer Ivica Dačić nedavno odlučnim glasom poručio da Srbija na Vidovdan iz Brisela ne želi "nikakvo zeleno svetlo", već konkretan datum, sva je prilika da se željeni scenario neće desiti i da je direktor vladine Kancelarije za evropske integracije Milan Pajević bio u pravu kada je pre neki dan najavio da na predstojećem samitu datum početka pregovora neće biti precizno naveden, već da će Evropskoj komisiji biti naloženo da krene u pripreme za pregovore i izradom pregovaračke pozicije EU.

Tvrd stav nemačke kancelarke poznat Beogradu: Angela Merkel i Tomislav Nikolić
 


Sličnu procenu ima i šef Odbora za evropske integracije u Skupštini Srbije Laslo Varga koji za "Vesti" kaže da će na samitu krajem juna biti usvojen zaključak kojim će se Evropska komisija pozvati da započne pripreme s otvaranjem pregovora i izradom pregovaračke pozicije EU.


- Taj zaključak će značiti nedvosmislenu perspektivu za otvaranje pregovora u kratkom periodu, recimo do kraja godine. Bitno je da to neće biti uslovni datum, u smislu da će se postavi četiri-pet novih uslova, ali ono što će stajati u zaključku jeste da sve ovo podrazumeva nastavak implementacije svega što je dogovoreno u pregovorima s Prištinom i nastavak iznalaženja rešenja u onim oblastima koja još nisu ispregovarana - objašnjava Varga.

Bundestag o Srbiji tek 27. juna

Iako je prethodno nemačka vlada predložila Bundestagu da se Srbiji dodeli datum, takvu preporuku nemačka parlamentarna većina neće ispoštovati. Uoči parlamentarnih izbora u Nemačkoj, stranka Angele Merkel Hrišćansko-demokratska unija razmišlja i o stavovima svog biračkog tela koje prema proširenju EU ima uglavnom negativan stav. Koliko se o očekivanjima Beograda vodi računa, govori i podatak da će Bundestag o Srbiji raspravljati tek 27. juna, pretposlednjeg dana svog mandata u sadašnjem sazivu, a samo dan uoči Samita EU kada se odlučuje o datumu.


Nimalo utešno ne zvuči ni informacija koju takođe plasira agencija DPA, a u kojoj se kaže da ukoliko Srbija do kraja godine ne ispuni obaveze koje ima prema Kosovu, "onda i pristupni pregovori mogu da počnu tek kasnije".


Sve ove nevesele vesti dodatno otežavaju poziciju Vladi Srbije koja zbog velikog budžetskog manjka mora hitno da donese mere štednje. Za sada se njihovo preciziranje odlagalo, sve u veri da će se dobijanjem datuma krajem juna nazreti neka nova finansijska injekcija koja bi olakašala bar malo poziciju Dačićevog kabineta.
 

Blomajer: Nema nazad

Nemački ambasador u Prištini Peter Blomajer Blomajer izjavio je da Beograd mora da shvati da jedino primena briselskog sporazuma vodi ka integraciji u EU i da nema povratka nazad ni za Prištinu ni za Beograd.
- Sada je potrebno ostvarivanje sporazuma i mislim da je srpskoj strani jasno da sada treba da radi na ostvarivanju sporazuma kako bi išla napred na putu evropskih integracija - rekao je Blomajer.

 

POVEZANE VESTI

Petak 07.06.2013. 12:42
Nikad u EU,jedino pametno resnje.
Petak 07.06.2013. 12:13
Gdje je tu loša vijest? Do 2014. će pasti izdajnici u Srbiji i neće ni početi pregovori. Kada bi započeli danas ko zna šta bi "vlada" izpregovarala.
Petak 07.06.2013. 13:38
nekada su nasi ginuli protiv nacista,sad ljubimo naciste u dupe da bi nas prihvatili.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online