Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Subota 27.07.2013.
12:01
Lj. Ivanović - Vesti A

Šeik dobija i aerodrom u Beogradu?

Nemaština i prazna državna kasa naveli su Vladu Srbije da razmišlja o davanju u dugoročni zakup Aerodroma "Nikola Tesla", jedne od retkih profitabilnih državnih firmi. U moru gubitaša takvih je malo, ali kao prirodni monopolista, Aerodrom uspeva da svake godine ostvari dobit od oko 30 miliona evra. Međutim, sama ideja o zakupu po mišljenju sindikata Aerodroma je sporna, i to iz nekoliko razloga.

Zlatna koka: Aerodrom "Nikola Tesla"
 

- Nezvanično se govori o davanju Aerodroma u zakup na 20 do 30 godina. Takođe, pominje se da bi vrednost zakupa bila oko 100 miliona evra. Nije ni realno da neko zakup plati više, s obzirom na to da je procenjena vrednost Aerodroma 220 miliona evra. Dakle, lako je zaključiti da će zakupac za tri decenije inkasirati najmanje 900 miliona evra - kaže za "Vesti" Dejan Popović, predsednik Sindikata Aerodroma "Nikola Tesla".

Vučić aminuje Etihad

Više nije nikakva vest da vicepremijer Aleksandar Vučić otvara fabrike, vodi borbu protiv korupcije, bavi se vojskom, Kosovom, Evropom, da ga ima svuda, tamo gde mu je mesto i tamo gde nije. Da ništa krupno u Srbiji ne može da prođe bez njega potvrdilo se ponovo, pa će tako Vučić, a ne premijer Dačić, ili ministar saobraćaja Mrkonjić, 1. avgusta zaključiti s Etihadom ugovor o strateškom partnerstvu sa Jatom.

Još jedna sporna stvar je i to što se kao potencijalni zakupac, prema rečima resornih ministara i premijera Dačića, pominju firme iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, odnosno sam Etihad koji 1. avgusta preuzima i 49 odsto Jat ervejza.


- Sumnjamo da bi mogla po sredi biti direktna pogodba, a ne ravnopravno nadmetanje i da bi se moglo dogoditi da je prava "meta" Etihada zapravo Aerodrom "Nikola Tesla" kao zlatna koka, a ne Jat koji država nastoji da što pre udomi jer sama nema novca za oporavak te nacionalne kompanije - navodi Popović.


Prema onome što se govori u krugovima bolje upućenih, sva je prilika da je Aerodrom došao kao neki zaslađivač Etihadu da praktično preuzme Jat, odnosno, država je rešila dva problema - utrapiće Jat i inkasiraće novac dovoljno veliki da makar privremeno zakrpi rupu u budžetu.
 

Dugoročni zakup: Aleksandar Vučić i Muhamed bin Zajed
 

- Mi smatramo da država to ne treba da radi, iako kao vlasnik i Jata i Aerodroma ona na to ima pravo. Mi upozoravamo na neodgovorno ponašanje i najave iz vlade jer se zarad kratkoročne koristi dugoročno gubi enorman novac - dodaje Popović.

Kargo milioni

Beogradski aerodrom će u narednih desetak godina zarađivati višestruko više novca nego dosad. Naime, do ulaska Slovenije u EU, Ljubljana je bila glavni regionalni kargo centar, a onda se taj posao preselio na zagrebački Pleso. Sada kad je Hrvatska u Uniji, posao se seli u Beograd. Nema sumnje da oni koji merkaju Aerodrom to znaju, te njihova zarada svakako neće biti 900 miliona evra, već znatno veća. Pitanje je samo zbog čega bi to Vlada Srbije dopustila.

POVEZANE VESTI

Subota 27.07.2013. 12:18
Kad ce svadba?
Subota 27.07.2013. 13:08
Imam jedno (mozda glupo) pitanje: Kada jedna drzava sve rasproda sto ima i potrosi npr. na vracanje kredita(koji se NEMOZE nikada do kraja isplatiti). STA ONDA? I dalje je u dugovima a NISTA vise svoje nema. Ko je onda "vlasnik" te drzave? Narod ili privatnici? Dali smo onda slobodni ili smo robovi stranaca? Dali cemo morati raditi 15 sati dnevno za €200,- ?
Subota 27.07.2013. 13:08
Ima mnogo hemije između ovih dvoje, kao u španskim telenovelama. Sada znam ko će prvi da dozvoli gej brakove.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online