Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 10.08.2013.
12:05
D. Lj. Joksić - Vesti A

Radikalni islam na Balkanu (3): Pakleni planovi o komadanju Grčke

Prema informacijama tajnih službi, u Grčkoj deluje sedam islamističkih grupa, organizacija i fondacija. Upućeni u bezbednosne prilike u regionu ističu da je njihov cilj da se ugnezde u Čemeriji (albanski naziv za severni deo Grčke) s većinskim muslimanskim stanovništvom, radi stvaranja autonomije i nezavisne države Čemerije, a to znači da su ove islamističke grupacije povezane i sa radikalima iz Albanije.

Česta poruka na severu Grčke: Albanci traže otcepljenje Čemerije
 

Poznavaoci prilika ističu da je to samo nastavak dobro razrađenog plana i strategije Albanaca u regionu, zacrtanog još sredinom juna 2003. godine u Vašingtonu na sastanka albanskih lobista i nekoliko američkih kongresmena. Tada se razgovaralo o načinima formiranja saveza albanskih teritorija na Balkanu, u koji bi trebale da uđu Albanija, Kosovo, delovi Makedonije i Grčke.

Prate ih, ali ne jure

Obaveštajci pomno prate aktivnost islamističkih organizacija u Grčkoj, koje su se tamo ugnezdile posle tzv. Arapskog proleća, kao navodne revolucije i otpočinjanja građanskog rata u Siriji, ali ne preduzimaju mere na njihovom neutralisanju.

Na tom sastanku su dogovoreni i precizni rokovi projekta stvaranja velike Albanije. U njihovoj agendi je zabeleženo, a kasnije i ostvareno da Kosovo dobije nezavisnost, da se Makedonija federalizuje, a da se u severozapadnoj Grčkoj, koju Albanci nazivaju Čemerija, izazovu neredi s ciljem da se ti delovi Grčke odvoje i pripoje budućem albanskom savezu. Deo mračnih planova ove bratije iz Vašingtona oko Kosova je ostvaren, delimično i u Makedoniji, a sada je izgleda na red došla Grčka. U taj poduhvat je uključen šarolik savez ekstremnih islamista.


Sirijsko muslimansko bratstvo vodi onlajn kampanje povezane sa sirijskim građanskim ratom. Islamski forum Evrope, čije je sedište u Velikoj Britaniji, u Grčkoj ima male ćelije pretežno sastavljene od imigranata iz Bangladeša. Tabilgi džamat je organizacija sastavljena od nekoliko stotina ljudi, pakistanskih imigranata, koje redovno posećuju imami iz Pakistana i organizuju im verske seminare. Tehrik e džafarija, pakistanska šiitska organizacija, ima nekoliko stotina članova povezanih s iranskom ambasadom u Grčkoj.

Radikalni islam na Balkanu:

(1) Gde se školuju budući teroristi?

(2) Zlo osmišljeno u Beču i Milanu

Hamas je ranije održavao veze s akademskom i novinarskom elitom u Grčkoj. Međutim, posle otopljavanja grčko-izraelskih odnosa 2009. godine i promene prioriteta Hamasa, ova organizacija sa nekoliko stotina ljudi nije imala veće aktivnosti. Od salafističkih grupa jedina poznata organizacija koja operiše u Grčkoj je El Rahman. Broji pedesetak članova, Egipćana i Grka. U Grčkoj deluje i Islamska fondacija za istraživanje, a sedišta svih tih islamističkih grupacija, organizacija i fondacija mahom su u Atini.
 

K  R  A  J

POVEZANE VESTI

Subota 10.08.2013. 14:04
Ова слика ме подсећа на ону за испирање мозга где су Албанија и тзв. Косово представљени као два мала безопасна пилета!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online