Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 14.09.2013.
15:09 >> 16:40h
Beta, Srna A

SAD i Rusija se dogovorili o sirijskom hemijskom oružju

SAD i Rusija postigle su dogovor o stavljanju pod kontrolu sirijskog hemijskog oružja, izjavio je u Ženevi ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Tri dana pregovarali: Keri (levo) i Lavrov
 

"Ostvareno je ono što su kao cilj postavili ruski i američki predsednik, a to je da se sirijsko hemijsko oružje stavi pod kontrolu", rekao je Lavrov, koji je sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem tri dana u Ženevi razgovarao o mogućim rešenjima za Siriju.

Ruski ministar spoljnih poslova je ipak dodao da će Savet bezbednosti UN reagovati, ako Sirija prekrši svoje obaveze koje se tiču hemijskog oružja.

I dogovor je pao!
 

"U slučaju da ne budu poštovani zahtevi (koji se tiču zabrane hemijskog oružja) ili u slučaju da neko koristi hemijsko oružje, Savet bezbednosti će preduzeti mere predviđene poglavljem 7 Povelje UN o primeni sile", rekao je Lavrov.

Dogovorom, koji sadrži šest tačaka, predviđeno je da se Damasku da rok od nedelju dana da preda listu svog hemijskog oružja koje bi trebalo da bude uništeno polovinom naredne godine.

"SAD i Rusija su se angažovale da rade na uništavanju sirijskog hemijskog oružja u najkraćem mogućem roku. Sirija mora da za nedelju dana preda kompletnu listu

Pobunjenici odbacili sporazum

Pobunjenici Armije slobodne Sirije (FSA) odbacili su američko-ruski sporazum o eliminaciji sirijskog hemijskog oružja i najavili da će nastaviti da se bore protiv predsednika Bašara al Asada.
"Nas se ne tiče rusko-američka inicijativa. Rusija ovim samo želi da dobije na vremenu", dodao je šef FSA Salim Idriz.

svog hemijskog oržja", rekao je Keri i dodao da će inspektori, čiji će zadatak biti da provere da li se dogovor sprovodi na terenu, u Siriju stići "najkasnije do novembra".

"Dogovor SAD i Rusije okončaće patnju Sirijaca"

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun ocenjuje da će rusko-američki dogovor o uništavanju sirijskog hemijskog oružja omogućiti okončavanje "ogromne patnje" Sirijaca.

Pre zvanične najave o rusko-američkom dogovoru, Ban Ki-Mun je najavio mirovnu konferenciju o Siriju "Ženeva 2" tokom oktobra.

Generalni sekretar UN sinoć je rekao da će izveštaj stručnjaka UN koji će biti objavljen u ponedeljak, potvrditi upotrebe hemijskog oružja u napadu 21. avgusta na periferiju Damaska, kada je poginulo nekoliko stotina ljudi. On je optužio sirijskog predsednika Bašara el Asada da je počinio zločine protiv čovečnosti i da će svi odgovorni za to morati jednog dana da odgovaraju.

POVEZANE VESTI

Subota 14.09.2013. 15:16
Ovaj se Keri toliko izoblicio od botoksa da izgleda kao Odo iz Nove generacije Zvjezdanih staza !
Subota 14.09.2013. 16:42
До јуче сте Русију сматрали обичном регионалном силом,а данас не можете да постигнете договор,а да не уважавате и став Русије.Само лажу амерички народ.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online