Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 07.03.2010.
16:59
Vestionline A

Hrvati i Slovenci ratuju oko podmornice

Slovenci planiraju da podmornicu "Vardar", zaostalu iz SFRJ, koju su dobili na poklon od Crnogoraca prevezu iz Crne Gore u Sloveniju, ali Hrvati najavljuju da će je oduzeti čim pređu njihovu granicu, prenose hrvatski mediji.

Stručnjaci procenjuju da jedna podmornica iz doba JNA vredi zlata
 

Crnogorsko ministarstvo obrane je pre dve godine nudilo podmornicu, zaostalu iz doba JNA, za oko 14.000 evra. Zainteresovanih nije bilo, pa kada su odlučili da je poklone, Slovenci su je oberučke prihvatili.

Međutim, kako je podmornica P-915 imena “Vardar” deo imovine bivše SFRJ, a matična luka bila joj je Lora u Splitu, Slovenci ne smeju da je transportuju kroz Hrvatsku, jer bi je Hrvatska, kako pišu tamošnji mediji, "mogla bez problema preuzeti kao svoju."

Članovi društva za očuvanje podmorničarske tradicije "Podmorničar" iz Ljubljane dosetili su se kako da zaobiđu Hrvatsku.

Razmatraju dve opcije: rastaviti podmornicu na delove i prevesti je od Tivta preko Mađarske, što bi koštalo skoro 200 hiljada  evra, ili prevesti je Jadranom uz zaobilaženje hrvatskih teritorijalnih voda, što bi bio duplo jeftinije, piše "Slobodna Dalmacija.“

Najveće jugoslovenske podmornice bile su 831 i 832 izgrađene 1980. godine, deplasmana 1.000 tona, naoružane sa 10 samonavođenih torpeda ili 20 morskih mina.

 

Posadu su sačinjavali sedam oficira, 18 podoficira i dva mornara na odsluženju vojnog roka (kuvar i konobar). Najveća radna dubina ronjenja bila je 270 metara, ali su mnogi podmorničari ronili i na dubinama većim od 300 metara.

Podmornica je duga 20 metara, visoka četiri metra, teška više od 80 tona, a Slovenci žele da je izlože u muzeju.

Nekadašnja uloga podmornice bila je polaganje manjih minskih polja ili transport ljudi unutar neprijateljskih područja. Raspadom SFRJ odvezli su je u Crnu Goru.

Inače, čuvena 88. flotila podmornica je u godinama uoči raspada SFRJ bila na vrhuncu snage i respektivna u međunarodnim razmerama, kada je u njenom sastavu bilo 11 podmornica - pet klasičnih i šest "džepnih" čije posade su ronile i tamo gde danas ni NATO podmornice ne rone.


"Išlo se duboko u Otrant i ronilo duž granica teritorijalnih voda jadranskih država. Osamdesetih godina predstavnici ambasada u Beogradu su se pitali šta "jugo podmornice" rade tako daleko od svojih voda, a mi smo proveravali svoje sposobnosti da ostanemo što duže neprimećeni na tim pozicijama i prikupljali korisne podatke. Plovilo se svim rutama Jadrana, uključujući i međuostrvske komunikacije, teškim područjima i za plovidbu, a kamoli ronjenje" kaže za "Politiku" nekadašnji predsednik udruženja "Podmorničar" Milan Komar.

Do 1987. u “Brodosplitovom” brodogradilištu za Jugoslovensku ratnu mornaricu izgrađeno je šest diverzantskih, odnosno džepnih podmornica klase P-911 “tisa”.

 

Tu podmornicu, dugu 18,8, široku 2,7, visoku 3,4 metra opslužuju samo četiri člana posade.

Stručnjaci bivše JNA ističu kako su namenski građene da “u slučaju rata mogu do obale Italije prevesti podmorske diverzante da tajno polože manja minska polja”.


Posle raspada bivše SFRJ, četiri podmornice su 1991. godine u Boku Kotorsku dovučene iz Splita, iz ratne luke Lora. Posle toga su još neko vreme bile u stroju mornarice Vojske SRJ, a već gotovo deceniju stoje konzervirane u Tivtu.

 

Njihova vrednost procenjuje se na najmanje 600.000 evra.

Tipični zadaci i vežbe bili su - stići u podvodnoj vožnji iz Splita u Rijeku, ili iz Pule u Boku Kotorsku, preroniti Jadran uzduž i popreko, iskrcati pomorske komandose u nekom zalivu i vratiti se neprimetno... U periodu od 1975. do 1985. godine koje Komar naziva "zlatnim dobom" jugoslovenskih podmorničara, svaki član posade je godišnje ostvarivao 600, a viši oficiri i do 1.000 časova na moru.


"Podmornice nisu angažovane u ratnim dejstvima od 1991. do 1995. godine, njihovu upotrebu u svim državama naređuje vrhovna komanda, a kakva je ona bila kod nas tih godina, nije se ni moglo zamisliti dejstvo. A bilo je prilika... Tako je jedna podmornica u decembru 1991. godine pratila brod koji je u luku Ploče dovozio tenkove na palubi. Komandant je imao sliku na periskopu, brod je bio u dometu torpeda, ali nije smeo da ga potopi bez naređenja Vrhovne komande. Tokom rata 1999. godine podmornice su dane provodile pod vodom skrivajući se od avijacije NATO-a a noću su izranjale na površinu", kaže Komar.

Crnogorskim osamostaljenjem i konačnim raspadom bivše Jugoslavije definitivno se raspala i ratna mornarica bivše države i ono što je od nje ostalo. Više od dve stotine različitih fregata, korveta, barkasa, minolovaca, patrolnih čamaca i podmornica nekad zaduženih za obranu Jadrana od napada NATO-ovih snaga u novim međunarodnim političkim okolnostima izgubilo je svaki smisao postojanja.

Dvanaest podmornica je uglavnom završilo na istoj lokaciji u Tivtu gde čekaju prodaju. Ipak, od ukupnog broja dve su završile u starom gvožđu kao sekundarna sirovina, i to u turskom Izmiru, a treća je ostala u Hrvatskoj i sad je van upotrebe.

Načelnik crnogorskog Generalštaba viceadmiral Dragan Samardžić izjavio je 24. februara 2009.:

"Imamo četiri podmornice istog tipa i dobronamerno želimo da one postanu muzejski eksponati. Ideja je da četiri države dobiju po jednu takvu podmornicu, tako da ona s oznakom 911, odnosno “Tisa”, ostane u tivatskom nautičkom muzeju “Porto Montenegra”, dok bismo po jednu poslali u Srbiju, Sloveniju i Hrvatsku."


"Udruženje podmorničara Srbije, koje okuplja 130 članova, ubrzo posle osnivanja, 2004, je više puta od crnogorskog Ministarstva odbrane tražilo jednu podmornicu i tek sad su odlučili nam je poklone", rekao je za “Dnevnik” nekadašnji predsednik Udruženja Milan Komar. Komar kje izjavio da neće biti veliki problem da se ta podmornica kopnenim putem iz Tivta doveze u Beograd već na proleće 2005. ali do sada se to nije dogodilo. ( izvor "Dnevnik").
 

JNA Podmornice: ( izvor Nacional hr.)
 P-821 “Heroj“ – generalni remont obustavljen 2004.; izbačena iz operativne upotrebe; nudi se na prodaju; brod trenutno u Arsenalu Tivat
 P-822 “Junak“ – povučena iz operativne upotrebe RMVJ sredinom devedesetih; isečena u staro gvožđe u Arsenalu Tivat
P-823 “Uskok“ – povučena iz operativne upotrebe RMVJ 1998.; početkom 2007. prodana kao sekundarna sirovina i isečena u staro gvožđe u Izmiru u Turskoj
P-831 “Sava“ – povučena iz operativne upotrebe Mornarice VSCG 2004.; nudi se na prodaju; brod trenutno u Arsenalu Tivat
P-832 “Drava“ – generalni remont prekinut 1996.; povučena iz operativne upotrebe Mornarice VSCG; nudi se na prodaju; brod trenutno u Arsenalu Tivat
P-911 “Tisa“ – povučena iz operativne upotrebe RMVJ 1997.; konzervirana; nudi se na prodaju; trenutno je u Arsenalu Tivat
P-912 “Una“ – povučena iz operativne upotrebe RMVJ 1997.; konzervirana; nudi se na prodaju; trenutno je u Arsenalu Tivat
P-913 “Zeta“ – povučena iz operativne upotrebe MVSCG 2005.; nudi se na prodaju; brod trenutno u Arsenalu Tivat
P-914 “Soča“ – 1991. ostala u Hrvatskoj; remontirana; od 1996. u operativnoj upotrebi RM Hrvatske pod imenom P-01 “Velebit“; izbačena iz operativne upotrebe 2004.; nudi se na prodaju; brod trenutno u ratnoj luci “Lora“ Split
P-915 “Vardar“ – generalni remont prekinut 2003.; povučena iz operativne upotrebe MVSCG; nudi se na prodaju; brod trenutno u Arsenalu Tivat
P-916 “Vrbas“ – povučena iz operativne upotrebe MVSCG 2005.; nudi se na prodaju; brod trenutno u Arsenalu Tivat.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online