Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 04.10.2013.
12:01
J. Arsenović - Vesti A

Istorijskim lažima do juga Srbije

Proteklih dana albanski lideri iz Bujanovca, Preševa i Medveđe boravili u Švajcarskoj, odnosno SAD gde su zagovrali projekat pripajanja opština centralne Srbije sa većinskim albanskim stanovništvom otcepljenom Kosovu. Za to se ne priziva samo kriterijum brojčane nadmoćnosti Albanaca u rubnim opštinama prema KiM, već se pozivaju i na bližu istoriju, tvrdeći da bi to odgovaralo granicama koje je Kosmet imalo do 1956. godine.

Albanci sa juga Srbije (Foto-arhiva)
 

U tome prednjači poslanik Demokratskog saveza Kosova u prištinskom parlamentu Lutfi Haziri koji je od Albansko-američkog nacionalnog saveta zatražio da usvoji nacrt Rezolucije o istočnom Kosovu, kako on naziva opštine na jugu centralne Srbije. Suština te rezolucije jeste da opštine Preševo i Bujanovac u celini i ruralni deo opštine Medveđa treba da pripadnu Kosovu, dok bi opština Leposavić trebalo da pripadne Srbiji, izuzimajući sela u toj opštini koja su naseljena Albancima.
 

Činjenice su uz Srbe: Miomir Gatalović

Istoričar Miomir Gatalović, međutim, kaže da Bujanovac, Preševo i Medveđa nikada nisu pripadale Kosovu i Metohiji, ni kada je imala status autonomne oblasti, ni kada je dobila status pokrajine.

Sve do 1960. Kosovo i Metohija je imala status autonomne oblasti koja se sastojala od pet srezova, prištinskog, prizrenskog, đakovačkog, pećkog i kosovskomitrovačkog.
- Vlast je odlučila da ih ukine i napravi 28 opština i tada je došlo do zaokurživanja određenih rubnih opština na severu prema Kopaoniku kao što su Leposavić i Lešak. One su proširene na račun tadašnje centralne Srbije. Ali to je urađeno iz praktičnih razloga, zato što je narod, uglavnom Srbi, koji su tu živeli, zbog posla gravitirao ka Kosovskoj Mitrovici - objašnjava Gatalović.
 

Strateški važna oblast

Pojedini analitičari procenjuju da se Beograd iz strateških razloga nikada ne sme odreći tri opštine na jugu centralne Srbije. Kroz teritoriju opštine Preševo prolazi Koridor 10, strateški važan auto put i u slučaju da se Preševo pripoji otcepljenoj pokrajini to bi drastično suzilo izlaz Srbije prema Makedoniji. Na neki način to je potvrdio i Vuk Jeremić kada je pre dve godine u svojstvu šefa srpske diplomatije odgovarao na pitanja engleskim studentima. On je rekao da bi priznanje nezavisnosti Kosova bilo opasan presedan, između ostalog i zbog onih koji jug centralne Srbije nazivaju "istočnim Kosovom".

Ove opštine su potvrđene i Ustavom iz 1963. godine kada je i Autonomna kosovsko-metohijska oblast dobila status pokrajine.


- Mnogi Srbi smatraju da je to loše urađeno jer je na taj način deo Kopaonika pripojen Kosovu i Metohiji - dodaje Gatalović.


Postoji i jedna istorijski nepotvrđena priča koja kaže da je na proširivanju kosovskometohijskih opština na račun centralne Srbije insistirao Petar Stambolić, komunistički funkcioner iz tog vremena. Kao delegat sa tih područja on je, navodno, verovao da će tako za sebe dobiti veći broj glasova tamošnjih Srba.

POVEZANE VESTI

Petak 04.10.2013. 15:13
Семенкари,бакљавџије,јахачи магараца и мула,трговци дрогом и људским органима! Галаме на сав глас,а кад добију преко пи*ке одма вриште - хељп америка,хељп нато,зљи Срби,куку-љеље...
Petak 04.10.2013. 15:39
Поред наше САНУ и стерилне, однарођене, неспособне, сервилне, интелектуално-политичке елите, уз подршку германско-романског дела Европе и САД, 'ладно могу да траже Гроцку и добију је под било којим изговором.
Petak 04.10.2013. 13:53
Slika nacije starkelja. I takvi da prave Veliku Albaniju, uz svu ostalu primitivnost... :)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online