Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Sreda 16.10.2013.
10:30 >> 15:37h
Beta A

"Odnosi Srbije i Hrvatske dobri, ali...."

Predsednici Srbije i Hrvatske Tomislav Nikolić i Ivo Josipović ocenili su da je u odnosima dve zemlje postignut izvestan napredak, ali da i dalje te odnose opterećuje niz problema, među kojima su i pitanja nestalih i međusobnih tužbi za genocid.

Sastanak u Beogradu: Prvo zvanično državničko rukovanje Iva Josipovića (levo) i Tomislava Nikolića
 

Dvodnevna poseta hrvatskog predsednika zvanično je počela svečanim dočekom ispred Palate Srbija.

Tomislav Nikolić je ocenio da bi povlačenje tužbi bilo dobro pošto bi omogućilo mir, jer "nikada ne možete reći da dobri prijatelji idu na sud" i da presudom, ma kakva ona bila, neko neće biti zadovoljan.

Ivo Josipović je rekao da je za eventualno povlačenje tužbi važno rešiti neka pitanja, a pre svega pitanje nestalih koje je označio kao "temeljni" problem u odnosima dve zemlje, ali i naglasio da vlada Hrvatske još nije donela odluku o tome.

"Koliko ja znam vlada u Hrvatskoj još nije donela konačan odluku. U medijima su davani nagoveštaji. U Hrvatskoj se neke stvari očekuju pre konačnog odluke", rekao je Josipović i dodao da se za pomirenje mora uraditi jako puno po pitanju nestalih.

Hrvatski predsednik kazao je i da će se na Sudu, ako bude procesa, čuti neprijatne stvari, a Nikolić da će to biti "tri nedelje blaćenja" kao i da to može otežati saradnju.

"Zatvaramo čelična vrata ružne prošlosti, iz lepe prošlosti izvlačimo ono što je zajedničko. Mislim da je to zajednički nastup na trećim tržištima", rekao je Nikolić i dodao da dve države imaju kompatibilne privrede koje mogu da sarađuju, ali i upitao "kako to posle tužbi".



Predsednik Srbije izrazio je uverenje da su hrvatski predsednik i on danas napravili iskorak u poboljšanju odnosa, dok je Josipović ocenio da su razgovori bili iskreni i da su potpuno otvoreno izneli kako dve strane gledaju na probleme u međusobnim odnosima.

"Josipović i ja čvrsto smo opredeljeni da pružimo punu podršku dvema vladama u rešavanju otvorenih pitanja, da razvijamo dobrosusedske odnose i da unapređujemo bilateralnu i regionalnu saradnju i pružamo jedni drugima podršku u unapređenju ekonomije", rekao je Nikolić.

"Srbi u udžbenicima prikazani kao okupatori i četnici"

Nikolić je rekao da ohrabruje čvrst stav Josipovića o poštovanju zakona o pravima nacionalnih manajina, ali kao problem koji opterećuje odnose dve zemlje naveo i probleme srpske manjine u Hrvatskoj. Rekao je da postoje problemi u ostvarivanju prava na upotrebu srpskog jezika, proporcionalnoj zastupljenosti u lokalnoj samoupravi i javnim službama, pravosuđu i policiji. Naveo i da se često ugrožava bezbednost, "a u poslednje izražena je pojava etnički motivisnih incidenta i govora mržnje protiv Srba".

Takođe je naveo i da su u Hrvatskoj u "školskim udžbenicim Srbi su prikazani kao okupatori i četnici", da u pojednim županijama još nisu registrovane obrazovne ustanove kao škole srpske nacionalne manjine. On je istako i pitanje povratka imovine Srpske pravoslavne crkve, ali i naveo da je pozitivno što su izdvojena sredstva za obnovu porušenih pravoslavnih crkava.

Nerasvetljene sudbine nestalih

Josipović je rekao da je za Hrvatsku ključan problem nerasvetljena sudbina oko 1.700 nestalih.

"Za mene je to vrhunski problem, moralni i pravni. Mi danas tražimo ukupno 1.689 osoba od toga 953 nestalih u periodu 1991-92. pretežno Hrvata i 736 osoba koje su nestale 1995. pretežno Srba", rekao je Josipović i dodao da se s nekim od problema srpske manjine u Hrvatskoj, suočavaju i pripadnici hrvatske manjine u Srbiji.

Prema rečima hrvatskog predsednika, Zagreb smatra da treba ubrzati rešavanje poroblema sukcesije vojne i federalne imovine bivše SFRJ, kao i arhiva.

POVEZANE VESTI

Sreda 16.10.2013. 10:39
Svih ovih dana je bilo sunčano u pašaluku... a danas i nebo plače...
Sreda 16.10.2013. 10:44
Poceo evropski valcer dva otpadnika od srpstva
Sreda 16.10.2013. 13:19
КУКАЛА ТИ МАЈКА ШТА ЈЕ ОВО! Свака се суза Крајина зове.. Како ће мо пред Милоша!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online