Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Petak 18.10.2013.
12:01
J. Arsenović - Vesti A

Nikoliću, a gde su nestali Srbi?

Izbegli i proterani Srbi iz Hrvatske razočarani su načinom na koji se predsednik Srbije Tomislav Nikolić bavio njihovim problemima u razgovoru sa hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem. Ne samo da suštinska pitanja nisu potegnuta i na pravi način izložena, već im je bilo onemogućeno i da kao stvarni predstavnici svojih udruženja prisustvuju sastanku sa hrvatskim zvaničnikom.

Osmesi samo za novinare: Ivo Josipović i Tomislav Nikolić
 

- Bilo bi smešno da nije tragično u kakvu smo poziciju dovedeni. Nadali smo se da, eto, posle 18 godina izbeglištva bar imamo punoletstvo da o njemu u svoje ime govorimo, ali do toga nije došlo, pa je na sastanku sa Josipovićem u svoje ime govorio političar Miodrag Linta, koji je čas narodni poslanik, čas predstavnik izbegličkih udruženja - kaže za "Vesti" Milojko Budimir, predsednik Asocijacije izbegličkih udruženja.

Hrvatskoj 14 zahteva

Delegacija predstavnika udruženja Izbeglih i raseljenih lica koju je predvodio Miodrag Linta predala je Josipoviću dokument na ćirilici sa 14 zahteva za pronalaženje pravičnih i trajnih rešenja za izbegle i prognane Srbe iz Hrvatske i povratnike u tu zemlju. Između ostalog, tu su vraćanje oduzetih stanarskih prava, nepokretne i pokretne imovine, pravična naknada za uništenu pokretnu i nepokretnu imovinu.
"Predsednik Josipović je pokazao razumevanje za deo tih problema i rekao da će dati podsticaj da se oni reše ", rekao je Linta.

Proterane Srbe iz Hrvatske boli i to što se na osnovu izjava dvojice predsednika stekao utisak da su Hrvati pre svega u ratu oštećena strana, pa otud hrvatski predsednik insistira na rešavanju pitanja nestalih osoba za vreme rata u Hrvatskoj, dok je srpskom pre svega stalo da dve države povuku tužbe za genocid koje su pred Međunarodnim sudom pravde prvo Hrvatska, pa potom Srbija podnele jedna protiv druge.


- Naše mišljenje je oduvek bilo da tužba protiv Hrvatske treba da ostane, mislim da istorijske činjenice dovoljno govore u prilog njene verodostojnosti, o tome da je milion Srba ubijeno u NDH, dok ih je sada pola miliona proterano. Uostalom istorija nam pokazuje da odnosi između Srba i Hrvata nikada do kraja nisu dovedeni i da očito neko treći mora da presudi - dodaje Budimir.


Da su imali prilike da se susretnu sa Josipovićem članovi Udruženja porodica nestalih i poginulih Zora predočili bi gostu iz Hrvatske precizne podatke o nestalim Srbima.
 

Razočarao izbeglice: Miodrag Linta na sastanku sa Josipovićem
 

- Naše udruženje ima podatke da je ukupno nestalih 2.888 Srba. Do sada je ekshumirano 857 žrtava "Oluje", 150 žrtava "Bljeska", a iz pojedinačnih grobnica od kojih su neke bile izmeštene 93 osoba. Od njih je 704 identifikovano dok 396 tela čekaju u Institutu u Zagrebu na identifikaciju. Pozivi za identifikaciju, međutim, idu ko voda kroz zarđalu slavinu, malo krene, pa stane. Posle februara, kada je bila poslednja grupa rodbine u Zagrebu, tek preksinoć je 14 ljudi otišlo u hrvatsku prestonicu da identifikuje svoje najbliže!

Sa Ivom samo podobni

Nakon saznanja da će Josipović doći u zvaničnu posetu Srbiji, izbeglička udruženja su se obratila predsedniku Hrvatske sa zahtevom da ih primi. Iako je Josipovićev kabinet na to bio spreman dobili su odgovor da je domaćin, zvanični Beograd, listu delegacije izbegličkih udruženja reducirao.
- To nas je ponizilo, pa smo demonstrativno odustali od sastanka - dodaje Čedo Marić, otkrivajući s ogorčenjem da već dva puta predsednik Srbije ne reaguje na njihove molbe da ih primi.

- Zato bih, da sam imao prilike, gospodina Josipovića pitao zašto se od strane Hrvatske toliko oteže sa identifikacijom i gde je još 1.500 nestalih Srba - objašnjava Čedo Marić iz Udruženja Zora, čovek koji je posle osam godina traganja uspeo da dođe do tela svog 21-godišnjeg sina Željka, ubijenog u Kninu.
Milojko Budimir


U ovom udruženju veruju da bi do otkrića sudbine njihovih najmilijih moglo da se dođe kada bi hrvatska vlada pokazala volju da istraži još 270 poznatih grobnica, ali i nepoznatih lokacija na koje su srpske žrtve naknadno izmeštane, kao što je bio slučaj sa ubijenim Srbima iz Paulinog dvora.

POVEZANE VESTI

Petak 18.10.2013. 12:17
Ако је и од војводе, превише је...
Petak 18.10.2013. 12:28
Na ovoj slici Nikolić je taj kao da je došao u goste po govoru tijela, dok je Josipović kao kod kuće. Žalosno je što preživljavaju poniženja žrtve ustaških terora i od Beograda. Tomislav Nikolić i ova vlada biće veće sramote Srbije nego što je bio Tadić i njegova vlada. Sada se vidi ko je veći mrak od te dvije skupine. Ovi sigurno! Sramota sramna kako se ponašaju, još slušam nešto juče Nikolića kako širi filozofiju obmanjivanja, laži i liuzije o "suđenju ili prijateljstvu dvoje komšija". More nosi se, sramoto šumadijska! Budi protjeran ili neko ti iz familije, pa po svojima gazi, ali po tuđim životima to ne radi povlačenjem tužbe. Žrtve Srba i Hrvata ne mogu se mjeriti.
Petak 18.10.2013. 12:33
Lopati (diploma) su vazni samo vlastiti interesi ! Od ovog nema niti ce biti dobra, samo zlo, tama, bruka,ponizenja i izdaja zemlje i naroda.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online