Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Nedelja 01.12.2013.
00:23 >> 20:10h
Srna, Beta, Vestionline A

Drugi krug izbora na KiM: Zatvorena birališta

Na Kosovu i Metohiji jutros u 7 časova otvorena su sva biračka mesta u drugom krugu lokalnih izbora, podaci su kosovske centralne izborne komisije. Na svim biračkim mestima danas su postavljeni paravani na kojima je istaknut logo "republike Kosovo", čime je narušen dogovor o statusnoj neutralnosti izbora sa Beogradom. Na biračkim mestima u centralnom delu Kosova članovi biračkih odbora i posmatrači su odbili da komentarišu isticanje loga. Biračka mesta zatvorena su 19 sati, a a prvi preliminarni rezultati iz izbornih štabova očekuju se večeras oko 22.00 sata. Zvanični rezultati drugog kruga izbora trebalo bi da budu saopšteni najkasnije u utorak, 3. decembra.

Foto: Ilustracija 
 

19:53 CIK: Izlaznost do 19 časova 41,5%

Prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije u drugom krugu izbora za 25 gradonačelnika u opštinama na Kosovu danas je glasalo 41,5 odsto glasača.
 

Najveći broj glasača je bio u opštinama sa srpskom većinom Parteš, Klokot i Novo Brdo, dok je najmanji odziv u opstinama Klina i Dragaš.

 

19:25 Srpska: U Gračanici do 18 sati glasalo 47,6 odsto birača

Izborni štab liste Srpska saopštio je da je do 18 sati u drugom krugu kosovskih lokalnih izbora u opštini Gračanica glasalo 9.150 birača, što je 47,6 odsto od ukupnog broja upisanih. U poređenju sa prvim krugom izbora, održanim 3. novembra, kada je do 18 sati glasalo 10.500 birača, današnji odziv je manji za 1.350 glasova.

 

19:00 Zatvorena biračka mesta u Kosovskoj Mitrovici

Sva biračka mesta u tri izborna centra u severnoj Kosovskoj Mitrovici i na dva biračka mesta u Zvečanu zatvorena su u 19 sati, a glasovi će biti prebrojani na biračkim mestima.

 

Predsednik Opštinske izborne komisije u Kosovskoj Mitrovici Momčilo Barović rekao je agenciji Beta da je glasanje proteklo bez incidenata i u najboljem redu i da se prvi preliminarni rezultati očekuju oko 20 sati.

 

18:54 DND: Do 16 sati glasalo 32 odsto glasača

Koalicija nevladinih organizacija Demokratija na delu (DND) saopštila je da je do 16 sati na izborima u 25 opština na Kosovu glasalo 32 odsto upisanih birača.

 

18:33 Zapaljen automobil Fatmira Šeholija u Gračanici

Kosovski politički analitičar i dopisnik agencije Tanjug Fatmir Šeholi izjavio je danas da su oko 17.45 nepoznati počinioci zapalili njegov privatni automobil "fijat punto" ispred restorana "Etno selo" u Gračanici.

 

17.36 Izlaznost u Kosovskoj Mitrovici je 15 odsto

Izlaznost do 17 časova u severnoj Kosovskoj Mitrovici je 15,03 odsto, rekao kandidat za gradonačelnika GI SDP Oliver Ivanović.

 

17:15 Zadržani aktivisti Srpske

Policija samoproklamovanog Kosova u Gračanici zadržala je Zlatana Lazića i Bobana Stojanovića, aktiviste liste Građanske inicijative "Srpska", nakon informativnog razgovora, izjavio je direktor te liste Vladeta Kostić.

 

17:14 U opštini Štrpce glasalo 43% građana

U opštini Štrpce do 17 časova glasalo je 6.073 birača od 13.818 upisanih u birački spisak, što u procentima iznosi 43.95%

 

16:33 CIK: Do 15 sati glasalo 28 odsto birača

Do 15 casova na glasanje za gradonačelnike 25 opština na Kosovu izašlo je 27.91 odsto upisanih glasača, saopšteno je iz Centralne izborne komisije.

 

15:35 Izlaznost u Štrpcu 37 odsto birača

U opštini Štrpce do 15 časova glasalo je 5.196 birača od 13.818 upisanih u birački spisak, što u procentima iznosi 37,6%.

 

15:24 Pantić: Nemoguća je krađa glasova

Kandidat Građanske inicijative "Srpska" za gradonačelnika Kosovske Mitrovice Krstimir Pantić izjavio je danas da je na biračkim mestima u toj opštini do 12 sati glasalo 2.085 građana, što je za 1,5 odsto manje nego u prvom krugu izbora. On je objasnio da je na izborima veliki broj posmatrača, te je nemoguća bilo kakva manipulacija glasovima.

 

15:15 SPO: Srpska neće imati apsolutno većinu

Predsednik Srpskog pokreta obnove za Kosovo Ranđel Nojkić ocenio je danas da će zvaničnici koji su podržavali Građansku inicijativu "Srpska" morati da menjaju
svoj stav, jer ta lista neće imati apsolutnu većinu i moraće da pravi koaliciju.

 

14:38 Privedeni aktivisti ''Srpske''

Dvojica aktivista Srpske Zlatko Lazić (zamenik predsednika privremenog organa opštine Lipljan) i Boban Stojanović privedeni su oko 14 sati na informativni razgovor u policijsku stanicu u Gračanici, a razlog je nepoznat, saoštila je Građanska inicijativa Srpska.

 

13:20 Manja izlaznost nego u 1. krugu

Predsednik Centralne izborne komisije samoproglašenog Kosova Valjdete Daka rekla je da je do 11.00 časova na Kosovu glasalo 102.005 birača ili sedam odsto od ukupnog broja građana sa pravom glasa, što je znatno manje u odnosu na prvi krug lokalnih izbora održanih 3. novembra. "Prema podacima opštinskih izbornih komisija, u Štrpcu je izašlo 9,11 odsto, u Gračanici 10,68, Klokotu 13,86, Partešu 15,95, Novom Brdu 8,79 i u Ranilugu 14,05", rekla je Daka.

Ona je istakla da su u severnom dijelu Kosovske Mitrovice do 11.00 časova izašla 1.292 birača ili 4,65 odsto, dok je na tri biračka mesta u opštini Zvečan izašlo 8,92 odsto birača.

 

13:04 Džejkobson: Drugi krug izbora izuzetno značajan za Kosovo

Američka ambasadorka na Kosovu Trejsi En Džejkobson izjavila je danas da je drugi krug izbora za gradonačelnike izuzetno značajan za Kosovo. "To je značajan proces. Kosovo je uradilo dobar posao 3. novembra, kao što je bilo i na glasanju 17. novembra u Severnoj Mitrovici. Značajno je iskoristiti tu dinamiku, kako bi građani izašli i na drugi krug izbora i glasali, a političke partije treba da obezbede da sve bude u skladu sa zakonom", rekla je američka ambasadorka
 

12:46 Tači: Poslaćemo poruku o fer i slobodnim izborima

Premijer Kosova Hašim Tači izrazio je uverenje da će danas biti poslata jasna poruka da su izbori "fer, slobodni i demokratski". Posle glasanja na biračkom mestu u Osnovnoj školi "Faik Konica" u Prištini, Tači je rekao da je trenutak kada svaki građanin Kosova ima obavezu da izabere gradonačelnike za naredne četiri godine.
 

12:44 Jahjaga: Izbori test zrelosti

Predsednica samoproklamovanog Kosova Atifete Jahjaga ocenila je danas da je drugi krug glasanja za gradonačelnike 25 opština na Kosovu test demokratske zrelosti.

 

"To je nastavak testa naše demokratske zrelosti kao države i društva. Ja verujem da će se na izborima potvrditi naše opredeljenje da uspešno okončamo ovaj proces", rekla je Jahjaga nakon što je glasala u Hali sportova "1. oktobar" u Prištini.

 

12:37 SLS: Nikome nismo bušili gume

Povodom informacije da su nekolicini naših sugrađana u Štrpcu izbušene gume na automobilima a povodom koje je izborni štab GI Srpska u Štrpcu optužio Srpsku liberalnu stranku za te incidente, ta partija se obratila javnosti saopštenjem. ''ono što je potpuna istina u vezi sa ovim događajem jeste da je aktivista GI Srpska Radojko Kecić organizovao i izvršio bušenje guma članovima GI Srska u Štrpcu kako bi pre početka glasanja izazvao tenzije a usled činjenice da se u Štrpcu zna koji kanidat je u prednosti'', navodi se u saopštenju.

 

12:32 OEBS: Glasovi se broje na biračkom mestu

Šef misije OEBS-a na Kosovu Žan-Klod Šlumberže izjavio je u Kosovskoj Mitrovici da je veoma zadovoljan dosadašnjim tokom glasanja na lokalnim izborima i dodao da će brojanje glasova biti obavljeno na biračkim mestima.

 

12:20 Manja izlaznost u Donjoj Gušterici i Gračanici

Izlaznost građana na izbore u biračkim centrima u Gračanici i Donjoj Gušterici na Kosovu je znatno manja u odnosu na prvi krug izbora za gradonačelnike, ocenili su danas posmatrači i članovi biračkih odbora ta dva mesta.

  

12:13 Priveden pa pušten posmatrač ''Srpske''

U Štrpcu je danas priveden a nakon kraćeg zadržavanja u policijskoj stanici oslobođen posmatrač GI Srpske Jovan Mirković. Policija je Mirkovića privela proveravajući ispravost njegovog automobila, a kako se navodi u saopštenju te građanske inicijative, Radi se o nameri da se Mirković udalji sa biračkog mesta.

 

12:00 Oslobođen Ljubinko Karadžić

Oslobođen predsednik Privremenog veća Prištine Ljubinko Karadžić koji je jutros bez obrazloženja priveden u policiju.

 

11:50 Ivanović: Očekujem pobedu

Kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice Građanske inicijative "Srbija,
demokratija pravda" Oliver Ivanović izjavio je da očekuje pobedu u današnjem drugom krugu lokalnih izbora. "Kosovska Mitrovica će dobiti gradonačelnika kakvog zaslužuje, i jedno i drugo rešenje je srpsko rešenje , zalagaćemo se za Zajednicu srpskih opština , Srbija će u nama imati partnera", rekao je Ivanović novinarima pošto je glasao u OŠ Sveti Sava.

 

On je dodao da "smatra da je bolje za Srbiju i Srbe na Kosovu da imaju jakog gradonačelnika "i pojasnio" da je njegov koncept da sa Srbijom izgrađuju što je moguće bolje odnose". "Ovo do sada nije baš ličilo na tako nešto", rekao je Ivanović i  dodao da se dešavalo da lokalna samouzprava ima bitno drugačije stavove o stvarima za koje se ne pita.
 

11:46 SLS: Gume je bušio aktivista "Srpske"

U izbornom štabu kandidata SLS-a za predsednika opštine Štprce Bratislava Nikolića demantuju da imaju veze sa bušenjem guma na automobilima aktivista "Građanske inicijative "Srpska".

 

"U prvom redu želimo da istaknemo da osuđujemo bušenje guma. Ono što je
potpuna istina u vezi sa ovim događajem jeste da je aktivista GI Srpska Radojko Kecić organizovao i izvršio bušenje guma članovima GI Srska u Štrpcu kako bi pre početka glasanja izazvao tenzije, a usled činjenice da se u Štrpcu zna koji kandidat je u prednosti".

 

"Ovo je samo još jedan od dokaza da se nastavlja sa smišljenim provokacijama
i izazivanje tenzija i na dan izbora u Štrpcu od strane pojedinaca ispred GI
Srpska Štrpce. Pozivamo sve nadležne organe da u skladu sa zakonima spreče plan onih koji žele da izazovu incidente i na taj način umanje pobedu Bratislava Nikolića", stoji u saopštenju izbornog štaba kandidata SLS-a.

 

11:25 U Štrpcu do 11 časova glasala 11.67 % birača

U opštini Štrpce do 11:00 čаsovа glаsаlo je 1.613 birаčа od 13.818 upisаnih u birаčki spisаk, što u procentimа iznosi 11.67%

 

10:39 Mihajlović: Očekujem veću izlaznost

Direktor Vladine Kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović izrazio je jočekivanje da će lokalni izbori na Kosovu i Metohiji proći bez incidenata i da će izlasnost biti veća, jer je, kako ocenjuje, ideja o bojkotu potisnuta i ostavljena u prošlosti.

 

Gostujući na Radio televiziji Srbije Mihajlović je rekao da se nada da će glasovi biti brojani u Kosovskoj Mitrovici, uz ocenu da je i u prvom krugu bilo besmisleno prebacivanje glasačkih listića u Kosovo Polje. Mihajlović ne očekuje incidente i smatra da KPS, Kfor i Euleks neće dopustiti iznenađenja, kao i da su, kako kaže, "izvukli pouku" iz onog incidentnog 1. novembra.

 

10:01 Štrpce: Bušenje guma

Tokom noći u Štrpcu su izbušene gume na аutomobilu Ivаnа Redžićа, kаndidаtа Srpske i još nаjmаnje 15 аutomobilа аktivistа i predstаvnikа Građanske inicijative "Srpska". Slučаj je prijаvljen kosovskoj policiji. Ivаn Redžić sumnjа dа su bušenje gumа nа аutomobilimа orgаnizovаli аktivisti njegovog protivkаndidаtа u drugom krugu glаsаnjа zа predsednikа opštine Brаtislаvа Nikolićа iz Sаmostаlne liberаlne strаnke.

 

“Rаdi se o klаsičnoj sаbotаži, jer misle dа ćemo dа koristimo аutomobile zа dovođenje grаđаnа nа birаlištа. To oni rаde, pа misle dа ćemo i mi”, sumnjа Redžić. Kako kažu iz "Srpske", nа birаlištimа je mnogo predstаvnikа njegovog protivkаndidаtа sа fаlsifikovаnim legitimаcijаmа Centrаlne izborne komisije koji utiču nа birаče kаko dа glаsаju. I ovа pojаvа prijаvljenа je kosovskoj policiji.

 

09:35 Privođenje u Gračanici

Građanska inicijativa "Srpska" objavila je da je policija bez konkretnog razloga u Gračanici privela predsednika Privremenog organa opštine Priština Ljubinka Karadžića.


09:25 Stojanović: Glavni zadatak formiranje ZSO

Kandidat Građanske inicijative "Srpska" za gradonačelnika Gračanice Branimir Stojanović pozvao je građane da danas izađu na drugi krug i istakao da je prvi zadatak po završetku izbora formiranje Zajednice srpskih opština. Stojanović je nakon današnjeg glasanja rekao da je "Srpska" još u prvom krugu ostvarila pobedu.

 

"Mi smo nepravedno gurnuti u drugi krug ovih izbora zbog toga što nisu priznati glasovi raseljenih kosovskih Srba iz centralne Srbije", kazao je Stojanović. On je rekao da je Gradanska inicijativa "Srpska" danas želi da potvrdi pobednički rezultat iz prvog kruga izbora.

 

"Danas sam poranio namerno da bih pokazao da od danas moramo mnogo da
ranimo. Od danas će se sve promeniti, moraćemo mnogo više da radimo, ali imamo čemu i da se nadamo, da se nadamo boljim danima i boljem životu", kazao je Stojanović.


08:34 Glasao Krstimir Pantić

Član Centralne izborne komisije Nenad Rikalo rekoa je da su sva birališta otvorena na vreme i glasanje protiče bez problema. "Prema zakonu, ukoliko nema incidenata prebrojavanje glasova se mora obaviti na izbornom mestu", kazao je Rikalo za agenciju Beta.

 

Kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice ispred Građanske inicijative "Srpska" Krstimir Pantić glasao je jutros u 7 časova i 30 minuta u Medicinskoj školi. On je nakon glasanja izjavio da "očekuje da građani Kosovske Mitrovice i danas pokažu i iskažu podršku politici Vlade Republike Srbije a od onih koji su odgovorni za regularnost izbora da izborni tok ne dovedu u sumnju".

 

"Оčekujem pobedu za gradonačelnika Kosovske Mitrovice, verujem da će građani masovnije izaći na birališta i da će moja pobeda biti ubedljivija", rekao je Pantić novinarima.

Pravo glasa ima 1.371.524 građana, koji će glasati u 25 opština, uključujući i ponovljene izbore na tri biračka mjesta u opštini Zvečan na severu Kosova.

Najviše interesovanja je za izbore za predsednika severnog dela Kosovske Mitrovice, u kojoj će se birači izjašnjavati za dvojicu kandidata Krstimira Pantića kandidata Građanske inicijative "Srpska" i Olivera Ivanovića kandidata Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda".

Na tri biračka mesta u opštini Zvečan građani će birati između kandidata Vučine Jankovića sa liste "Srpska" i Nebojše Vlajića ispred SDP-a. U pet opština južno od Ibra sa većinskim srpskim stanovništvom Srbi će gradonačelnike u drugom krugu birati među srpskim kandidatima, dok će u Novom Brdu snage odmeriti kandidat "Srpske" Sreten Ivanović sa kandidatom Demokratske partije Hašima Tačija i aktuelnim predsednikom ove komune Bajrušem Imerijem.

Izbore nadgleda i o bezbednosti se stara blizu 10.000 kosovskih policajaca, veliki broj Euleks specijalaca i KFOR. Samo u severnom delu Kosovske Mitrovice izbore će nadgledati oko 300 kosovskih policajaca I nekoliko jedinica Euleksa i KFOR-a.

Na svim biračkim mestima prisutni su posmatrači EU.

POVEZANE VESTI

Nedelja 01.12.2013. 06:00
Je l su to ti "kandidati" Srbi? Znaci, oni su Srbi, a izlaze na "izbore" lazne drzave po "zakonima" laznog "parlamenta". Na stetu Srbije, koja je drzava UN i clanica medjunarodnih asocijacija. I to su neki kao Srbi? Mozda im je ime srpsko, ali to nisu Srbi. To su Jude!
Nedelja 01.12.2013. 17:54
...srbski izlazak u drugi krug glasacki izbori koji je raspisala pristina za srbe moze biti zlo,jer posle tih izbora, srbi ce imati dve(2) opcije, priznati nezavisno kosovo republk ili proglasiti svoju nezavisnost opstina, ako se toko nesto dogidi, siptari ce iskoriste zapadnu podrsku da nasilice okupiraju severni deo srbske pokrajine, odakle se balkanski rat moze pretoci cak i u 3ci svetski rat.
Nedelja 01.12.2013. 20:54
fino ,ma odlicno je ,super ,sad se vidi da srbija odavno trebala a i sad nije kasno da ukine lecenje,plate i sve benificije srbima na kosovu jer su oni sami svojim izlaskom na izbore aminovali vlast i ostale izdajnike u prihvatanju i priznavanju nezavisnosti kosova ,budzetski korisnici koji mrse muda i primaju duple plate iz budzeta RSrbije kao i stipendija iz budzeta R.Kosoves su zarad plata i odbornickih funkcija u Kosovskom parlamentu sebi ili svojih ukucana priznali nezavisnost kosova a sad bi da se setaju srbijom i da kukumavce i preseravaju se o nekom teroru koji se vrsi nad njima dakle srbi kosovari fuj bre sto dalje od moje kuce fuj
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online