Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.03.2010.
12:02
Đ. BAROVIĆ, D. DEKIĆ - Vesti A

Slučaj Ganić: Tadić dobio "packe" iz EU?

Svi napori Srbije da ratni član Predsedništva BiH Ejup Ganić bude isporučen Beogradu mogli bi da padnu u vodu nakon izjave predsednika Srbije Borisa Tadića koji je za vikend poručio da je Srbiji nebitno gde će Ganić biti procesuiran, već samo da to suđenje bude fer i pravično.

Niko nije očekivao ovakvu izjavu: Boris Tadić
 


- Za Srbiju uopšte nije centralno pitanje da Ganić bude izručen Srbiji, već da se dogodi sudski proces. Za Srbiju je Ejup Ganić nezaobilazan činilac i Srbija nema ništa protiv da on bude izručen BiH - kazao je predsednik Srbije i dodao da "Srbija želi da veruje da će pravosuđe BiH biti u stanju da obezbedi fer suđenje".
 

Posle silnih peripetija i napora pravosudnih organa u Srbiji da Velikoj Britaniji dostave obimnu dokumentaciju o zločinu u Dobrovoljačkoj ulici za koji je Ganić direktno optužen, ova Tadićeva izjava je podgrejala nagađanja da je pitanje ekstradicije već prebačeno na teren tajne diplomatije. Prema nekim spekulacijama, Tadić je dobio "ozbiljnu packu" ne samo iz Londona, već i Evropske unije kojoj ne odgovara ponovno komplikovanje situacije na Balkanu.
 

Bez uticaja na London

Direktor Centra za bezbednosne studije Aleksandar Fatić kaže da ne postoje veliki izgledi da odluka britanskih vlasti o ekstradiciji bude politička.
- Britanski sistem pravosuđa jedan je od najkvalitetnijih i najnezavisnijih u svetu i ako negde nema razloga za sumnju da će politika diktirati sudsku odluku, to je onda u Velikoj Britaniji. Zbog toga i smatram da ne postoje veliki izgledi da odluka u vezi sa Ganićevim izručenjem bude politička. Ne znam kako se ovaj slučaj može završiti, ali očigledno je da bi se, ako bi se Ganiću, recimo, sudilo u Sarajevu, moglo sumnjati u objektivnost procesa - naglašava Trifunović.

Britanski stručnjak za ekstradiciju i profesor međunarodnog prava na Univerzitetu u Eseksu Džef Gilbert ranije je upozorio da bi politika, ipak, mogla da prevagne.
 

- Kada se završi pravosudni deo procesa i sudija recimo odluči da neka osoba ispunjava uslove za ekstradiciju, ministar unutrašnjih poslova treba da odluči da li da potpiše odluku o predaji te osobe drugoj zemlji i ta odluka je politička u smislu da ministri često imaju više informacija na raspolaganju od samog suda - smatra Gilbert.
 

Magistar za međunarodno krivično pravo i jedan od osnivača Međunarodnog krivičnog suda u Rimu Darko Trifunović kaže da je zatečen izjavom predsednika, posebno što se Tadić umešao u rad pravosudnih institucija.
 

- Jasno je da Sarajevo političkim pritiscima pokušava da Ganić bude isporučen Bosni, zbog čega su u njegovu odbranu stale nekadašnje kolege iz ratnog Predsedništva BiH. Svi se oni plaše da mogu biti sledeći na spisku osumnjičenih za zločine, i odbranom Ganića zapravo brane sebe. Predsednik Srbije ne bi smeo da naseda na ovakve političke provokacije i nije dobro da se meša na bilo koji način u ovaj postupak - smatra Trifunović.
 

Sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen, s druge strane, tvrdi da u izjavi Tadića nema ničega spornog, a posebno ne "revidiranja", odnosno promeni stava Srbije prema ekstradiciji Ganića.
 

- Pa, Tadić je izjavio isto ono što i mi kada je Ganić uhapšen. Od početka tvrdimo da je sasvim nebitno gde će mu se suditi, već kako će se taj proces odvijati, da li će pravda biti zadovoljena ili ne - kaže Homen i dodaje da će u slučaju da Ganić ipak bude isporučen Bosni, Srbija tražiti da prisustvuje tom procesu.
 

"Političko poentiranja"

Predrag Simić, profesor Fakulteta političkih nauka i stručnjak za međunarodne odnose, ocenjuje da je izjava predsednika Srbije "diplomatska i logična".
- Da ne ulazim u to koliko je pravno korektna, ali to što je Boris Tadić rekao predstavlja političko poentiranje Srbije. Na ovaj način on je "prebacio loptu" u dvorište zvaničnog Sarajeva koji se i dalje ponaša kao 90-ih, kada im je Zapad sve tolerisao - zaključuje Simić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online