Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 25.03.2014.
08:01
J. L. Petković - Vesti A

Kosovo, zemlja nestalih i ubijenih (2): Ubice se uselile u stan

Čak ni činjenica da je bio član osoblja Unmika nije bila od značaja da se saznaju okolnosti nestanka i ubistva Dragana Stojkovića iz Prištine i sprovede efikasna istraga. Bio je arhitekta, odlično je govorio engleski i radio u odseku za usluge izgradnje i upravljanja u Prištini. Na posao je pošao 28 . avgusta 1999. godine i nikada se nije vratio. Unmik je njegove posmrtne ostatke otkrio juna 2000. godine, a identifikovani su DNK analizom jula 2003. Posle 15 godina Ljiljana ne zna kako je izgubila supruga. Sumnja da će ikada saznati istinu, sumnja u sprovedenu istragu, ali i čitav sistem.

Priština, grad u kojem su mnogi nestali
 


- Lako je bilo nama manipulisati. Sumnjam, jer je slučaj bilo moguće rešiti još 1999. godine. To tvrdim jer su se u naš stan odmah po Draganovom nestanku uselila dvojica momaka, koja su ga dan ranije najurila iz stana. Tako su isto postupili i prema mom deveru. Ta dvojica su bili prvi osumnjičeni, ali su samo privedeni na nekoliko sati, pa pušteni. Protiv njih nije vođen postupak, niti je istraga završena - ogorčena je Draganova supruga Ljiljana Stojković.

Istražitelji Unmikovog Odseka za bezbednost zabeležili su da je Dragan otišao na posao, da je oko devet ujutru napustio mesto gde je nadgledao popravke i otišao da nabavi neke stvari. Tada mu se gubi svaki trag. Njegovo vozilo pronađeno je oko podneva blizu jedne farbare u Prištini, ali je vlasnik te prodavnice negirao da ga je video. Napuštena srpska kuća pored farbare te noći je izgorela. Sutradan su Unmikovi istražitelji u Draganovom stanu pronašli nove "stanare".

Dragan Stojković

- Oko podneva je telefonom zvao Draganov otac, a u stanu su se javili neki nepoznati ljudi. Kada je moj dever otišao do stana, oni su ga pretukli i gurnuli u auto. Apsolutno sam sigurna da su oni odgovorni za Draganovu smrt, jer su imali najviše interesa da to učine. U postupku koji sam vodila da vratim stan, čak su prikazivali falsifikovana dokumenta o vlasništvu - priča Ljiljana, koja je sa decom napustila Kosovo 24. marta 1999. godine, u nadi da je to samo nekoliko dana. Ostala je u Bitolju, najverovatnije zauvek. Zato je i posmrtne ostatke supruga sahranila u Makedoniji.

- I tela kako su otkrivena, čini mi se da je i to rađeno da što duže traje otkrivanje tih zlodela. Smatram da sve te organizacije služe za pranje novca i da su radile u nečijem interesu. Unmik je trebalo da se brine o civilnom stanovništvu, bez obzira na nacionalnost. Formirani su sudovi, ali bez volje da se uradi nešto da bi funkcionisali. Mnogo sam se iznervirala i u Beogradu, u Apelacionom sudu nas je dočekao mladi arogantni sudija, a tamo je bilo ljudi kojima su nestala deca, što je još strašnije.


Ljiljana ne veruje da će porodicama nestalih i ubijenih istina ikada biti dostupna.

Kosovo, zemlja nestalih i ubijenih

1. Umesto pravde stiglo Unmikovo pismo

- Mislim da i Euleks i Unmik tačno znaju šta rade, pristrasni su. U tim misijama ima i profesionalnih ljudi, kojima nije teško da otkriju zločince i povežu činjenice. Ali ta istina neće doći do nas. Nama se manipuliše da se ne bi raspirivale tenzije. Ne znam ni da li je taj DNK test bio u redu. Na kraju, možda su jedan ili dva posto informacija koje dobijemo tačne. Sve ostalo je zataškavanje - kaže Ljiljana.


U svom mišljenju, donetom decembra prošle godine, Savetodavna komisija za ljudska prava UN na Kosovu, zaključila je da Unmik treba da javno prizna odgovornost za propust da adekvatno istraži nestanak i ubistvo Dragana Stojkovića i javno se izvini porodici, ali i da preduzme određene korake za isplatu nadoknade za pretrpljenu moralnu štetu.

Nije hteo da beži

- Dragan je bio rezervni starešina, znao je da će ga mobilizovati i nije hteo da pobegne od te vrste zakonske obaveze prema otadžbini. Nije hteo da dolaze mladići iz drugog dela Srbije da se bore, a on da pobegne. Nije ni imao potrebe da beži, tada smo tako razmišljali, jer nikome ništa nije učinio. U našoj zgradi je ostalo mnogo muškaraca. Svi smo mislili da će teški dani brzo proći - priča Ljiljana Stojković.

Sutra - Kosovo, zemlja nestalih i ubijenih (3): Ničija zemlja i ničiji građani

POVEZANE VESTI

Utorak 25.03.2014. 08:41
Svi strani misionari koji su dosli u Unmik, Eulex, dosli su da bi sebi obezbedili finansijsku buducnost, tako da oni nemaju vremena da se bave mrtvima, jer pare su kod zivih. Strani placenici uz domace aminovamje obezbedili su siptarima genocidnu drzavu u kojoj je dobar srbin, srbin u zatvoru ili mrtav srbin.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online