Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 05.04.2014.
12:01
J. L. Petković - Vesti A

Tači sve bliži Hagu

Osnivanje specijalnog suda u Hagu koji bi procesuirao zločine o kojima se govori u izveštaju Dika Martija sve je realnije. To je potvrdio i direktor Kancelarije Stejt departmenta za jugoistočnu Evropu Džonatan Mur, izjavivši da se trenutno utvrđuje format suda i da će on raditi van Kosova.

Očaj: Mnoge porodice godinama čekaju da saznaju sudbinu najbližih koji su nestali
 

Dogovor u vezi sa sudom koji će procesuirati ono što proistekne iz istrage glavnog tužioca specijalnog istražnog tima Evropske komisije za ispitivanje trgovine ljudskim organima na Kosovu i Metohiji Klinta Vilijamsona, napravilo je ozbiljnu pometnju u Prištini, naročito jer se zna da sud mora da se uspostavi pre nego se održe izbori.
 

Trgovina bebama

- Skrećnem pažnju već nekoliko godina da je bivša Jugoslavija, pogotovu prostori BiH, Srbije sa Kosovom i delimično Hrvatske još 60-ih, 70-ih bili eldorado za nelegalnu, odnosno tada to nije bilo protivno zakonu, jer zakona nije bilo, trgovinu organima. To je postojalo, čak i trgovina bebama - kaže Dušan Janjić.

Za Srbe, najvažnije je pitanje kakve će optužnice Vilijamsonova istraga predstaviti i da li će oni koji su počinili zločine za to i odgovarati.
 

Pravo vreme

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić, zaključuje da je logično da suđenje o umešanosti u kidnapovanje i ilegalnu trgovinu ljudskim organima u uslovima rata bude u nadležnosti postojećeg Haškog tribunala, u okviru koga bi se otvorio panel. Ističe i da je pravo vreme da se odluka donese, jer ako je istražitelj stigao do prvih podataka pitanje je kojoj sudskoj instanci ih on dostavlja.


- Siguran sam da međunarodna zajednica uopšte ne bi ušla u raspravu o tome gde će se suditi da istraga nije pokazala da ima kome da sudi. Ne mogu da spekulišem kakav je to bio posao, ali ne sumnjam da su na Kosovu koristili neregularne uslove koji su postojali još 1988. godine, i da je to tamo cvetalo. Takođe, ne sumnjam u ono što je govorila i rodbina nestalih da je deo opreme koji se koristio za transplantaciju u prištinskom kliničkom centru nestao kada je upao OVK. Tada su nestali i jedan anesteziolog Srbin i jedan hirurg Srbin, koji su možda bili i žrtve uklanjanja svedoka tog posla - kaže Janjić.
 

Priština odugovlači

Krajnje je vreme: Momir Stojanović

- Mi smo u procesu dijaloga sa prištinskim institucijama, a očekuje se i nova rezolucija. A kako će do dijaloga doći ako mi nismo ispoštovali Rezoluciju 1244, nije ispoštovana pravda prema nevino nastradalim žrtvama, nisu osuđeni zločini, kako se osećaju građani nealbanske nacionalnosti na KiM ako znaju da evidentni zločini do sada nisu osuđeni?

 

Ko im garantuje bezbednost? Sve dok međunarodna zajednica ne shvati da mora da ima ista aršine i prema Srbiji i prema AP KiM, mi ne možemo odmaći dalje jer ćemo sigurno u mesecima ispred nas u dijalogu zapeti i stati. Evidentno je da Priština odugovlači jer žele da Kosovo postane etnički čisto - kaže Momir Stojanović.

Lider desničarskog Pokreta Samoopredeljenje Albin Kurti ocenio je da bi tribunal za zločine na Kosovu bio nepravedan i veoma opasan, navodeći da je glavni krivac za njegovo eventualno osnivanje kosovski premijer Hašim Tači.
- Tači je kapitulirao u razgovorima sa Srbijom i nije slučajno da tribunal dolazi upravo nakon te kapitulacije. Tači može da zaustavi tribunal, ali on misli da će u tribunal otići njegovi drugovi, a ne on, pa zbog toga nije zainteresovan da ga zaustavi - rekao je Aljbin Kurti.


Pravda ili politikantstvo?

- Skeptik sam što se toga tiče. Ti zločini su očigledni i da je postojala volja međunarodnih pravosudnih organa koji su prisutni na Kosovu mislim da bi do sada to bilo procesuirano. Ne nadam se nekim spektakularnim hapšenjima i suđenjima, bez obzira na to šta ta komisija bude uradila, jer su zločini bivših pripadnika OVK dobro poznati. Rekao bih da je ova istraga pre u funkciji prekomponovanja političke scene na Kosovu i Metohiji nego u funkciji stvarnog zadovoljenja pravde prema žrtvama - kaže za "Vesti" Momir Stojanović, poslanik iz redova naprednjaka i nekadašnji direktor VBA.
 

Pročitajte još:

Foto: Ilustracija

* Gradimir i Siniša završili u Žutoj kući?

* Kasapima sude u Hagu?

* "Neko" iz OVK će odgovarati zbog trgovine ljudskim organima

* “Biće optužbe, ali ne za trgovinu organima na KiM“

On objašnjava da su "čelni ljudi OVK zauzeli ključne pozicije u privremenim kosovskim institucijama". Zato bi, smatra, od takvog jednog suda očekivao da se po istim aršinima sudi kao što se sudilo Srbima u Hagu.


- Ako su čelnici MUP-a i Vojske Srbije osuđeni po komandnoj odgovornosti, a nije dokazana njihova naredbodavna odgovornost ili, ne daj bože, da su učestvovali u zločinima, onda je neverovatno da mnogi čelnici OVK koji zločine jesu počinili za ovih 13 godina nisu odgovarali. Tu su Agim Čeku, Hašim Tači, Sami Ljuštaku i mnogi drugi komandanti OVK koji su sa svojim grupama učestvovali u zločinima, oni danas ne odgovaraju. Krajnje je vreme da se ta međunarodna pravda i pravo primenjuje sa jednakim aršinima prema svim državama, pa i maloj kao što je naša - kaže Stojanović.

POVEZANE VESTI

Subota 05.04.2014. 12:34
Ne treba njeg u Hag nego na lomacu ili banderu
Subota 05.04.2014. 13:00
Тачи је плаћеник запада. Договорио се са американцима како да почне рат на Косово.Тачи је учествовао у нападу из заседе на Српско полицијско возило 25 маја 1993 године.Том приликом су убијена два српска полицајца док их је пет тешко рањено. 17 јуна 1996 Тачи је напао полицијску патролу на путу К.М.- Пећ када је убијен један српски полицајац док је други тешко рањен. 21 септембра 1996 године бацао је бомбе на касарну "Милош Обилић" у Вучитрну.Тачи је политички лидер терористичке организације ОВК .Тачи и Ђинђић су били заједно 27 септембра 1998 године у Берлину на састанку са западом на којем су се договорили како да се скине Слободан Милошевић и уништи Србија и Српски народ .
Subota 05.04.2014. 12:48
"Кадија те тужи, кадија ти суди", то је од увек пратило српски народ: она змија што је Адаму дала јабуку, Потоп, онај што је послао стрелу са Вавилонске куле па завадио цео свет, пропаст Римског царства и да не развлачим: рат 1870 и све Балканске ратове, па чак и 1939-1945 јер нисмо прихватили Пакт са Немачком и овај задњи јер нисмо добровољно отишли из Хрватске па су се они намучили да нас отерају. Шта ће нас још снаћи...?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online