Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 09.04.2014.
08:07
N. Đorđević - Vesti A

Ekonomske migracije (3): Nećemo da budemo gladni i žedni

Vojin Vasović iz Kragujevca, višestruko nagrađivani umetnik sa zvanjem mastera režije, već nekoliko godina živi i radi u Torontu. U Kanadi je sa povremenim prekidima još od 2007. godine, a trenutno završava još jedan master za eksperimentalno pozorište. On je samo jedan od desetine hiljada mladih iz Srbije koji je odlučio da bolji život i uslove rada potraži van svoje domovine.

Nemam priliku ni da stažiram: Magdalena Nenković
 



- U Srbiji gotovo da nije moguće bilo šta raditi, ukoliko nešto ne završite preko veze, korupcije... Nije važno koliko ste stručni, ni šta ste završili. Nisam odustao od svoje zemlje, dolazim bar dva puta godišnje i radim na projektima sa svojim prijateljima. Ali, odustao sam od generalnog koncepta po kojem Srbija funkcioniše. Sve više mojih prijatelja koji su ostali u zemlji je očajno, jer ne mogu da nađu posao. Sve su to visokoobrazovani mladi i kreativni ljudi. I oni se spremaju da napuste zemlju - kaže za "Vesti" Vojin Vasović, koji u Torontu ima svoju pozorišnu trupu i filmsku kompaniju Blik studio.


Vojinov je autor oko 20 igranih, dokumentarnih i animiranih filmova, pozorišnih i TV projekata. Osvojio je preko 25 domaćih i inostranih nagrada. Prepoznatljiv je po filmovima "Dašak", "Svakih pet minuta"...


- U Kanadi stvari ne funkcionišu kao da je svakog trenutka pitanje života i smrti. To je možda zbog toga što ovde možete dovoljno zaraditi da ne budete gladni i žedni. Hoću da kažem, nema nedostatka novca, pa samim tim ni žurbe. Svaki projekat se radi temeljno, sistematično i polako.

Porodično bekstvo

Da nije samo mladima iz Srbije dogorelo do nokata pokazuje primer i jednog bračnog para iz Beograda. Oboje imaju po 45 godina. Fakultetski su obrazovani i imaju sina od šest godina. Već godinu dana uče jezik i pripremaju teren da odu u Švedsku.
- Ovde je stvarno sve gore i gore! Kvalitet života je srozan do krajnjih granica i ponižavajući je. Svakog dana gledam ljude oko sebe kako se bore da prežive, dok gledate neke "popularne" likove koji žive kao bubreg u loju. Sistem školstva je užasan. Prodali smo stan kako bismo imali novac da finansiramo odlazak, pošto idemo porodično - kaže Beograđanka, koja je po zanimanju arhitekta.

Sreća u Kanadi: Vojin Vasović

Samim tim ritam i kvalitet života je daleko komforniji. U Srbiji je teže nego ovde biti umetnik. Kada tražite novac za projekat reći će vam: Narod nema hleba da jede, a vi hoćete kulturu. Da se razumemo, i ovde ima problema, ali nećete biti egzistencijalno ugroženi, i za svoj rad bićete plaćeni - objašnjava Vojin.


Kanadu je izabrao jer mu odgovara sistem, a povoljna okolnost jeste što njegova majka već živi u toj zemlji i nisu hteli dalje da rasparčavaju svoju porodicu. Za master studije dobio je kanadsku stipendiju i sada uporedo završava svoj rad i vodi trupu.


- Za mene, Srbija su moji prijatelji. Kada i oni odu u inostranstvo, posećivaću ih u Moskvi, Norveškoj... gde god oni bili, to će za mene biti Srbija - dodaje Vojin.


Magdalena Nenković je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture. Još je u Srbiji, ali intenzivno planira svoj odlazak iz zemlje, iako je od njenog diplomiranja na državnom fakultetu u Novom Sadu prošlo svega nekoliko meseci.

Ekonomske migracije

1. Godišnje pobegne jedan srpski grad

2. Bolje fizikalac u Beču nego inženjer u Srbiji

- Nekoliko zemalja je u opticaju, za sada razmatram koje su mi mogućnosti na raspolaganju. U Srbiji nije moguće čak ni dobiti priliku da odradite stažiranje kako biste imali šansu da steknete inženjersku licencu, ukoliko se ne potegnu debele veze. Nisam dete bogatih, ni poznatih, a roditelji mi nisu viđeni političari, tako da su moje šanse da dobijem iole pristojan posao ravne nuli - kaže Magdalena.


Zasad Magdalena radi idejna rešenja i projekte za privatna dvorišta. Na društvenim mrežama, zajedno sa svojom koleginicom promoviše svoje zanimanje i struku.


- Povezujem se sa pejzažnim arhitektama u inostranstvu. Oni su raspoloženi za konsultacije, pomoć... Reći ću vam da sam naišla na zvanični dokument kanadske vlade u kome je napravljena detaljna analiza koliko će inženjera ove struke biti potrebno toj zemlji u narednih pet godina i to precizno po oblastima. Iskoristiću podatak da su za imigrante planirali 12 odsto radne snage u toj branši - kaže Magdalena.

Sutra - Ekonomske migracije (4): Plata, najveći srpski san

POVEZANE VESTI

Sreda 09.04.2014. 10:49
Управо нам је један усрани геније објаснио да је Русија сиромашна земља, са великим процентом незапослених и никаква војна сила јер тамо не живи довољно велики број Срба... Брилијантно! Иначе, геније који је пре неки дан констатовао "...у тој вашој посраној Србији...", па му због тога ... све женско у посраној фамилији.
Sreda 09.04.2014. 09:04
U Americi zivi 1.000.000 Srba, a koliko u Rusiji ? U Nemackoj zivi 500.000 Srba, a koliko u Rusiji ? U Austriji zivi oko 350.000 Srba, a koliko u Rusiji Ne znam samo sto ne odu da zive u Rusiju, posto je tamo 2% nezaposljenosti, tece med i mleko, sila sveta i sta ti ja znam Znaci patos !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online