Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 16.04.2014.
08:03
B. Grujić - Vesti A

Krah zdravstva u Srbiji (3): Zidanje Skadra ili Kamenica 2

"Na treningu košarkaškog tima petnaestogodišnji dečak je u jednom duelu polomio prst. Jaukao je, zapomagao od bolova, čak povremeno i gubio svest. Trener i ja koji nisam njegov roditelj, ali sam se jedini od roditelja tu zatekao, prebacili smo ga mojim kolima do Urgentnog centra. Tamo nas je dočekala uobičajena slika i čovek za šalterom, koji nas je pitao imamo li uput i dečakovu zdravstvenu knjižicu. Sedeli smo i čekali skoro pola sata, a onda ga je najpre pregledao lekar opšte prakse, pa ga uputio kod dežurnog specijaliste, a ovaj da snimi prst", ispričao nam je roditelj koji je svojim automobilom prevezao povređenog dečaka do zrenjaninskog Urgentnog centra.

Institut u Sremskoj Kamenici
 

Ovakve procedure pretvorile su srpsko zdravstvo u bezličnu medicinsku mašineriju koja samelje svakog ko ima tu nesreću da mu zatreba lečenje. Generalno, sistem ne štima, a kočnice su loša organizacija i još lošije rukovođenje.

Bez gradske bolnice

Novi Sad nema svoju gradsku bolnicu, pa sve specijalističke preglede građani moraju da obavljaju u Kliničkom centru Vojvodine, gde su čekali mesecima, a nekad i godinama na red, bez obzira na to kakva im je dijagnoza i stanje.


Vesna Kopitović i Bojan Pajtić
 


Građevinski radovi na Kamenici 2, objektu koji se gradi u Sremskoj Kamenici za potrebe tri zdravstvena instututa - Instituta za plućne bolesti, Instituta za onkologiju i Instituta za kardiovaskularne bolesti, umesto planiranih 14 meseci, gradi se već šest godina! Vode se polemike oko toga koliko je novca dosad potrošeno, a nedostaje medicinska oprema vredna 18 miliona evra. Skupština Vojvodine je u julu prošle godine donela odluku o emitovanju obveznica, dakle o zaduživanju svih građana Vojvodine da bi se nabavila oprema. Predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić svečano je najavljivao otvaranje svake godine, a poslednji put u maju prošle godine, ali to se nije desilo do danas.

Rad non-stop
 

Za to vreme lista čekanja za pregled magnetnom rezonancom na Institutu u Sremskoj Kamenici je sve duža. U zavisnosti od toga koliko je slučaj hitan, neki pacijenti na preglede čekaju i po šest meseci, a na listi čekanja sad je 750 pacijenata.

Krah zdravstva u Srbiji

1. Bolesnici kao tehnička greška

2. Na ranu golim rukama

Pokrajinska sekretarka za zdravstvo prof. dr Vesna Kopitović upozorila je da u Novom Sadu postoje tri magnetne rezonance, dve na Institutu u Sremskoj Kamenici i jedna u Kliničkom centru Vojvodine.


- U Sremskoj Kamenici se uradi 12.000 snimaka na magnetnoj rezonanci, radi se u tri smene... Institut ima 12 radiologa, a KCV 16. Da li 28 radiologa zadovoljava potrebe cele Vojvodine? Naravno da ne. Kadrovski plan Ministarstva zdravlja treba da nam da radiologe, a zašto ih nema? Kad jedan radiolog ode u penziju, više nemate to radno mesto … niko nije razmišljao da pet godina unapred obuči radiologe - rekla je sekretarka.

- Broj lekara za celu Srbiju mora biti veći. Nedostaju radiolozi, anesteziolozi, ortopedi, pedijatari. U KCV je, umesto 3.000, urađeno 5.000 zračenja, radi se u tri smene, a aparati se kvare.

Sutra - Krah zdravstva u Srbiji (4): Lekari bez zdravstvene knjižice

POVEZANE VESTI

Sreda 16.04.2014. 10:55
Sta ce to biti za 10-tak godina ako se nesto ne promeni na bolje, ne smen ni da zamislim. unistavanje naseg zdravstva je poceo Milosevic sa radikalima,nastavio DS i DSS, a dokusurice ga SNS i sateliti prilepci,KAKAV NAROD TAKVO ZDRAVSTVO A I VLADA.TO JE NEOSPORNA CINJENICA!Ko prezivi pricace!Uostalom treba razmisliti zasto je Borojevic(onkologija) izvrsio samoubitstvo,medju politicarima toga nema,moze se pricati do mile volje koliko je krivo samo zdravstvo ali normalnom coveku koji razmislja svojom glavom to nema logike i ne drzi vodu ta teorija,krivci su uvek oni gore,koji hoce da satru svoj narod.
Sreda 16.04.2014. 13:37
A sta kazu: "Generalno, sistem ne štima, a kočnice su loša organizacija i još lošije rukovođenje". Ne stima nista, samo lopovluk stima uvek. Kako niko ne napise gde su nestali milioni (desetine miliona evra) . Zdravstvo siromasno ( citaj, narod) , a lopovi sve bogatiji. Sve se zna , a ipak ne zna. Jedino da nesto vise saznamo je da Brankica Stankovic ( Insajder) malo ispita stvar. Mada i posle njenih emisija sve ostalo isto. Sve se zna , a lopovi ostali bogati, nikom nista nije oduzeto, a narod jos siromasniji. Al sad vise znamo i vise sekiramo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online