Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 24.04.2014.
06:30
J. L. Petković - Vesti A

Srbima sve gore na Kosovu, počele i seobe

Briselski sporazum je "uspešan", i to u onom delu koji pretežno zadovoljava kosovske interese. Činjenica da se dosta kasni sa formiranjem Zajednice srpskih opština. S druge strane, ukidaju se ili pasiviziraju srpske institucije, deluje deprimirajuće na srpski narod na Kosovu i Metohiji. Ovo za "Vesti" kaže Momčilo Trajković, lider Srpskog pokreta otpora. On ne vidi da je ijedan deo sporazuma u korist Srba.

Obmana: Momčilo Trajković
 

- Možda je korist to što su Srbi konačno "shvatili" politiku Beograda i što više ne strahuju da će biti od države proglašeni za izdajnike ukoliko učestvuju u radu kosovskih institucija. Najmanje u korist Srba idu još nepotpisani sporazumi sa kojima se dosta kasni: o pravosuđu, plaćanju preskupih taksi i osiguranja automobila na administrativnim prelazima - ocenjuje Trajković pre godinu dana u Briselu potpisan dogovor Beograda i Prištine o principima normalizacije odnosa.


Bivši predsednik opštine Orahovac Marjan Šarić podseća da se prilikom potpisivanja Briselskog sporazuma dosta govorilo o poboljšanju položaja svih Srba na KiM, a sa tim u vezi, rešavanje problema telekomunikacija, energetike, osiguranja vozila...

"Ispalo" sa stola

- Očekujem da se u Briselu uskoro pregovara o privatizaciji društvenih preduzeća, imovinsko-pravnim odnosima, povratku prognanih, kidnapovanim i nestalim, penzijsko-invalidskim pitanjima i drugim temama koje su ostale van stola - kaže Trajković.

- I godinu dana od potpisivanja sporazuma nema nikakvih poboljšanja u rešavanju životnih problema svih građana KiM. Što bi naš narod rekao, papir trpi sve. Na papiru sve lepo izgleda, ali stanje na terenu je drugačije. Briselski sporazum je jedino bio uspešan zbog pritiska Brisela da Srbija dobije datum za početak pregovora i pristupanje u EU, i generalno pozitivna ocena može da stoji da je Srbija nešto dobila na međunarodnom ugledu - kaže Šarić za "Vesti".


Na pitanje koji su dogovori išli najviše u korist Srba, on kaže da bi trebalo imati u vidu da je prva od 15 tačaka Briselskog sporazuma formiranje Zajednice srpskih opština, što nije sprovedeno u delo.


- Iskreno nijedan sporazum nije bio u korist Srbije, svi sporazumi su veoma loši. Da je sreće da je srpska strana odmah na početku prihvatila Ahtisarijev plan Srbi na Kosovu i Metohiju dobili bi veće nadležnosti - kaže Šarić. On podseća da su lokalni izbori raspisani po kosovskih zakonima i to je jedan korak u formiranju ZSO, ali, ocenjuje, "izgleda da Prištini i Zapadu ne odgovara velika izlaznost Srba na predstojećim parlamentarnim izborima".

Prodato 15 srpskih kuća

U poslednjih sedam dana u gornjem delu Orahovca je prodato 15 srpskih kuća. Kuće se prodaju po cenama od pet do 15.000 evra, saznaju "Vesti". Srbi u Orahovcu su veoma zabrinuti.
- Ukoliko se nastavi sa ovakvom tendencijom do kraja godine neće biti nijednog Srbina od preostalih 300 u gornjem, srpskom delu Orahovca. Ovim putem molimo državu Srbiju, Vladu, Predsednika Srbije da hitno preduzmu sve neophodne mere da se iznađu rešenja za otkup preostalih kuća ukoliko zaista misle da nam pomognu da ostanemo na svojim vekovnim ognjištima. Ostali smo kada je bilo najteže, a sad će da nas teraju novcem, kažu za "Vesti" Srbi iz Orahovca.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.04.2014. 07:49
Nista neocekivano, naprotiv. Vucic i kompanija prodali su Kosmet za go*no na stapu za koje kazu da je "jedina alternativa", i Srbija je to progutala. A za kosmetske Srbe, posle bosanskih, i posle krajiskih, ostaje: "Noz iskovan u ljubavi i bratstvu hleb dobrote deli i samo ce od moje zardjati krvi"
Četvrtak 24.04.2014. 12:03
Najveći zločin na KiM prema Srbima je napravio austrougarski kaplar Josip Broz kada je za vrijeme II sv. rata protjerao ogroman broj Srba sa njihovih vjekovnih ognjišta i nakon rata im zabranio povratak....NEČUVEN ZLOČIN !!! Time je otvorio granicu i omogućio nezakonito naseljavanje albanaca, što je nezabilježeno bilo gdje u svjetu....A ova današnja bagra i ološ izdajnički je samo nasljednik Brozovog zla i nedjela.....!!!
Četvrtak 24.04.2014. 10:11
Vucic i dacic su izdali ono sto je Tadic zapoceo prihvatanjem EULEX.Zarad vlasti i fotelje i podrske sa zapada Vucic prihvata sve,preti srbima na Kosovu da prihvate nezavisno Kosovo,a Dacic kao dupelizac i foteljas je izabran da potpise antisrpske ugovore na stetu Srbije i naroda.Nazalost nije kriv Vucic a ni Dacic djon obraz,kriv je narod jer je glasao za izdajnike.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online