Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
21
Subota 03.05.2014.
06:35
Đ. Barović - Vesti A

NATO igra na sve ili ništa

Situacija u Ukrajini se sve više komplikuje. Na pomolu je rat koji bi lako mogao da se proširi i na okolne zemlje, ali i da čovečanstvu donese do sada jednu od najozbiljnijih nuklearnih pretnji, ocenjuje u intervjuu za "Vesti" dr Aleksandar Fatić, direktor Centra za bezbednosne studije iz Beograda.

Aleksandar Fatić, direktor Centra za bezbednosne studije iz Beograda
 

Kako se može opisati aktuelna situacija?
- Svet se suočava sa uvodom u jedan novi rat u Ukrajini, a nije isključeno da se taj rat vrati i u Gruziju, imajući u vidu činjenicu da je upravo sada i Gruzija gurnuta u konflikt potpisivanjem istog sporazuma sa EU kao Ukrajina. Može se desiti da se regionalni rat, koji neko namerno izaziva, pretvori i u "veliki rat". Ako do toga dođe, mnoge stvari, uključujući i evropske integracije, mogu preko noći postati stvar prošlosti.


Verujete da će biti rata u Ukrajini?

- Posle najnovije ofanzive NATO-a na Ukrajinu i koketiranja sa Gruzijom usred

Srbija važna kao simbol

 

Što bi Srbija bila toliko značajna Moskvi?
- Geostrateški značaj Srbije za Rusiju je pre svega na simboličnom nivou jer predstavlja izuzetak od vojnog opredeljivanja ostatka regiona. Srbija je jedina zemlja u istočnoj Evropi koja niti je članica NATO-a, niti je u procesu pridruživanja NATO-u. Crna Gora, koja je proglasila "sankcije" Rusiji, već godinama ima zaključen MAP sporazum o priključenju NATO-u i očekuje se njen prijem u punopravno članstvo.

konfrontacije sa Moskvom, verujem da će biti rata i u Ukrajini i u širem regionu. Putin prosto mora da preuzme de fakto kontrolu nad celom istočnom Ukrajinom. Ako Gruzija bude ponovo pokušavala referendum o ulasku u NATO, Rusija će je opet napasti i okupirati. To su geostrateške činjenice.


A šta posle?

- Posle tog rata verujem da NATO neće više moći da nastavi politiku kakvu sada vodi, a možda neće ni postojati. Naime, cela geostrateška struktura se menja stupanjem na scenu Evroazijske unije, koja bi trebalo da se pojavi sledeće godine. Zbog evropske krize i energetskih podsticaja, Hrvatska, Bugarska, Rumunija i još neke EU zemlje će verovatno zatražiti članstvo u Evroazijskoj uniji. To svakako treba da uradi i Srbija. Time će EU biti strateški razvodnjena, a pošto su sve ove zemlje i članice NATO-a, ta alijansa će biti blokirana.


Time otklanjate dilemu da li je Srbiji mesto u NATO?

- Srbiji nije mesto u NATO-u. Njoj je mesto uz bratski ruski narod.


Zbog čega se Rusija, reklo bi se iznenada, toliko zainteresovala za Ukrajinu?
- Smisao otpora daljem širenju NATO-a s ruske tačke gledišta je upravo u činjenici da bi

Kraj balansiranju

 

Da li Srbija može da bude kao Titova SFRJ koja je balansirala između Istoka i zapada?
- Srbija je balansirala koliko je mogla. Taj balans je ozbiljno narušen pripremama za rat u ruskom susedstvu. Kad Rusija bude uvučena u sukob sa NATO, a to se već dešava, nema više balansiranja. Moramo znati ko smo i gde smo.

priključenje Ukrajine ili Gruzije direktno ugrozilo Moskvu. Ona bi se našla na nišanu taktičkih projektila NATO dometa do 500 kilometara. To bi značilo da Moskovska vojna oblast postaje prva linija ruske konvencionalne odbrane i da bi Rusija morala da proglasi svoju nuklearnu odbrambenu doktrinu primarnog odbrambenog doktrinom.


Pričate o pretnji nuklearnog rata?

- Potez Rusije proizveo bi ozbiljno uzajamno ciljanje raketama s prstom na crvenom dugmetu koje bi predstavljalo katastrofu za evropsku bezbednost. Neko je očigledno odlučio da izazove takvu konfrontaciju podbunjivanjem ukrajinske opozicije upravo u vreme održavanja Zimske olimpijade u Sočiju i najavom referenduma u Ukrajini o ulasku u NATO. Taj neko se igra jedne igre koja je u međunarodnim odnosima poznata kao "igra nulte sume".


Kakva je to igra?
- To je igra u kojoj neko dobija sve, a neko gubi sve. Problem u takvoj igri sa Rusijom je što ako Rusija izgubi, gube svi, jer Rusija nije ni Bosna, ni Avganistan, ni Irak. Rusija se trudi da spreči one koji hoće da izazovu novu nuklearnu katakliznu tako što će sprečiti širenje NATO-a.


Nova Vlada Srbije tvrdi da se neće odreći Rusije, ali brojna su mišljenja da to nije izvodljivo ako želimo u EU?
- Gotovo je nezamislivo da se Srbija odrekne svog bratskog odnosa prema Rusiji, a pogotovo je nezamislivo da Srbija uvodi nekakve "sankcije" Rusiji.
 

Moskva na nišanu

- Osnovna svrha i osnovni strateški cilj NATO je pretnja Rusiji, i to je uprkos retorici jasno iz strategije proširivanja prema ruskim granicama. To je jasno iz agresivnog izazivanja nereda u bivšim sovjetskim republikama iz kojih je moguće naciljati Moskvu i ugroziti je tamo gde Rusija nema dubinu teritorije za konvencionalnu odbranu - smatra Fatić.

POVEZANE VESTI

Subota 03.05.2014. 07:23
Sve se dešava onako kako je zapisato; sotona će biti svezata; Hristove Riječi kad budu pravilno protumačene srušiće sve sotonske mehanizme koji vladaju svjetom. NATO je sotonska organizacija i glavna mu je moć u nametanju sotonskih mehanizama protivniku. Veliki Knez Mihailo= Časni Krst; ovaj zalutali svjet nezna ni ko je Otac ni ko je Sin ni ko je Duh Sveti!?
Subota 03.05.2014. 07:25
Од запада само невоље.Запад је извршио највеће геноциде(Хрватска,Немачка,Америка),запад је увек био тај који је започињао велике ратове,а тако ће бити и сада.Неко ће рећи да је и допринос запада веома велики,али боље је да смо у материјалном смислу у 18.веку него да су се десили сви ужаси које нам је приредио ДЕМОНКРАТСКИ запад.
Subota 03.05.2014. 08:02
Дали НАТО има душу,срце,памет??? Нема.Запад води исту политику као што је водио према нама на почетку распада Југославије.Ми смо били генерална проба за ово што се сад дешава у Украјини.Као што Срби нису могли да буду у праву тако сада Русија не може да буде у праву.Оптужију за све и свашта и за неке ствари што здрав разум не може да схвати.Од злотвора амера нема шта паметно и добро очекивати осим да направе хаос и заваде народ да се међусобно убијају.То је њихова демократија коју намећу свету.Рат у Украјини је између белосветских хомосексуалаца,педера,лезбејки и ђавола на једној страни а на другој поштен здрав свет и бог.Рат треба спречити свим могућим средствима.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online