Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
28
Subota 21.06.2014.
05:41
Lj. Ivanović - Vesti A

Vučić i Bler bez griže savesti

Toni Bler je u Beograd doputovao bez najave u javnosti, održao sastanak s premijerom Aleksandrom Vučićem i jednako brzo i tajnovito napustio srpsku prestonicu.

Vučić je prvi koji se usudio da primi Blera u Beogradu
 

Ne zna se tačno zbog čega je kabinet premijera tajio da stiže čovek koji je nekad drmao svetskom scenom. Prema jednoj verziji nije bilo poželjno posetu najaviti kako u medijima na dan dolaska ne bi bilo podsećanja na Blerovu ulogu u NATO bombardovanju Srbije 1999, ali i kako bi se izbegla i najmanja šansa da se neko odvaži da "prigodno" dočeka bivšeg britanskog premijera.


Vučić je objasnio da je u dvosatnom razgovoru tražio od Blera konkretnu pomoć u procesu evropskih integracija. Zauzvrat je dobio uveravanja da je Bler "spreman da svojim ugledom i kontaktima pomogne srpskoj vladi".


- Tražio sam konkretnu pomoć i savet od Blera i kada je reč o formiranju kabineta. On je poznat po tome da je imao najbolji i najefikasniji kabinet dok je bio premijer, pa je njegovo iskustvo u smislu sistematizacije dragoceno - rekao je Vučić.

I to je sve što je javnost mogla da čuje.
 

Svi premijerovi ljudi

Kontakti Vučića s ljudima iz najbližeg Blerovog okruženja ne datiraju od juče. Još dok je bio potpredsednik Vlade Vučić je navodno stupio u kontakt sa Piterom Mendelsonom kojeg je video kao svog savetnika u evrointegracijama. Reč je o osobi koja je rebrendirala Laburističku partiju utirući put Bleru ka seriji izbornih pobeda.
Drugi kontakt je usledio u vreme dok je Vučić bio mandatar za sastav Vlade. Razgovarao je sa Džonatanom Pauelom koji je Bleru bio šef kabineta od 1995. do 2007.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović u Blerovoj tajnovitoj poseti Beogradu vidi još jedno u nizu poniženja kojima smo sami sebe izložili. On u dolasku ovog lobiste ne vidi racionalno objašnjenje.


- Ovo je prvi put da on dolazi u Beograd posle bombardovanja, a reč je o čoveku koji nije bio tek jedan od aktera agresije NATO, već i glavni zagovornik bombardovanja, te prvi sponzor kosovske nezavisnosti. Bler je danas lobista, ali je to ipak čovek koji je izgubio kredibilitet u svetu, ali i u svojoj zemlji u kojoj je obmanuo i parlament i britansku javnost povevši zemlju u rat u Iraku - kaže Vukadinović.

On pretpostavlja da bi jedan od razloga Blerove posete mogao biti i podrška ideji o članstvu Srbije u NATO. Vukadinović podseća da do sada nikome u srpskoj vlasti nije palo na pamet da tog čoveka primi u Beogradu.


Blerovo političko nasleđe je u najmanju ruku sporno. Doktrina "humanitarne intervencije", koju vatreno brani, navela ga je da uz SAD uvede Veliku Britaniju u rat u Iraku 2003, bez dokaza da je Sadam Husein posedovao oružje za masovno uništenje. Čak i danas, dok se "demokratizovani Irak" raspada, Bler žali što je Zapad propustio da vojno interveniše u Siriji, zbog čega se iznova našao na udaru britanske i svetske javnosti.
 

Rani radovi

Na dan posete Tonija Blera Beogradu na društvenim mrežama osvanulo je neprijatno podsećanje na premijerove "rane radove" iz vremena kad je bio recenzent knjige Vojislava Šešelja posvećene tadašnjem premijeru Velike Britanije.

Inače, posle napuštanja premijerskog položaja 2007. Bler je imao ambiciju da postane predsednik Evropskog saveta, ali mu to nije uspelo. Ipak, imenovan je za predstavnika Madridskog kvarteta za Bliski istok, što je takođe u međunarodnim krugovima ocenjeno kao kontroverzno.


Osnovao je i više fondacija za različite delatnosti, od sporta i religije do Afrike i klimatskih promena, ali mu je glavni izvor prihoda lobistička kuća "Bler i saradnici". Nije poznato da li je Vučić zaključio ili namerava da zaključi ugovor s ovim lobistima, kao ni da li Bler radi pro bono ili za honorar i koliki.
 

Kao govornik Bler je najplaćeniji na svetu. Za 90 minuta predavanja inkasira 250.000 dolara, a od 2008. je savetnik i u investicionoj banci "Džej Pi Morgan Čejs". Savetuje i vladu Kazahstana, a od prošle nedelje i vladu Albanije. Lično bogatstvo mu se procenjuje na oko 60 miliona funti, a u svojoj kancelariji zapošljava oko 200 ljudi.

Devet Albanaca po imenu Toni

Za razliku od bivšeg nemačkog kancelara Gerharda Šredera, Toni Bler nema grižu savesti zbog intervencije NATO-a 1999. godine.


- Učinio sam ono što sam smatrao ispravnim. Nisam se pokajao tada, ne kajem se ni danas - rekao je Bler u Prištini 2010.


Danas je ovaj političar rado viđen gost u Prištini, a te 2010. mu je upriličeno da se čak sastane i sa devetoricom dečaka rođenih ratne 1999. a koji su nazvani po njemu "Toni" ili "Tonibler".

POVEZANE VESTI

Subota 21.06.2014. 05:59
Gospodine Vucicu,otidite do porodice Rakic, I objasnite zasto ste primili ubicu njihove kceri Milice, umesto da ga uhapsite! Iskreno se nadam da ste sa ovim postupkom zavrsili vasu politicku karijeru!
Subota 21.06.2014. 06:19
dobro je...dobro je... da vide ovce za koga su glasale..a dobra su I ova ponizenja jer ona gomilaju jedno posebno osecanje koje posle odredjenog vremena ne moze da se kanalise...a vucic kopile misli da su Srbi ubijeni u pojam I da moze da radi sta hoce,, a zaboravlja da je tako I Djindjic mislio koji je bio jedno tri koplja pametniji od njega pa znamo kako je prosao...vucicu smradu nemoralni!
Subota 21.06.2014. 06:02
Pa sad nam je jasno. Tony Ker, je ustvari "KOSMAJAC"!.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online