Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 14.07.2014.
08:16
Lj. Ivanović - Vesti A

Globalna špijunaža (2): U raju se sve snima

Koja je to mera poštovanja privatnosti koja neće ugroziti nacionalnu bezbednost i da li se u današnjem svetu uopšte može računati na privatnost pitanje je koje muči podjednako one koji ta prava krše i one koji se time osećaju ugroženima. Čak i da se na trenutak stavimo na stranu onih koji imaju potrebu da nadziru sve, svuda i svakoga, rezultati toga su zapravo jako mršavi, a prag tolerancije na laži najviših državnih zvaničnika je toliko veliki da zapravo niko više ne snosi nikakvu odgovornost.

Zemlja bez poreza: Bahami 


Ričard Nikson je bio prvi i jedini američki predsednik koji je podneo ostavku (jer bi u suprotnom bio smenjen) samo zašto što je pokušao da prisluškuje izborni štab rivalske Demokratske partije, a nekoliko stotina hiljada dolara za njegovu kampanju došlo je iz crnih fondova. U današnjoj Americi niko ne poziva Baraka Obamu na odgovornost, čak ni političku. U vreme afere Snouden general Kit Aleksander je na javnom svedočenju pred senatskim komitetom za obaveštajne poslove, pravdajući sveopštu maniju prikupljanja podataka, rekao kako su te metode pomogle u zaustavljanju ni manje ni više nego 58 terorističkih zavera na tlu SAD!


Bio je to trenutak da se popale crvene lampice.


- Da nemamo NSA mi bismo imali 58 udara terorista? - upitao je senator Ron Vajden, inače član Demokratske partije iz koje dolazi i predsednik Obama.


Odmah je sazvana zatvorena sednica komiteta za nadzor službi bezbednosti na kojoj je general Aleksander bio pozvan da pobroji tih 58 zavera. I, usledio je šok jer je general Aleksander ovoga puta, bez prisustva kamera rekao istinu.

Ambasada prisluškuje

Nemački federalni parlament je objavio kako je formirao specijalno poverenstvo za istragu o aktivnostima NSA u toj zemlji. Podsetimo, afera s otkrićima Edvarda Snoudena pokazala je da je pune četiri godine prisluškivana i kancelarka Angela Merkel! NSA je nadzor nemačkih lidera počela 2002, za vreme mandata predsednika Džordža Buša, uključujući nadzor bivšeg kancelara Gerharda Šredera koji se protivio američkoj vojnoj intervenciji u Iraku, prenosi nemačka štampa. Nemačke vlasti veruju da je sumnjiva operacija NSA kontrolisana pomoću specijalne opreme američke ambasade u Berlinu, koja se nalazi na samo kilometar udaljenosti od službenih prostorija nemačkog kancelara. Da stvar bude gora, Amerikanci se nisu tu zaustavili. Tako je CIA zavrbovala 31-godišnjeg agenta nemačke spoljne obaveštajne službe koji je prodavao poverljiva dokumenta CIA. Ta dokumenta se odnose upravo na parlamentarnu istragu protiv NSA.


- Pa, možda smo zapravo sprečili samo jednu zaveru.

Glen Grinvald
 


I nikom ništa. Niko ne odgovara, predsednik daje špijunima otvorene ruke da nadziru sve koje mogu. Mediji navode kako NSA ima sistem za snimanje telefonskih poziva svugde u svetu i njihovo naknadno preslušavanje. Američka nacionalna bezbednosna agencija napravila je takav nadzorni
sistem koji može snimiti sve telefonske pozive u nekoj stranoj zemlji i preslušavati ih i do 30 dana posle. Taj program zove se Mistik i pokrenut je 2009. godine, a mogućnost naknadnog preslušavanja, nazvana retro, punu je snagu dosegnula dve godine kasnije snimanjem telefonskih razgovora prve ciljane zemlje.

U tajnome sažetku o radu sistema kaže se da se u prvoj ciljanoj državi snima baš svaki razgovor, u 30-dnevni digitalni trezor pohranjuju se milijarde razgovora. Stari se razgovori brišu dolaskom novih u trezor. Jedan od direktora špijunskog programa uporedio ga je s vremeplovom koji može reprodukovati glasove iz svakog telefonskog poziva, bez potrebe da se unapred identifikuje osoba koja je predmet špijunaže, pišu američke novine i dodaju kako nijedan drugi poznati program NSA ne snima baš celu telefonsku mrežu neke zemlje.

Tajne u Moskvi

- Ubeđuju nas da su naši podaci bezbedni čak i kad ih oni ukradu i uskladište, a onda im klinac od 29 godina pred nosom ukrade 58.000 najtajnijih državnih podataka i odnese u Moskvu - napisao je advokat i novinar "Gardijana" Glen Grinvlad.

Iako američka štampa nije želela da baš toliko gurne prst u oko NSA i Beloj kući, takve namere nije imao advokat i novinar Glen Grinvald koji je odmah objavio da je reč o Bahamima. Naizgled maleno idilično ostrvo ne predstavlja nikakvu opasnost za nacionalnu bezbednost SAD, niti bi trebalo da bude bezbednosno interesantno američkoj špijunskoj mašineriji. Međutim, to je samo privid. Bahami su poreski raj i zemlja u kojoj razni klijenti drže oko 200 milijardi dolara u američkim državnim obveznicama. To je zemlja u kojoj mnogi senatori imaju letnjikovce, ali i država koju, kao i svaki drugi poreski raj, žele da zloupotrebe perači novca, trgovci oružjem i drugi koji bi jednostavno da izbegnu plaćanje poreza u matičnim državama.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 14.07.2014. 10:06
Strašna priča... koliko se daleko otišlo od one Amerike iz vremena Niksona.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online