Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 15.07.2014.
08:17
Lj. Ivanović - Vesti A

Globalna špijunaža (3): Spas u Rusiji

Edvard Snouden je podneo zahtev za produženje svog azilantskog statusa u Rusiji, pošto mu krajem ovoga meseca ističe prvobitna dozvola, potvrdio je njegov advokat Anatolij Kučerena. On je odbio da kaže kakav status traži Snouden u Rusiji, naglašavajući da je konačna odluka ionako u nadležnosti ruske Federalne službe za imigraciju. Podsetimo, Snouden je sa Havaja pobegao u Hongkong prošlog leta.

Edvard Snouden spas našao u Moskvi

Tamo je novinarima "Gardijana" predao supertajnu dokumentaciju, a potom pobegao u Moskvu. Izvorna namera mu je bila da ode na Kubu, ali kako mu je pasoš bio proglašen nevažećim dok je bio u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma Domodedovo, Snouden je ostao zaglavljen u ruskoj prestonici.


Oni sumnjičaviji ne veruju baš u ovu verziju mladog odbeglog američkog obaveštajca i veruju da je njegov cilj od prvog trenutka i bila Rusija.


Domaćini su mu pružili maksimalnu zaštitu, svesni da bi Amerikanci bili spremni čak i da ga likvidiraju, premda bi to bila jako rizična misija. Zato je mesto njegovog boravka i sada tajno. Ipak, nekoliko sajtova je objavilo fotografije iz kojih se vidi da je Snouden ili u Moskvi, ili tamo često dolazi.
 

Bez susreta s Putinom

Edvard Snouden je istakao da nije imao nikakvog kontakta sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom otkad je dobio azil u Rusiji i demantuje da ga plaća ruska vlada. Priznao je da mu nedostaje porodica, kolege i posao, tvrdeći da je patriota koji još služi američkoj vladi.

 

Iako je nesumnjivo svestan opasnosti koje vrebaju, Snouden je krajem maja u šokantnom intervjuu američkoj TV mreži NBC rekao da bi želeo da se vrati kući. Tom prilikom je sebe okarakterisao kao patriotu koji je otkrio zloupotrebe u svojoj zemlji kako bi državi zapravo pomogao.


- Ponekad da bi uradio pravu stvar, moraš da prekršiš zakon. Bez obzira na to da li postoji mogućnost za amnestiju ili pomilovanje, to javnost treba da odluči - konstatovao je Snouden.

Tajna dokumenta NSA, koja je Snouden prosledio novinskim kućama, pokazala su detaljnu praksu prikupljanja podataka o milionima telefonskih poziva u SAD i širom sveta, a saznalo se da agencija nadgleda i strane lidere. Snouden se branio od optužbi američke administracije da je haker i izdajnik koji je ugrozio živote otkrivanjem razmera špijunskog programa NSA.
 

Dođi, samo dođi

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je da Edvard Snouden treba da se vrati kući.
- Ako Snouden želi da se vrati u Sjedinjene Države, mi ga možemo imati na letu već danas. On, u svakom slučaju, treba da se vrati. To bi uradio pravi američki patriota. Patriota SAD ne bi tražio utočište ni u Rusiji ni na Kubi ili u bilo kojoj drugoj zemlji. Pravi patriota bi u SAD izašao pred američki narod. Ako mu je Amerika, kao što tvrdi, važna, ako zaista veruje u Ameriku - onda mora verovati i u američki sudski sistem - rekao je Keri.

 

Pravi špijun

- Mene su obučili za špijuna u klasičnom smislu te reči i ja sam živeo i radio u inostranstvu praveći se da radim poslove koje nisam radio i ne koristeći svoje pravo ime. Zato kada tvrde da sam ja sistemski administrator na nižem nivou i da ne znam šta govorim, oni time pokušavaju da sve obmanu - rekao je Snouden za NBC.

- Situacija je odredila potrebu da to bude rečeno javnosti. Znate, Ustav SAD je bio prekršen u velikoj meri - rekao je Snouden i dodao da to nije nanelo štetu zemlji jer su "kao posledica toga, tri ogranka vlade izvršila reforme".
 

Pročitajte još:

1. Veliki brat živi u Americi

2. U raju se sve snima

Snouden je rekao i da je prošao kroz obuku za špijuna i radio kao tajni agent u inostranstvu za CIA i optužio SAD da su ga primorale da izbegne u Rusiju.


- Realnost je da nikada nisam nameravao da završim u Rusiji. Imao sam rezervisan let za Kubu na putu ka Latinskoj Americi, a zaustavljen sam jer je vlada SAD odlučila da poništi moj pasoš i blokira me na moskovskom aerodromu - rekao je Snouden.

Sutra - Globalna špijunaža (4): Tajne slomljenih srca

POVEZANE VESTI

Utorak 15.07.2014. 12:12
U Americi bi dobio dozivotnu, citavom svjetu popuju a svoje vjesaju. Toliko o njihovoj smrdljivoj demokratiji.
Utorak 15.07.2014. 22:02
Sve te vajne demokratske zemlje koje su bile sokirane saznanjem sta im Ameri rade nisu imale muda da pruze coveku utociste.Merkelova penusi sto su joj mobilni prisluskavali.Sada kao pizdi sto su usred Berlina u Bnd-u uhavtili Nemce koji su radili za Amere.Na predlog da Snowden svedoci pred Nemackim odborom kao to ne moze jer ne mogu da mu garantuju sigurnost.Nisu dorasli Putinu ni do kolena sve te jajare.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online