Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Četvrtak 17.07.2014.
08:15
J. Arsenović - Vesti A

Nikolić najavio spomenik zahvalnosti

U Briselu je u sredu održana međunarodna donatorska konferencija za pomoć područjima u Srbiji i Bosni i Hercegovini, postradalim u vreme katastrofalnih majskih poplava. Zahvaljujući se organizatorima i učesnicima konferencije predsednik Srbije Tomislav Nikolić je istakao da "Srbija dobročinstvo ne zaboravlja" i da će se zahvalnost iskazati i podizanjem spomenika.

Čekajući dobročinitelje: Donatorska konferencija u briselu
 





- Srbija je podigla spomenik zahvalnosti Francuskoj za pomoć u Prvom svetskom ratu, a obeležiće dostojno, spomenikom u nekom od poplavljenih gradova, i ovo do sada nezabeleženo svrstavanje celog sveta uz naš narod - rekao je predsednik Srbije koji je predvodio brojnu srpsku državnu delegaciju u zgradi Šarlemanj, u centru briselskog evropskog kvarta, gde je održana donatorska konferencija.


U Srbiji očekuju da će ovim putem biti sakupljeno oko 250 miliona evra. Na skupu su vlade dve države predstavile izveštaj o šteti od poplava. U proceni načinjene štete učestvovali su stručnjaci UN, EU i Evropske banke i prema toj računici šteta u Srbiji je procenjena na 1,53 milijarde, a u BiH na dve milijarde evra.

Bez izveštaja 11 opština

Vlada Srbije je prethodno usvojila izveštaj o šteti, a direktor Kancelarije za obnovu Marko Blagojević je istakao da još 11 opština nije dostavilo izveštaje. Prema njegovim rečima, vrednost svih uništenih materijalnih dobara iznosi 870 miliona evra, a ukupni gubici su 662 miliona evra.


I ovakav skup je, nažalost, imao političku provokaciju, kada je Francuska, koja je pored Slovenije, u ime EU organizovala konferencije, pozvala i samoproglašenu državu Kosovo.


Srpsko Ministarstvo spoljnih poslova nije odreagovalo na vreme, a na protest iz kabineta predsednika Srbije nije bilo reakcije.


- Ja sam šefu Delegacije EU u Beogradu Majklu Devenportu i organizatorima konferencije iz okruženja francuskog predsednika Olanda rekao da ne treba pozivati Kosovo jer ono ne može ni samo sebi da pomogne - izjavio je Nikolićev savetnik Ivan Mrkić za "Politiku".

Delegacija (pre)brojna

U vreme štednje i opšteg stezanja kaiša neshvatljiva je brojnost srpske državne delegacije u Briselu. Kako je najavljeno, osim predsednika Republike, u delegaciji Srbije bili su ministri za spoljne poslove, poljoprivredu, evropske integracije, vanredne situacije, pa više savetnika ministara, kao i zamenik drektora Kancelarije za evropske integracije, te koordinator za odnose sa medijima u Nikolićevom kabinetu, direktor EPS, direktor Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenih područja, kao i ambasador u Misiji Srbije pri EU.


Kosovo je juče predstavljao ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj, a sedeo je iza table sa natpisom Kosovo uz zvezdicu, kako je predviđeno sporazumom Beograda i Prištine o regionalnom predstavljanju.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.07.2014. 09:18
""Srbija dobročinstvo ne zaboravlja" i da će se zahvalnost iskazati i podizanjem spomenika." ? Ако "србија НЕ заборавља" - где је споменик захвалности Цару Николају Романову ?
Četvrtak 17.07.2014. 09:34
Spomenik zahvanosti zbog cega? Pa prikupljeno je samo 80 miliona evra, ostalo su krediti koje cemo morati da vratimo. Bolje da je na konferenciji izjavio da nam pojedine zemlje koje su nas bombardovale duguju naknadu stete, a ne da nam daju kredit!
Četvrtak 17.07.2014. 09:34
Dali smo nekada,imali nepismenijeg predsednika,ajd što je nepismen no lupa gluposti svakog dana .Sedi pored Izetbegovića i sav se topi od sreće,kez do ušiju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online