Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 30.07.2014.
08:15

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Klimatske promene (4): Stršljeni iz Kine i najezda skakavaca

Klimatske promene su, između ostalog, Srbiji donele i najezde insekata neuobičajenih za naše podneblje, jer smo ušli u period vlažnije klime s visokim temperaturama.

Čarapani se čude crniim skakavcima koji su prekrili puteve i useve
 

Igra svemoćne prirode se nastavlja, umesto očekivanog proleća na Balkan je sredinom maja stigla jesen. Poplave su razorile deo Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Iza poplava su ostali tigrasti komarci, koji prenose smrtonosni virus Nila, a oni su dobili i novo egzotično društvo insekata, azijske skakavce u selu Belo Polje kod Kuršumlije. U Sloveniji i Hrvatskoj pojavili su se takozvani azijski stršljenovi koji su tek pretnja po ljudske živote.

Najezda iz Kazahstana

Skakavci koji su se pojavili kod Kuršumlije su takozvani italijanski skakavci. Oni nisu neobični za Srbiju, ali su se masovno pojavljivali samo u srednjoj Aziji (Kirgistan, Uzbekistan, Kazahstan), gde jata odraslih jedinki nanose velike štete usevima, zbog čega ih pomno prate stručnjaci iz Zavoda za zaštitu prirode. U pitanju su larveni stadijumi (drugi i treći stadijum) dok odraslih jedinki još nema. Očekuje se da punu zrelost ova vrsta dostigne krajem jula i početkom avgusta.

- Njima su pogodovali ovi uslovi jer smo ušli u period vlažnije klime s visokim temperaturama. To je poremećaj ekološke ravnoteže. Verovatno su kao larve doneti preko neke robe, jer se vrlo lako prenose - kaže infektolog Vladan Ranković i dodaje da je isto ukoliko vas egzotični insekt ujede ovde ili kad otputujete na daleke destinacije, s obzirom na to da je reč o istoj vrsti.

- Oni nisu prenosioci bakterija i virusa, već luče otrove slične onima kod pauka i škorpiona. Deluju lokalno, uglavnom na nervni sistem. Ne daje se protivotrov, terapija je simptomatska, protiv šoka ili alergije, u zavisnosti od toga kakve su reakcije.


Profesor s beogradskog Veterinarskog fakulteta dr Branislav Pešić za jedan beogradski medij tvrdi da su vrlo opasni.


- Zabeležen je jedan slučaj u Sloveniji u koju su stršljeni došli iz Italije gde se nalaze već nekoliko godine. Klima u toj zemlji im odgovara. Njihovo prirodno stanište je od Rusije do Indije i Šri Lanke, a pre 10 godina otkriveni su u Evropi, tačnije u Francuskoj, odakle su se vremenom širili - kaže dr Pešić.

- Ova vrsta azijskih stršljena ima dugačku žaoku i prilično jak otrov koji izaziva reakciju i kod ljudi koji nisu alergični na ubod pčele. Zabeleženi su i smrtni slučajevi kao posledica alergijskih reakcija - objašnjava dr Pešić.

Klimatske promene:

1. Tornado u Lazarevcu, vulkan u Makedoniji

2. Gromovnik i kisele kiše

3. Sanke u Srbiji odlaze u istoriju

Azijski stršljeni se prepoznaju po tome što su veći od domaćih stršljena, dugi su šest do osam centimetara i imaju široku glavu narandžaste boje. Azijski stršljen ili stršljen ubica kreće se brzinom od 60 km na sat i svake godine ubije oko 40 ljudi. Može da usmrti 40 pčela u minuti. Veruje se da su pre deset godina stigli u Francusku sa isporukom kineskog porcelana.


- Prave zaštite nema, već ukoliko se primete, najbolje je lagano se udaljiti i ne mlatiti rukama jer ih to dodatno nadražuje - savetuje dr Pešić.


Domaći stršljen u jednoj minuti može da ubije 50 pčela, dok azijski može da ubije daleko više.  U društvu pčelara Beograd tvrde da je gotovo nemoguće da se zaštitimo od ovog insekta.


- Postoje dve vrste tih stršljena, veći i manji. Veća vrsta je oko četiri puta teža i prešla je u Evropu. Ovi insekti su velika opasnost za ljude, a pčelarima mogu da nanesu ogromnu štetu, jer su u stanju da ceo roj odjednom odnesu - kaže Raša Jašović, član izvršnog odbora tog društva.

Kraj

POVEZANE VESTI

Četvrtak 31.07.2014. 02:40
kazete u jednom delu teksta da...ovaj tudji usmrti manje pcela nego nas..pa dakle...stavite ove nase da potamane te..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online