Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Subota 02.08.2014.
08:15
Lj. Ivanović - Vesti A

O sankcijama Rusiji odlučuje Skupština?

Premijer Srbije Aleksandar Vučić smatra da je Narodna skupština najbolje mesto za odluku o tome da li Srbija treba da se pridruži sankcijama protiv Rusije ili ne.

Javnost (ni)je podeljena: Branko Radun
 


- Zatražićemo zatvorenu sednicu ukoliko bude ultimatuma da biramo između EU i Rusije, mada to niko, ponavljam, niko od nas do sada nije tražio - najavio je Vučić u četvrtak veče dok je odgovarao na poslanička pitanja.


I dok on smatra da je najviše zakonadavno telo u državi pravo mesto za ovakve sudbonosne odluke, poznati pisac i akademik Duško Kovačević kaže da poslednju reč treba prepustiti građanima na referendumu.


- Najlakše je sedeti u svojoj kući i osuđivati nekoga zato što se vodi ovakva ili onakva politika, a najteže je donositi odluke. Zato smatram da je referendum jedini pravi put za dobijanje odgovora na pitanje hoćemo li ka EU ili ka Rusiji. Treba lepo svi da glasamo i snosimo odgovornost za svoj glas. U tom slučaju odluku donosi većina građana, a ne Vlada Srbije ili jedan čovek - objasnio je Kovačević za list "Informer".

Vučić: Mislimo o sebi

- Nama stalno raste trgovinska razmena sa Rusijom. Kako bismo plaćali gas ako bismo uveli sankcije Rusiji, pa i oni koji su ih uveli, izuzeli su gas iz toga. Svakog dana se molim za mir u Ukrajini, ne mogu ni da vam kažem koliko se plašim, tresem se od svakog metka koji se tamo ispali. Rekli smo da poštujemo integritet Ukrajine, a valjda i Srbija ima pravo da misli o sebi, svom narodu i budućnosti - u jednom dahu izgovorio je Vučić poslanicima. On je podsetio da od 14 deklaracija EU Beograd nije izglasao samo četiri, i to one koje predviđaju sankcije Rusiji.

 


U odsustvu poslanika DSS i SRS u Skupštini Srbije, poznatih po protivljenju članstvu u EU, čini se da je ishod tog eventualnog glasanja jasan. Sadašnji parlament čine stranke koje su redom proevropske, a razlikuju ih samo nijanse na koliko su ustupaka spremne zarad "svetog" članstva. Vlada koja je inače nadležna za vođenje spoljne politike, pa bi tako podelila odgovornost s najvišim predstavničkim telom. 


Na drugoj strani, referendumsko izjašnjavanje nosi veći rizik, s obzirom na više puta dokazanu prorusku orijentaciju prosečnog srpskog građanina.


- Naša javnost je i proruska i proevropska, ali gotovo je sigurno da bi većina građana na tom eventualnom referendumskom izjašnjavanju odbacila mogućnost uvođenja sankcija Rusiji. S druge strane, ako bi pitanje bilo da li ste za evroazijske ili evropske integracije, većina bi se opredelila za ove druge. Lično sam za referendum, ali se uvek postavlja pitanje koliko je šira javnost upoznata sa svim aspektima problema i mogućim posledicama konkretne odluke - komentariše za "Vesti" analitičar Branko Radun.

POVEZANE VESTI

Subota 02.08.2014. 08:30
Znaci, UVODIMO SANKCIJE RUSSIJI.Braco Srbi i sestre Srbkinje,svi da se skupimo pred Skupstinu i kada donesu odluku,da se Skupstina zatvori a govna da ZAPALIMO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!REVOLUCIJA!!!!!!!!!!!!!!!
Subota 02.08.2014. 13:05
Vi gospodine Radun razumete sve aspekte problema? Dovoljno je da covek baci jedan pogled na njusku da svhati kakvi nas debili vode. Vi gospodine Radun razumete samo ASPEKTE SVOJE FOTELJE, i ako ovi ljudi budu odlucivali stvarno smo najebali!
Subota 02.08.2014. 15:51
Vidi zapad da i u Srbiji kao i u Ukrajini moze sa novcem da siri neslogu i j**e koga hoce...milom ili silom. CCCC je jedina alternativa, pomoci sa strane nece biti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online