Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Petak 22.08.2014.
08:14
D. N. Petrović - Vesti A

EU zagorčava život Srbima

Srbi sa severa Kosova traže od Euleksa da tačno definiše zakone po kojima radi, da ne izlazi iz svojih ovlašćenja, da srpski narod ne doživljava kao neprijatelja, da ne primenjuje dvostruke aršine prema Srbima i Albancima, da ne koči sprovođenje Briselskog sporazuma i da bez razloga ne zaoštrava situaciju na severu Kosova.

Treniranje strogoće: Kosovska svakodnevnica
 

Način na koji sada radi Euleks, kako se ponaša i kako se odnosi prema Srbima za nas je potpuno neshvatljiv i neprihvatljiv, sve je to daleko od prava i pravde i više liči na pijacu.

(Ne)objašnjivo

Euleksu kao da nije stalo da zaživi Briselski sporazum, da se formira Zajednica srpskih opština i da se na svim delovima Kosova, pa i na severu (zašta smo mi spremni) uspostavi vladavina zakona. Nije nam jasno šta i ko stoji iza ovakvog ponašanja - naglašava Jablanović.

Ovo za "Vesti" ističe Dragan Jablanović, predsednik opštine Leposavić i član Upravljačkog tima za sprovođenje Briselskog sporazuma. On naglašava da je Euleks trenutno nedodirljiv i da na severu Kosova, kad su Srbi u pitanju, može da radi šta hoće i hapsi koga hoće.

- Niko ne zna po kom zakonu rade, nekad se pozivaju na kosovski, nekada na francuski, katkad na engleski ili nemački, zavisno odakle je sudija, i uvek se pravdaju nekim sporazumom u četiri tačke potpisanim u vreme Borisa Tadića čiji nam sadržaj nije poznat. Po njihovim "pravilima" svakog u svako vreme mogu da uhapse, a da tek potom traže svedoke dokaze. Svedoci su postali zanimanje na severu Kosova i uopšte na Kosovu, za pare može da se dobije svakakvo svedočenje.

Po kom zakonu rade: Dragan Jablanović

- Imaju spiskove više Srba koje planiraju da uhapse, svako od nas može da bude meta i svi strepe jer se nikada ne zna šta će im pasti napamet. Nekada hapse Srbe samo da bi imali paralelu jer su uhapsili i neke Albance - objašnjava Jablanović.


On podseća da Srbi traže da isti zakoni vladaju za Srbe i za Albance.


- Srbe i za najbanalnija dela hapse i drže u pritvoru, pritvaraju ih i kada podignu optužnicu i kada više ne mogu da utiču na svedoke, a Albance puštaju iz pritvora ili ih drže u kućnom pritvoru i kad počine najteža krivična dela. Dvostruke aršine više ne možemo i nećemo trpeti - dodaje Jablanović.

Slučaj Vulović

Samo zato što je neko iz Euleksa uperio prst u njega, predsednik opštine Zubin Potok Stevan Vulović duže od mesec dana živi van Kosova i ne može da obavlja svoj posao.
- Tražimo da mu se odmah omogući da normalno radi, ako je za nešto kriv, neka odgovara braneći se sa slobode. Ovako, optužnice Eulsksa doživljavamo kao izmišljene s ciljem pritiska na viđenije Srbe da se isele s Kosova - smatra Jablanović.

 


Sve ovo je saopšteno čelnicima Euleksa i Vladi Srbije. Razgovori sa Euleksom biće nastavljeni danas, a stvari bi trebalo da se raščiste do 29. avgusta. Konačnu odluku o daljoj (ne)saradnji s Euleksom doneće odbornici sve četiri skupštine opština. Srbi sa severa veruju da ih Beograd razume i da ih neće terati da popuštaju u sprovođenju Eovog bezakonja.

POVEZANE VESTI

Petak 22.08.2014. 08:18
Pitajte Tadića,može i Vučić na to da odgovori.
Petak 22.08.2014. 08:42
Jablanović,dobro zna da je sa sinom Aleksandrom,da bi se dodvorio Vulinu,a omogućio Nikoliću,Vučiće i Dačiću,da sprovode nečuvenu izdaju i predaju Severa Kosova pod vlast Tačija,ubedjivao narod Leposavića da izadju i glasaju na Tači izborima.A sad taj saučesnik u predaji Severa Kosova,pere ruke i ko nešto mu nije jasno,svi mi koji ževimo na Kosovu dobro znamo kome je naklonjen Euleks,a to je znao i Jablanović i sad on se bori za zaštitu Srba.nevidjen CINIZAM.Lično je on sa još par podrepaša,u Leposaviću i Sočanici išao na dan izbora vozilima i i dovozio stare ljude a pogotovu mlade kojima je obećavao poso u civilnoj zaštiti,te su isti glasali,stari da im deca dobiju poso.
Petak 22.08.2014. 08:22
E.U zagorcava zivot Srbima? Pa ne mogu da verujem..... Nasi veliki i najveci medju najvecima prijatelji, kako Vucko kaze, da se tako odnose prema Srbima i to uz sve garancije Briselskog "sporazuma" i tetke Angele Merkel i uz svo valjanje po Briselskim podovima i podrumima nasih uvazenih Stanlija i Olija je naprosto ne verovatno!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online