Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
39
Nedelja 07.09.2014.
08:12
Lj. Ivanović - Vesti A

Od komunizma do fašizma (1): Estetska hirurgija za četnike i ustaše

Slom socijalizma u Istočnoj Evropi nije samo doveo do odbacivanja komunističke prošlosti nego i traganja za "novim" vrednosnim identitetom. Istraživanje Centra za Jugoistočnu Evropu iz Minhena iz 2009. godine pokazalo je da fašizam na Balkanu doživljava pravu renesansu, a da prednjače Srbija i Hrvatska, koje imaju najveći broj pripadnika fašističkih i neonacističkih pokreta od svih zemalja regije.

Dok se desničari prepiru, trudnice otpuštaju a radnici se pate
 

Hrvatski filozof Boris Buden upozorio je da dok se desničari svađaju oko ćirilice i oko definicije braka, u Hrvatskoj su povećali radno vreme radnika na 60 sati nedeljno, a poslodavci imaju pravo da otpuštaju trudnice.


- Niko se zbog toga nije uzbuđivao, a pogotovo to što se naziva levicom, a što u stvari podržava te neoliberalne promene - ukazao je Buden.


Kako se Jugoslavija raspadala, tako su političari kolektivno počeli da koketiraju s nacionalizmom i to u vrlo primitivnom obliku. Zanimljivo je da su tigra krajnje desnog nacionalizma oživeli upravo bivši jugoslovenski komunisti. Svi oni su krajnje desnu ideologiju koristili za mobilizaciju naroda pod plaštom tobožnje ugroženosti od suseda. Premda treba napraviti razliku između nacionalizma, pa i onog krajnje desnog i fašizma, ta granica je ipak nekada toliko tanka da je zapravo nevidljiva. Podsetimo da je Slobodan Milošević bio komunista, a Franjo Tuđman Titov general.
 

Krvavim raspadom Jugoslavije vlasti novonastalih država krenule su sa kontroverznim modelom "nacionalnog pomirenja", što je u izvesnoj meri bio pokušaj mirenja antifašizma i fašizma. Ustaštvo je u Hrvatskoj umnogome bilo sistemski rehabilitovano uz pomoć narativa o domovinskom ratu, pa su ustaše dobile čak i penzije. U slučaju Srbije sa rehabilitacijom četništva takođe se otpočelo devedesetih, ali od strane opozicije.

Franjo Tuđman je čak početkom 90-ih pokrenuo pomirenje između ustaša i partizana i njihovih potomaka, što je kulminiralo zahtevom da se Titovi i Pavelićevi zemni ostaci prenesu u Hrvatsku i da se njihove dve pokojne vojske, zajedno sa sledbenicima, postroje jedna uz drugu u Jasenovcu.
 

Crkva prigrlila Dražu

U Srbiji je na delu veoma snažna kampanja za rehabilitaciju Draže Mihailovića, kojeg mnogi i dalje vide kao saradnika okupatora, dok ga druga strana smatra borcem za slobodu. SPC je prigrlila četnički pokret odmah po raspadu SFRJ i izgradila je oko Draže Mihailovića kult mučenika. Otišlo se i korak dalje pa je zahtevana rehabilitacija i Milana Nedića, predsednika marionetske vlade okupirane Srbije, a njegov portret je pre 10 godina čak visio i na zidu u zgradi vlade u nizu premijera države.

S vremena na vreme pojave se organizacije koje afirmišu mržnju, antisemitizam u oblandi koja formalno nema prefiks fašističke. Nacistička svastika dobila je svoje razne varijante koje su se mogli videti na fasadama radničkih naselja. U Novom Sadu su pre nekoliko godina paralelno marširali neonacisti i antifašisti, što se završilo brojnim hapšenjima.


Albanski navijači su tokom utakmice tzv. lige Kosova tokom majskih poplava u Srbiji istakli transparent na kojem je na engleskom pisalo: "Molitva za Bosnu, smrt Srbiji." Kosovskim Albancima su za sve krivi Srbi, a Makedoncima - Albanci. Navijači najčešće imaju rasističke ispade.

U Čačku oktobra 2006. godine na fudbalskoj utakmici Borac - Voždovac tridesetak huligana na tribini je stavilo kese preko glava i imitiralo Kju kluks klan, ispruženom desnom rukom i skandiranjem pozdravljali su Hitlera, a transparenti na ogradi bili su namenjeni tamnoputom igraču Majku Tamvanjeri: "Odlazi odavde jer ovde te niko ne voli." Može se reći da je takozvani stadionski ili tribinski rasizam fenomen uvezen sa Zapada, koji je zaživeo u svim bivšim jugoslovenskim republikama.


Hrvatska se često u zapadnim medijima spominje kao zemlja koja ne kažnjava dovoljno fašizam i pojave neofašizma. U Hrvatskoj je ustaški ministar prosvete Mile Budak dobio ulicu u Zagrebu, a državni vrh prisustvuje pomenima pobijenim ustašama. Omladina je, kao najpogodnija za manipulaciju otišla najdalje, pa je tako na koncertima hrvatskog muzičara Marka Perkovića Tompsona publika masovno kostimirana u ustaške uniforme.


Postjugoslovenska društva nisu jedinstvena u pojavi fašizma. Njega ima u čitavoj Evropi, ali ova pošast nije dominantna ni na Balkanu, ni u Evropi.


- Ne poznajem nijedno evropsko društvo u kome nema fašističkih pokreta od Švedske pa do Grčke, ali smatram da fašizam još predstavlja marginalnu pojavu u srpskom društvu. Međutim, ne smemo izgubiti iz vida činjenicu da slabe institucije predstavljaju slabu branu nacizmu i da država mora ozbiljnije da se pozabavi armijom mladih i nezaposlenih osoba koje nemaju osećaj perspektive i iz koje se regrutuju novi članovi fašističkih i nacističkih pokreta - rekla je Sonja Liht, direktorka Fonda za političku izuzetnost.


Poslednjih godina ekstremne desničarske stranke u Evropi ulaze u parlament, a često osvajaju i većinu, kao u Mađarskoj. Tome je najvećim delom doprinela ekonomska kriza, pa političari sve češće flertuju sa populističkim priprostim idejama o strancima, koji su krivci za svaki problem evropskih građana.

Piknik na stratištu

Direktorka Istorijskog arhiva Beograda Branka Prpa rekla je da je u Banjičkom logoru, prema dokumentaciji, stradalo 23.637 osoba različitih nacionalnosti i da su sadašnje generacije dužne da sačuvaju sećanje na pretke. Ona je rekla da je Beograd bio jedini glavni grad u Evropi na čijoj su teritoriji postojala četiri nacistička logora i da je treća po brojnosti, jevrejska zajednica, gotovo u potpunosti istrebljena tokom Drugog svetskog rata. U Jajincima je, prema procenama, ubijeno između 68.000 i 80.000 ljudi.
- Danas na tom svetom mestu ljudi voze motocikle i idu na piknik, ali ne zato što su zločinačka kategorija, nego im niko nije rekao šta se tačno događalo na tom mestu - rekla je Prpa.


Sutra - Od komunizma do fašizma (2): Poslednji juriš na ćirilicu

POVEZANE VESTI

Nedelja 07.09.2014. 10:23
Izjednačavanje Jasenovca i Bleiburga Kada se provlači izjednačavanje Jasenovca i Bleiburga, nivelacija i simplifikacija s kojom se osobno nikako ne mogu složiti, treba reći da je, sa stanovišta religije, zločin uvijek zločin, ali sa stanovišta povijesti, etike i pravde radi se o dva bitno različita zločina koje pomnija analiza ne može izjednačiti. Jasenovac je zločin genocidnog masovnog ubijanja civilnih pripadnika triju naroda – Srba, Roma i Židova – i zločin političkog terora nad neistomišljenicima iz redova vlastitog naroda;
Nedelja 07.09.2014. 10:28
RUDAN: Mi smo potomci zločinaca, naši su prеci osuđеni, dovijеka proklеti Živimo u zеmlji u kojoj jе bеšćutna, korumpirana, zločinačka, prodana vlast u nama građanima Hrvatskе ubila svе ljudsko. Što jе s nama Hrvatima? Mi nismo potomci žrtava, mi smo potomci zločinaca. U kakvom smo mi strеsu? Naši su prеci osuđеni, dovijеka proklеti, zašto šutimo?
Nedelja 07.09.2014. 10:26
Josipović U Jasеnovcu sе dogodio gеnocid koji sе nе smе zaboraviti 4. maj 2014. ZAGREB – Državni vrh Hrvatskе u nеdеlju jе u Jasеnovcu oštro osudio ustaški rеžim i poručio da gеnocid i zlo kojе sе dogodilo u jasеnovačkom koncеtracionom logoru nikada nе smеju biti zaboravljеni. Na komеmoraciji u Spomеn području Jasеnovac, povodom 69 godišnjicе proboja zatvorеnika iz koncеntracionog logora Jasеnovac, prеdsеdnik Hrvatskе Ivo Josipović rеkao jе na da sе u Jasеnovcu dogodio gеnocid koji sе nе smе zaboraviti i koji nikad nеćе prеstati da boli. “Jasеnovac jе jеdno od mеsta koja ostaju zauvеk u kolеktivnom sеćanju iako jе stvorеno s ciljеm da budе mеsto zaborava, stratišta”, naglasio jе Josipović
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online