Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 09.09.2014.
08:11
Lj. Ivanović - Vesti A

Od komunizma do fašizma (3): Država gaji male naciste

Fašizam je i te kako prisutan u najranjivijoj bivšoj jugoslovenskoj republici - Bosni i Hercegovini. Mladi su u prvom planu, naravno, pa je tako fašistička koreografija prisutna svuda, od fudbalskih utakmica do obrazovanja, razume se, kroz istorijski revizionizam.

Fašizacija omladine: Plasiraju se priče da je narod žrtva loših okolnosti, loših suseda, međunarodne zajednice, ali da je sam narod pri tom čist i mučenički (Foto:Ilustracija)
 

Sociolozi smatraju da su takve pojave u BiH sasvim očekivane, uzevši u obzir da više od polovine mladih nema posao, a perspektive su sumorne manje-više za sve građane.


- Ta fašizacija omladine se provodi kroz plasiranje priča da je naš narod večna žrtva loših okolnosti, loših suseda, večna žrtva međunarodne zajednice, ali da je naš narod pri tom čist i mučenički i da treba da nastavlja svoju tradiciju, jer onda se prenosi taj celi set idealtipskih predstava o tome kako treba da izgleda jedan dobar mladi Bošnjak, jedan dobar mladi Hrvat, jedan dobar mladi Srbin. Celo je društvo, u stvari, posvećeno odgajanju mladih fašista - kaže Mia Karamehić, politikolog iz Sarajeva, u razgovoru za Slobodnu Evropu.

Etničke vojske

- Premda je BiH stvorena na principima antifašizma, deo zemlje se njega odrekao - kaže profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Asim Mujkić.
- Živimo u jednom društvu čija ustavno-pravna arhitektonika, u stvari, podstiče krizu, podstiče stalnu etničku mobilizaciju. A kada govorimo o mobilizaciji na etničkom, rasnom i verskom nivou znači već se približavamo onom dobro oprobanom metodu fašističke mobilizacije - ocenio je Mujkić.


Sramnih manifestacija u BiH je puno. Član Saveza antifašista BiH Nedim Klipo podseća na skrnavljenja spomenika partizanskim borcima na Vracama ili prebijanje mladića samo zato što je nosio majicu s likom Ernesta Če Gevare.

Od komunizma do fašizma:

1. Estetska hirurgija za četnike i ustaše

2. Poslednji juriš na ćirilicu

- Mladi se okreću fašističkim idejama, jer smatraju da na taj način mogu privući pažnju na sebe - ocenjuje Klipo.

Sociolog Edhem Muftić tvrdi u razgovoru za SE da su u Bosni i Hercegovini i dalje na sceni tri fašistička pokreta, a to su: pročetnički, proustaški i mladomuslimanski.

Profesor Muftić kaže kako se mladi vrbuju na različite načine.
- Vrbuju ih kroz svoje, te nacionalističke pokrete ili stranke - rekao je Muftić.
 

Sutra - Od komunizma do fašizma (4): Prokleti Grci i kurva Evropa

POVEZANE VESTI

Utorak 09.09.2014. 10:02
Pa nadam se da Isidora Bjelica ne sedi u Beogradu već kao davni nosilac kukastih krstova u Sarajevu sad inspiriše tamo tew mlade.
Utorak 09.09.2014. 17:55
Edheme Mufticu, rvatcka i maldomuslimanska je usrasko nacisticka tradicija koja se vraca svojim korenima. Ne brkaj cetnike koji su prvi pokrenuli borbu protiv nemackog okupatora sa vasom nacistickom gamadi. Proslo je vreme vasih komunjarskih lazi i spinovanja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online