Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 10.09.2014.
08:13
D. Lj. Joksić - Vesti A

Od komunizma do fašizma (4): Prokleti Grci i kurva Evropa

Dani kada se i u Republici Makedoniji slavila pobeda partizana i oslobodilačka borba od fašizma, odavno su postali prošlost. Sada su došle nove generacije, na scenu je stupila nova ideologija, smrtnosni amalgam totalitarizma, nacionalizma, rasizma i populizma, koji slobodoumni ljudi i intelektualci bez straha jednostavno nazivaju njegovim pravim imenom - fašizam.

Vladimir Milčev

Međutim, kako je to lepo primetio poznati arhitekta Miroslav Grčev, makedonski fašizam, maskiran kao mlada udovica, u crnu i zavodljivu demohrišćansku čipku, instalirao se u Makedoniju bez ispaljenog metka, mirnim ustavnim pučem. To se desilo odmah nakon osvajanja vlasti na demokratskim izborima i pred očima cele nacije, ali bez njihovog znanja.

Zato, veli Grčev, većina stanovništva i dalje misli da živi u problematičnoj demokratiji, a zapravo se nalazi pod fašističkom čizmom današnje vlasti.

Dilema da li je nešto fašizam ili ne, mnogima je i dalje nejasna i nerešiva. Najviše zbog nepoznavanja osnovnih karakteristika fašizma.
Klijanje fašizma na prostoru Makedonije počelo je sa učestalim pojavljivanjem i propagiranjem knjiga fašističkih vođa i ideologija, crtanjem kukastih krstova i drugih fašističkih simbola po zidovima kuća, zgrada i spomenicima boraca NOB-a...

Komunjare i patriote

- Danas u Makedoniji, ako ste komunista, proglasiće vas za komunjaru, a ako ste desničar, neće reći da ste fašista, nego da ste patriota, branilac otadžbine i slično. Strašno je što je Makedonija, koja je bila deo antifašističke alijanse u Drugom svetskom ratu, koja je dala žrtve za pobedu nad fašizmom, danas postala zemlja koja proizvodi fašizam - rekao je univerzitetski profesor i reditelj Vladimir Milčin na nedavno održanoj tribini sa temom "Da li je fašizam pobeđen u Makedoniji".

Dežurni krivci su prokleti Grci, kurva Evropa, napravedni Zapad, komunjare, "vlaški lobi"...

- U Makedoniji smo danas svedoci da se navijačke grupe nazivaju "čista Makedonija" ili čiste albanske etničke teritorije, po zgradama osvanjuju kukasti krstovi i fašističke parole, postoje otvoreni pozivi za eliminacijom neistomišljenika, etiketiranje, podela na izdajice i patriote, strane i domaće neprijatelje, slave se ratni zločinci, a sve to ukazuje da se rađaju fašističke ideje kojima je plodno tlo stvorila politička elita na vlasti - smatra Dželjo Hodžić.


Ruku na srce, to nije samo makedonska specifičnost. To viđamo svuda u svetu, Evropi i Balkanu. Što se tiče današnjeg makedonskog fašizma, on se temelji i na identitetskom inžinjeringu: makedonsko slovenstvo se zamenjuje antičkim identitetom, a on se brani i "dokazuje" svim mogućim sredstvima, pa i prekrajanjem istorije.

Kao i svaki drugi fašizam, i makedonski propagira da Makedonija bude naseljena samo Makedoncima, zastupa se koncept "jedan narod, jedna država, jedna religija, jedan vođa", zagovara se potčinjen položaj žene u društvu i porodici...

Analitičari ističu da se rast makedonskog fašizma bazira na podržavanju antikomunizma državnim instrumentima u rukama vladajuće VMRO-DPMNE.

Od komunizma do fašizma:

1. Estetska hirurgija za četnike i ustaše

2. Poslednji juriš na ćirilicu

3. Država gaji male naciste

- Sistematsko brisanje antifašističkog porekla i istorije Makedonije od strane vlasti VMRO-DPMNE, kao i uništavanje spomenika pravih makedonskih heroja koji su poginuli boreći se protiv fašizma, očiti su znaci da se radi o restauraciji fašizma u Makedoniji - ocenjuje Miroslav Grčev.


Neki smatraju da odgovor leži u dubokoj ekonomskoj krizi koja je veoma plodno tlo za rađanje, rast i razvoj fašističkih, nacionalističko-patriotskih pokreta i ideologija, dok drugi veruju da je reč o imitiranju evropskih trendova rehabilitacije i povratka fašizma.


  KRAJ

POVEZANE VESTI

Sreda 10.09.2014. 11:00
Ne verovatno je koliko je visedecenijsko komunisticko ispiranje mozga ostavilo traga u razmisljanjima prosecnih intelektualaca. Zali se za jednim totalitarnim (komunistickim) sistemom, koji nije pobedio do tada ne postojeci fasisticki, vec demokratski sistem parlamentarne monarhije Kraljevine Jugoslavije. Prenebregava se cinjenica da su komunisticki i fasisticko-ustaski pokret, tesno saradjivali pre i za vreme drugog svetskog rata na obaranju mlade demokratije u Kraljevini Jugoslaviji. Ustaski je na kratko izgubio, a drugi nije pobedio prvi koji kao fasisticki jedini organizovano delovao u vidu NDH, vec je isterao demokratski sistem, koji je do pocetka 2 svetskog rata bio drzavno uredjenje.
Sreda 10.09.2014. 08:50
Prateći ovaj feljton, na kraju ispadne najtužnije to, što južnoslovenski narodi (bez Bugara u ovom slučaju) se pretvaraju upravo u rukavce onog mulja i blata koje je evropa distribuirala ovamo u najmanje poslednjih 100 g., a protiv kojeg su imali najuspešnije pokrete. Potrebno nam je svima buđenje, ali nikako u svrhu nekih novih ujedinjavanja. Prosto, naredne generacije ne zaslužuju takvu kaznu.
Sreda 10.09.2014. 11:52
Прво су ове људе из Македоније убедили да сунек асамостална нација, али не зато што је то тако већ да их одвоје од Срба. Тако су убедили и Црногорце и муслимане као део откидања дела по дела од Српског националног бића. Следећа фаза је такође завршена, а то је довођење Шиптара на власт. Последња фаза је да се до Вардара да Бугарима, а од Вардара западно великој Албанији, а као награду з ањихву верност НАТО и УСА. Тада ће ваљда схватити ушта су се уплели. Као када домаћин на селу купи упролеће прасе и храни га, доводи ветеринара, мази га и то све до Митровдана када схвати одакле толика пажња.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online