Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 21.09.2014.
08:49
J. L. Petković - Vesti A

Džihadisti na Kosovu (1): Ratnici za Boga i pare

Svet je zanemeo. Prizor kada Lavdrim Muhadžeri, 25-godišnji sunitski džihadista iz Kačanika na Kosovu i Metohiji, krvnički odseca glavu 19-godišnjaku, "uhvaćenom špijunu", i svojim koljačkim pohodom u Siriji hvali se na društvenim mrežama, sledila je krv u žilama.

Sve za pare: Borci Islamske države (Foto: Ilustracija)
 

Muhadžeri se tada medijima obratio kao lider albanskih boraca pripadnika Islamske države Iraka i Šama (ISIS) i u svoju odbranu kazao: "Nisam učinio ništa ni manje ni više nego što su učinili vojnici OVK tokom rata".


Pandorina kutija na siromaštvu pogođenom Kosovu, gde je više od 40 odsto nezaposlenih, otvorena je. O radikalnom islamizma i vrbovanju mladića za učešće u terorističkim grupama dosad se samo šuškalo. Kosovski političari su uglavnom izbegavali da govore o tome, a novinari koji bi se osmelili da o tim stvarima pišu dobijali bi pretnje smrću.

Građanin islama

Okidač za najveću akciju kosovske policije je bio varvarski čin džihadiste iz Kačanika. Kosovski mediji navode de je pre učešća u ratovima u Siriji i Iraku radio za američki Kfor u bazi Bondstil i za NATO u Avganistanu. Njegovi prijatelji izjavili su da se on povezao sa ekstremistima krajem 2012, najpre u lokalnom udruženju "Princip", od koga je kasnije nastalo udruženje "Muslimanski podmladak - Kačanik" i u kojem Muhadžeri ima položaj emira, vođe vojnog krila organizacije. Sirijskim mudžahedinima Muhadžeri priključio se 2012. odakle se vratio godinu dana kasnije, da bi do polovine Ramazana 2013. boravio na Kosovu odakle se ponovo priključio borcima u Siriji. On je zajedno sa ostalim teroristima pre mesec dana javno iscepao kosovski pasoš, kao i pasoš Albanije uz obrazloženje da su "muslimani jedinstveni i da im ne trebaju državni pasoši jer pripadaju islamskoj državi".

Imam šestoro dece, borio sam se na Kosovu a moja zemlja mi nije obezbedila ni posao niti bilo kakve prihode. Zato sam odlučio da idem u Siriju malo zbog Boga a malo zbog para - preneli su mediji svedočenje jednog od dobrovoljaca koji se uputio na sirijski front.


Od početka rata u Siriji i Iraku ubijeno je 40 Albanaca. U nedavnom vazdušnom napadu na Irak stradalo je 11 boraca ISIS-a, među kojima je šest sa Kosova. Izveštaji zapadnih obaveštajnih službi ukazuju da se u te dve ratom zahvaćene države bori oko 200 kosovskih Albanaca.


Kosovska policija je nedavno uhapsila više od 50 osoba osumnjičenih za terorizam. U prvoj, najvećoj akciji ikada, slobode je lišeno 40 ekstremista, od kojih su većina učestvovala je na sirijskom i iračkom ratištu u redovima terorističkih organizacija Al-Nustra i ISIS. Uhapšene osobe iz Prištine, Peći, Gnjilana, Uroševca, Prizrena i Kosovske Mitrovice policija je pratila dve godine. U sredu je uhapšeno još 15 osumnjičenih za krivična dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Kosova, među kojima su političar Fuad Ramići i imam Velike džamije u Prištini Šefćet Krasnići.

"Vesti" otvaraju pitanje predstavljaju li radikalni islamisti opasnost za srpsku zajednicu na Kosovu. Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić nedavno je ocenio da je islam na Kosovu zasada umeren, ali da bi to moglo da se promeni:


- Uticaj vehabija je snažan, a međunarodna zajednica nije dovoljno učinila da Kosovo zaštiti od saudijskih fondacija.


Darko Trifunović, predavač na beogradskom Fakultetu za bezbednost, kaže da je na Kosovu pre 20 godina bilo nezamislivo da vidite nekog vehabiju.

Privatne džamije

Donedavno je na Kosovu bilo četiri tzv. molitvene kuće, odnosno privatno unajmljene kuće koje su služile za molitve. Prema rečima predstavnika islamske zajednice, tamo su se okupljali predstavnici radikalnih grupa i njihove pristalice. To je jedan od razloga zbog kojih je kosovska policija pre nekoliko dana zatvorila jednu od njih.

- Izbijanjem sukoba na području bivše Jugoslavije Albanci dolaze u kontakt sa verskim fanaticima iz Bosne. Postojala je i podloga za to. Za vreme Drugog svetskog rata delovale su dve ekstremne divizije SS Handžar i Sandžak divizija. Prva na Kosovu i Metohiji, druga u Sandžaku. Obe divizije su bile pod komandom Hajnriha Himlera. Iz njih su se razvile dve druge jedinice: u Bosni "El mudžahedin" brigada i na Kosovu "Abu Bakir Sidik "jedinica čiji su pripadnici najgori teroristi sveta - kaže Trifunović.


Za stručnjake u oblasti bezbednosti, podvlači on, lako je da provere kako se terorističke organizacije razvijaju na određenoj teritoriji.


- To je lista pitanja: jesu li na toj teritoriji prisutne države koje su sponzori terorizma, ima li organizacija koje su vezane za takav terorizam, ima li takvih pojedinaca ili nevladinih organizacija, ima li naznaka da je lokalno ili uvezeno stanovništvo ušlo u proces radikalizacije. Na Kosovu je sve to prisutno. Finansije im stižu posredstvom nevladinih organizacija sa sedištem u Saudijskoj Arabiji, Kataru, UAE - ističe Trifunović.


Od okončanja sukoba 1999. godine na Kosovu je zabeleženo delovanje više islamskih nevladinih organizacija. Tako se 2000. godine pojavilo Društvo za oživljavanje islamskog nasleđa koja je 2002. stavljena na listu terorističkih organizacija. Organizacija ima korene u Kuvajtu i više filijala u više desetina država. Pojavio se i Saudijski komitet združene pomoći za Kosovo (već u avgustu 1999. godine), koji je slao imame u Saudijsku Arabiju da se uče arapskom jeziku i šerijatu. Navodno za prva dva meseca rada na Kosovu potrošili su milion dolara.

Uterivanje straha

- U predgrađima velikih gradova se sve više pojavljuju vehabije i to postaje neke vrsta elitizma. Ta grupa ima svoju ideologiju, članove i hijerarhiju. Prvi put kada jedan član uradi nešto, on svojim delovanjem obavezuje druge. A onda se grupa širi jer uteruje strah drugima - kaže Darko Trifunović.

Prema najnovim medijskim izveštajima, brojne nevladine organizacije za koje organi bezbednosti pretpostavljaju da su maska za ekstremističke grupe i danas funkcionišu na Kosovu. I samo u poslednjih godinu dana iz Libije, Libana, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije dobile su finansijsku pomoć veću od 25 miliona evra. Darko Trifunović kaže da takve organizacije lako funkcionišu pred očima Kfora i Euleksa, jer je za njih ključno samo da dođu do oružja, a motivaciju već imaju.


Pretpostavlja se da ISIS ima oko 10.000 vojnika, a preko 2.000 dolazi iz Evrope. Ministar spoljnih poslova Albanije Ditmir Bušati potvrdio je da se u pojedinim krajevima Albanije obučavaju ljudi za terorističke akcije i za džihad u Siriji, ali i na Kosovu.


Početkom meseca nemačka policija je na granici prema Austriji uhapsila je dvojicu osumnjičenih salafista, od kojih je jedan poreklom sa Kosova. Protiv 24-godišnjeg muškarca sa Kosova u Nemačkoj vodio istražni postupak zbog agitacije za džihad ratnike. Podaci nadležnih sigurnosnih službi u Nemačkoj beleže rast salafista. Godine 2011. Bilo ih je oko 3.800, a prošle 4.500. Salafisti je naziv koji se najčešće danas koristi i za vehabije.

POVEZANE VESTI

Nedelja 21.09.2014. 09:38
Naplaneti ima samo dva degenerisana buljuka koje gospodari mogu da upotrebe uvek i protiv svakog da odradi nezamislivo krvave zločinačke zadatke. Vatikanske krvave horde su maloumne ustaše. a američke krvave horde su degenerisani arnauti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online