Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.09.2014.
08:15
J. L. Petković - Vesti A

Džihadisti na Kosovu (3): Imam naoružan do zuba

U poslednjoj akciji policija na Kosovu je uhapsila 15 osoba osumnjičenih za krivična dela protiv bezbednosti, a među uhapšenima su i političar Fuad Ramići, predsednik partije Islamski pokret jedinstva, ali i imam Velike džamije u Prištini Šefćet Krasnići, koji je nemalo pre toga bio saslušan u policiji.

Novi Pazar

Imam Šefćet Krasnići tereti se za podstrekivanje radikalnih struja, kao i za sadržaj svojih predavanja kao profesor na Fakultetu teologije u Prištini, prenose mediji. Ranije je u njegovom autu pronađen arsenal oružja, a mediji navode da je Krasnići bio prijatelj sa mnogim javnim ličnostima, ali i pojedinim političarima u Prištini, kao i sa gradonačelnicima.


Saša Rašić, zamenik ministra unutrašnjih poslova Kosova, kaže da je poslednja akcija hapšenja samo jedna u nizu onih koje kosovska policija već duže vreme sprovodi sa ciljem da se suzbije verski ekstremizam, tj. islamski ekstremizam.


- Trudimo se da sprečimo odlazak državljana Kosova u Siriju i Irak, što je nešto što je zabeleženo kao pojava ne samo ovde, već i šire u regionu. Delujemo preventivno, u smislu opažanja i prevencije određenih terorističkih aktivnosti - kaže Rašić.

Džihadisti na Kosovu

1. Ratnici za Boga i pare

2. Džihadisti u Siriji

Islamskim ekstremisitima pridružuju se mladići u 20-im godinama života, ali je njihova indoktrinacija počela mnogo ranije.


- Sama pojava je posledica nečega što se dešavalo mnogo ranije. Ukoliko uradite analizu, odnosno profil ljudi koji su otišli u Siriju ili koji su se vratili sa ratišta ili koji onih koju su regrutovani za te svrhe, može se videti da oni imaju 20 do 25 godina. Znači, neko je njih indoktrinirao davno, pre desetak godina. To je posledica nečega što se desilo posle 1999. godine, kada su na Kosovo ušle određene nevladine organizacije koje su imale za cilj islamizaciju kosovskog društva sa ciljem da potencijalno stvore određenu bazu koja će služiti njihovim ciljevima, a to je u ovom slučaju terorizam - objašnjava Rašić.
 

Saša Rašić

On ističe da je kosovsko društvo sekularno, a da su "kosovska vlada i ministarstvo unutrašnjih poslova odlučni da se izbore sa svim vrstama ekstremizma".


- Policija će nastaviti da radi svoj posao u tom smeru, pre svega na sprečavanju određenih terorističkih aktivnosti. Međutim, zbog raspuštanja parlamenta nismo uspeli da usvojimo zakon o ratovanju u inostranstvu kojim se kriminalizuje ta pojava, to jest kvalifikacije ovog dela. Nastavićemo da preduzimamo sve mere, ali ćemo poštovati ljudska i verskih prava. Policija ne hapsi svakog ko ima bradu i praktikuje islamsku religiju. To činimo kada imamo konkretne informacije i dokaze da postoji pretnja za bezbednost na Kosovu - kaže Rašić.


Prema Predlogu zakona za učešće u ratovima u inostranstvu koji imaju terorističke konotacije zaprećena je kazna od 15 godina zatvora.
 

Pretnje smrću

Nije poznato da je iko od članova kosovske vlade bio izložen napadima ili pretnjama radikalnih muslimanskih grupa, ali novinari koji izveštavaju o tome - jesu.

 

Šef Oebsa u Prištini ambasador Žan Klod Šlumberže i Oebsova predstavnica za slobodu medija Dunja Mijatović izrazili su zabrinutost za bezbednost novinara i osudili poslednju u seriji pretnji smrću Artanu Haračiji. To je drugi albanski novinar koji je dobio takve pretnje. Početkom septembra slične pretnje su upućene Visaru Durićiju, novinaru "Ekspresa", nakon što je objavljeno nekoliko njegovih tekstova u kojima je rasvetljavao i kritikovao aktivnosti radikalnih islamista na Kosovu.


- Apsolutno je neprihvatljivo da novinari budu izloženi stalnom pritisku i pretnjama smrću. Pozivam organe za sprovođenje zakona da učine sve što je u njihovoj moći kako bi osigurali da oni koji predstavljaju pretnju ljudskim pravima i slobodama, kao i bezbednosti novinara, budu privedeni pravdi - rekao je Šlumberže.

 

Sutra - Džihadisti na Kosovu (4): Teroristi uglavnom mladići

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online