Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
29
Petak 17.10.2014.
06:00
D. Dekić - Vesti A

Vučić oprašta veliku Albaniju?

Usamljeni protesti Ivice Dačića, šefa diplomatije, možda će biti uzaludni, jer je srpski premijer Aleksandar Vučić za CNN pomirljivo reagovao na nezapamćenu provokaciju tokom fudbalske utakmice Srbija - Albanija u Beogradu. Ogroman skandal koji je izazvalo vijorenje velikoalbanske zastave iznad stadiona Partizana mogao bi prerasti u još veći, jer je skora poseta albanskog premijera Edija Rame Beogradu sve izvesnija.

Prećutana uvreda: Zastava Velike Albanije nad beogradskim nebom
 

Rama se nije libio da težak incident okarakteriše kao "predstavu nasilja i rasizma", čime je nametnuo ozbiljno pitanje hoće li albanske provokacije usred Beograda stati na događaju sa stadiona u Humskoj. Da Raminu posetu neće poremetiti skandal od pre dva dana potvrdila je albanska ministarka odbrane Mimi Kodeli, a da li planira nove provokacije naumom da obiđe i sve Albance, od kosovskih do onih na jugu Srbije, ostaje da se vidi.

Udar na pravoslavlje

Aleksandar Latsa, geopolitički analitičar za Evroaziju, početkom godine je u članku za portal SHEKULLI, naveo da je stvaranje velike Albanije američki cilj, koji treba da naškodi interesima Srbije i Rusije, kao i pravoslavnog naroda u celini. Ovaj Francuz koji živi u Rusiji tvrdi da SAD koriste slab trenutak Rusije kako bi napale Srbiju.
- Stvaranje velike Albanije će zapaliti Balkan, a to je požar koji će doneti slabljenje Evrope i destabilizovanje pravoslavnog stanovništva u zemljama poput Makedonije, Grčke, Crne Gore i Srbije - predviđa ovaj analitičar.

Brisel je Ramu već pozvao u Beograd jer, kako je juče rekla Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost, uprkos svemu što se izdešavalo za EU bi poseta Rame Srbiji bila dobrodošla u smislu nastavka procesa pomirenja i unapređenja saradnje u regionu.


- Naš stav je jasan, do posete treba da dođe jer je to u interesu svih i u skladu sa obavezama koje su Srbija i Albanija preuzele kao zemlje kandidati - podsetila je Kocijančičeva na deo domaćeg zadatka Srbije na putu ka Briselu. Ona nije htela da komentariše medijske navode da EU vrši pritisak na Beograd i Tiranu da se poseta, i pored teških reči razmenjenih nakon incidenta, ipak održi.

Da zapadnog pritiska ipak ima ukazuju događaji posle skandala na stadionu Partizana, jer su prvobitne teške optužbe i prepucavanja srpskog premijera Aleksandra Vučića sa albanskim kolegom do večeri splasnule.

Pretnja svima: Ivica Dačić
 

Teško Evropi sa Tiranom

- Ako je velika Albanija model budućnosti za albansku vladu, onda teško zemlji kojoj je takva prošlost glavni cilj u budućnosti. Teško i EU ako je zemlja sa takvim opasnim namerama, koja preti čitavom regionu, kandidat za članstvo - poručio je Ivica Dačić. On je istakao da Evropa i svet ne smeju da ostanu nemi nad otvorenom pretnjom za stabilnost regiona, jer "ćutanje može biti shvaćeno kao podržavanje".

Munjevito najavljeni demarš Beograda Tirani stigao je tek dan posle incidenta i tek u popodnevnim satima. EU je bila i pokretač "preporuka" zavađenim stranama, poručivši u prvom naletu posle albanske provokacije "značaj regionalne saradnje i posetu Rame Srbiji za nekoliko dana".


Briselski eho pojačao je šef švedske diplomatije Karl Bilt izrazivši nadu da će premijeri obe zemlje "uvideti potrebu za unapređenjem bilateralnih odnosa". Vučić, koji je promociju velike Albanije usred Srbije ocenio kao "najtežu političku provokaciju i pokušaj poniženja srpskog naroda", čuo se potom sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom.


Začuđujuće da je na vezi sa Vašingtonom već drugi put za nedelju dana, a još čudnije ono što se zvanično čulo iz Vučićevog kabineta, da Bajden ponavlja priču o dobrim bilateralnim odnosima i podršci Srbiji na putu ka EU.


Međutim, u intervjuu CNN, predsednik Vlade Srbije je bio daleko "pitomiji", pa je uz opasku da srpska strana očekuje "veliko izvinjenje" Albanije, izrazio i spremnost za nastavak razgovora sa Tiranom.


- Ovo je vrlo jasan slučaj, ali svakako moramo da razgovaramo jedni sa drugima i da poboljšamo odnose - naveo je Vučić, akcentirajući da je potrebno više razgovora i međusobnog razumevanja.


Disonantan ton stigao je od šefa diplomatije Ivice Dačića, koji je povodom Ramine izjave da je Albanija "model nadahnuća za budućnost", uzvratio da mu nije poznato da je velika Albanija model budućnosti regiona.


- Albanija zaslužuje najoštriju osudu zbog javnog i otvorenog isticanja projekta velike Albanije kojim nasred zemlje Srbije preti i Crnoj Gori, Makedoniji, Grčkoj, ali i Evropi i celom svetu - kazao je Dačić.
 

CRNA GORA NE BRINE

Propali velikodržavni projekti

 

Predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić izjavio je da ga "ne brine" to što je deo Crne Gore bio na zastavi velike Albanije koja se pojavila na fudbalskoj utakmici u Beogradu.


On je taj događaj stavio u kontekst "propalih politika" na Balkanu i "pokušaja da se region vrati na stanje iz 90-ih".


- Crna Gora je uvek bila deo nečijeg velikog plana - rekao je
predsednik crnogorske Skupštine. Poručio je da su "onima koji loše vladaju uvek potrebne nacionalističke podele".


- To što nas svi oko nas negde ucrtaju u neku mapu, nije razlog da mi brinemo, nego da oni brinu, jer su to politike koje su propale i koje su uvek propadale i devedesetih godina i u ranijim vekovima - rekao je Krivokapić.

POVEZANE VESTI

Petak 17.10.2014. 06:23
Prenosim jedan komentar koji me je bas dirnuo. Nebi nikada povjerovali da moze doci iz Hrvatske.Procitajte molim vas. Na jednom od foruma Miro iz Splita je komentarišući dešavanja na prekinutoj fudbalskoj utakmici kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine između Srbije i Albanije, očito Albancu, koji se potpisao kao Komšija Hašim, odgovorio pitajući ga čime se zapravo diče Albanci? "Ja bih tebi od srca čestitao. Ovo je istorijski dan za veliku albansku naciju. Izveli ste prvi let u istoriji albanskog naroda. Ceo svet slavi braću Rajt, a vi sad možete slaviti braću Rama.
Petak 17.10.2014. 07:21
NEMA NAMA SPASA,DA DODJE TAJ RAMA I TO JOŠ DA SE ŠETA PO OKUPIRANOJ ZEMLJI SRBIJI.JER KAKO REĆI DRUGAČIJE,KAD NAM PREKO VELEIZDAJNIKA,nikolića i vučića sa svojim prokletim podrepašima,NAKAZE SA ZAPADA ODREDJUJU ŠTA DA RUČAMO U SOPSTVENOJ KUĆI.AKO DODJE TOG DANA PRILIKA JE DA SE SRBI SKUPE I SPREČE IZLAZAK IZ AVIONA TOG ARNAUTINA KOJI NAM SE SMEJE U LICE,ONOSA KARTOM JE NIŠTA U ODNOSU NA OVU POSETU.GLEDAM JUČE KAKO SE vučko KLANJA PUTINU,KO P...A.
Petak 17.10.2014. 07:56
Mi jednostavno moramo zaustaviti rasturenje i ponizenje zamlje. Nema vise NIKO APSOLUTNO NIKO KREDITA BEZ OBZIRA KAKO SE ZOVE I ZA KOGA RADI da pljuje na sopstveni narod. Ako VUCIC I KOMPANIJA dozvole da ovaj fasista i provokator iz albanije dodje u beograd onda vise nema DILEME KO JE ON ZA KOGA RADI I STA NAMERAVA DA URADI SRPSKOM NARODU. POSLE PUTINA PUSTITI ALBANSKOG FASISTU DA DODJE U BEOGRAD RAVNO JE KATAKLIZMI ZA SRBIJU A STA BE SE POSLE DESILO NE SMEM DA POMISLIM ALI ONDA BOLJE DA SKLONI IZ SRBIJE. SA SVOM SVOJOM IMTELEKTUALNOM IMOVINOM.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online