Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Nedelja 26.10.2014.
08:16
B. Đokić - Lj. Savić A

Bivši komandant prištinskog aerodroma (4): Srpske greške ojačale OVK

Na Kosovu su početkom devedesetih godina terorističke grupe, od kojih je kasnije nastala OVK, bile malobrojne. Međutim, zbog nekoliko razloga, kao što je podrška sa strane, ali i dobrim delom zbog srpskih grešaka, taj broj se uvećava, objašnjava pukovnik Ilić, koji je kao komandant aerodroma Slatina, zbog važnosti objekta, morao da prati celokupnu situaciju na Kosmetu u strahu od terorističkih napada.

Albanci su sve mogli da potplate: Pukovnik Dragoljub Ilić
 

- Bilo je početkom devedesetih godina 20 do 50 albanskih terorista na Kosmetu. To su u stvari bili razbojnici, kokošari, bez neke ozbiljne organizacije. Onda je 1993. grupa Hašima Tačija ubila dva policajca kod Glogovca. Tu noć je obavljen samo uviđaj, ali smo sutradan i sledećih nekoliko dana počeli pretrese po kućama u Glogovcu i Srbici, po celoj Drenici nastaje represija nad civilima. Možda je albanskim teroristima to i bio cilj, provokacija da izazovu srpsku represiju. Prema našim obaveštajnim podacima, posle toga je broj terorista OVK porastao na oko 200 - objašnjava pukovnik Ilić kako je nastajala ova teroristička grupa.
 

Nepotrebna represija

On dodaje da je, nažalost, često korišćena represija umesto da se pregovara sa viđenijim Albancima.

- Kada je napadnuta kuća Adema Jašarija, osim što je ubijen on i još nekoliko terorista, stradalo je dosta civila. Posle toga je OVK porastao na oko 2.000 ljudi. Za sve to vreme stvara se paralelan svet na Kosmetu - dodaje Ilić.

Svi primili mito

- Prepričaću vam jednu anegdotu iz tog vremena. Rešili smo da uradimo proveru punktova od Prištine do Đeneral Jankovića na granici sa Makedonijom. Poslali smo proverenog Albanca. Bila je pretpostavka da će od 13 punktova na sedam primiti mito, na tri sigurno neće i na tri možda. Kada se naš Albanac vratio, čuđenju nije bilo kraja, mito su primili na svim punktovima - završava Ilić.


Naime, dok Srbi drže svu vlast, Albanci su izbačeni i prepušteni sebi, pa se bave švercom, trgovinom drogom, kupovinom naoružanja i sve vreme rade za "svoju stvar".


- Ljudi na vlasti dugo nisu ni znali šta Albanci rade, opterećeni raspodelom moći. Tek 1995-96. godine uviđaju da se u redovima Albanaca nešto događa. Tada je već bilo kasno. To Srbi sa Kosmeta nikome nisu smeli da priznaju ili izveste vrh države. Počinje velika obmana na relaciji Priština-Beograd. Srpske vlasti tamo tvrde kako se na Kosmetu ništa ne događa, da je sve pod kontrolom i da sigurno neće doći do sukoba - otkriva Ilić.
 

"Ljet mark"

On objašnjava kako su Albanci sve mogli da kupe i potplate. Tako opisuje primer jeftine korupcije kroz izreku koju su Albanci često govorili "daj bože da nam se nikad ne vrati naša vlast, jer je kod naših sve bilo skuplje. Kod vas se svaki posao završava za par stotina maraka".

Bivši komandant prištinskog aerodroma:

1. Uzaludne nade u Jeljcina

2. Kosovo branili dimnim kutijama

3. "Patriotizam" debelo naplaćen

- Bogatiji Albanci povezuju se sa funkcionerima i viđenijim Srbima, navodno ne mešajući se u politiku. Prave velike firme, kompanije za autotransport, koje će kad dođe vreme staviti na raspolaganje OVK. Policija je funkcionisala samo danju, a noću su Albanci obavljali dotur oružja, šverc. Ako i naiđu na policiju, to se rešavalo parama, pa je poznat albanski nadimak za policajce na Kosmetu "ljet mark", odnosno deset maraka - objašnjava naš sagovornik kako smo zbog korupcije, slabe kontrole i bahatosti polako ispuštali Kosmet iz naših ruku.


Od dodaje primer kako su na punktu od na primer sela Komorane na putu Priština-Peć, u smeni danju dežurala dva policajca.


- Prođe za smenu 500 vozila, pa ako za svako deseto uzmu po deset maraka, to je 500 nemačkih maraka za dan. I tako je bilo svaki dan - opisuje pukovnik Ilić šta se dešavalo na Kosmetu, opisujući kako su korupcija i nesposobnost srozali srpsku vlast na Kosmetu, koja nastankom OVK i podrškom Zapada ovim teroristima više nije bila sposobna da se izbori da ovaj deo države ostane u Srbiji.

Lojalni Albanci ubijeni

Koliko se Srbija slabo snalazila sa događajima na Kosmetu i nije znala da privuče Albance na svoju stranu, pokazuje i ovaj slučaj.
- Na Televiziji Novi Sad svake nedelje je bila emisija o odanim Albancima. Međutim, problem je bio što posle prikazivanja emisije većina njih nije živela duže od pet dana. Zašto je to tako urađeno i dalje ne znam... - ogorčen, priseća se tih dešavanja Ilić.

KRAJ

POVEZANE VESTI

Nedelja 26.10.2014. 08:41
Sve je ovo istina sto kaze general.izdajnici na vlasti na celu sa slobodanom milosevicem su samo gledali da se obogate i napune dzepove.on, milosevic je zapoceo veliku izdaju, da bi je na kraju dos bivsi radikali i slobin isprdak dacic zavrsili.
Nedelja 26.10.2014. 11:03
I danas je slicno , u Raskoj svaki policjac radi drogu , nadredjeni kasiraju , politicari uzimaju sa druge strane i na karaju opet neko treci krivac . NAROD KOJI BIRA TAKVU VLAST JE I SAM KORUMPIRAN !!
Nedelja 26.10.2014. 08:54
Za koliko se EU prodao ovaj "pukovnik"? Imali su šiptari sva prava, dobre poslove i plate i cijela zemlja im je davala novac, pa su opet protjerivali i ubijali Srbe 70-ih i 80-ih godina. Šiptari i Hrvati mrze Srbe, bez obzira o kome se radi. To je jednostavno osnova njihovog nacionalnog identiteta, pošto im je jesno da bez Srba nikada ne bi dobili svoje države. Kompleksi su čudo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online