Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
26
Petak 14.11.2014.
05:34
D. Dekić - Vesti A

Politički mrtvac ili grobar vlasti?

Lider radikala Vojislav Šešelj je spuštajući se na srpsko tlo izazvao oprečne reakcije srpske javnosti, od verovanja da bi mogao da "pomrsi račune" aktuelnoj vlasti, do tvrdnji da je "politički mrtav".

Ćute o optužbama Šešelja: Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić
 

Iz vlasti se listom čulo kako je lider SRS-a srpska politička prošlost, ali tumačenja idu i do ocena da je pion u američkim rukama, dok se analitička javnost slaže da njegov povratak može dovesti do turbulencija na srpskoj političkoj sceni, mada je teško prognozirati može li da sruši aktuelnu Vladu.

Serž Bramerc

Bramerc žali što nema presude

Glavni tužilac Tribunala Serž Bramerc koji navodi da se presuda Šešelju ne može očekivati pre kraja 2015, žali što u njegovom predmetu nema presude. On je objasnio da odluka o puštanju Šešelja bez ikakvih uslova "nije uobičajena".
- Novi sudija je tražio dodatno vreme da se upozna s predmetom, i u kombinaciji sa zdravstvenim stanjem Šešelja, sve su to bili razlozi za takvu odluku - objasnio je on ističući da se Tribunal nije proslavio u procesu protiv Šešelja.

Šešeljev povratak će, smatra analitičar Đorđe Vukadinović, doprineti promenama i turbulencijama na srpskoj političkoj sceni, ali je njegov cilj rušenja vlasti preambiciozan i preoptimištički s obzirom na sva dešavanja i na poodmakle društvene procese u Srbiji tokom njegovog odsustva.


On veruje da će Šešelj dati impuls i nadu stranci, ali nije siguran koliko dugoročno može da pomogne SRS-u koji je bio u stanju kliničke smrti.


Vukadinović je ocenio da će Šešeljev povratak biti ozbiljan politički psihološki i mentalni problem za njegove dojučerašnje saradnike koji su danas na čelnim pozicijama u Srbiji.

Sa Vukadinovićem se slaže analitičar Cvijetin Milivojević koji ukazuje da njegov povratak "apsolutno ne odgovara ljudima nečiste savesti, onima koji su bili njegovi najbliži saradnici".

Milivojević je mišljenja da je dolazak Šešelja "postavio" sada SRS iznad cenzusa, ali je to tek prvi impuls, pa nije siguran da lider SRS-a može da ostvari svoj cilj svrgavanja SNS-a sa vlasti.


- To će se tek videti kad detaljnije iznese šta su mu planovi - kazao je Milivojević ocenivši da je Šešeljev rečnik i rečnik sadašnje vlasti, odnosno da su se samo neke reči promenile, ali je fizionomija ista.

Milorad Dodik

Dodik: Hag i EU pogazili pravo!

Predsednik RS Milorad Dodik kaže da je slučaj suđenja lideru SRS-a u Tribunalu pokazao nepoštovanje Srbije kao suverene članice UN i njenih građana, pri čemu su prekršene i konvencije o ljudskim pravima. Naveo je da ne postoji slična praksa u svetu kao što je 12-godišnje suđenje Šešelju.
- Srušeno je niz međunarodnih konvencija o ljudskim pravima, a nas teraju da ih poštujemo. Tribunal ih nije poštovao kao ni članice EU - rekao je Dodik i dodao da u Tribunalu nisu uspeli da Šešelju dokažu nijedno ubistvo, ni njegovo učešće u združenom zločinačkom poduhvatu, niti je on bio deo ijednog organa vlasti u to vreme.

Vojvođansku poslanicu Maju Sedlarević užasava relativizacija povratka Šešelja, gde je on predstavljen kao žrtva, jer kako kaže dolazi iz Hrtkovaca i pamti šta je Šešelj tamo radio i kako su njene komšije Hrvati morali da se vrate u Hrvatsku.

Na slučaj Hrtkovci podsetio je i deo medija u Srbiji, kao i na Šešeljeve političke incidente iz 90-ih, a svetski mediji uglavnom ukazuju da njegov dolazak stavlja vlast u nezgodan položaj, poput britanskog Rojtersa koji napominje da je bio politički mentor i prijatelj predsednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića.

Radio Slobodna Evropa podseća da je Šešelj rekao da ne dolazi u Srbiju "da se leči, nego da se sveti", a da je "čovek iz prošlosti", čije vraćanje uznemiruje vlast ukazuje i nemački "Berliner cajtung" navodeći da ga u Beogradu ne žele ni njegovi bivši partijski prijatelji. Jedan od tih partijskih prijatelja, šef države Tomislav Nikolić, morao je pravda put u Hilandar na dan kada se Šešelj vratio u Beograd.


- Predsednik je sredinom septembra planirao da sa sinovima ide u Hilandar, a 11. i 12. novembar su jedina dva dana kada nije imao obaveze na unutrašnjem i spoljnom planu, pa je otišao da se misaono okrepi - navode je u kabinetu predsednika.


Ponovo se oglasio i ministar za rad Aleksandar Vulin koji je prvobitno optužio zapad da vraća Šešelja kako bi destabilizovao Srbiju. On je pojasnio je juče da Tribunal kontrolišu SAD i da kroz usta Vojislava Šešelja govore da će rušiti srpsku vladu, zbog čega je smatra vreme da se razmisli o prioritetima spoljne politike.


- Ako je jedino što Srbija dobije za sav napor i trud da se promeni, modernizuje, bude uspešnija... to da dobije Ramu ili Šešeljeve uvrede i nesmetano promovisanje tih uvreda i pretnji da će se u ovoj zemlji rušiti vlade i ako vidimo da sve to dolazi i da je potpomognuto od nekih zemalja, rekao sam SAD, onda je možda trenutak da dobro razmislimo o našim spoljnopolitičkim prioritetima. Ja o tome ne mogu da odlučujem, ali predsednik Vlade može - zaključio je Vulin.


Opoziciona Demokratska stranka Srbije, na čijem čelu je odnedavno Sanda Rašković-Ivić, Vulina je optužila da "zaluđuje narod izmišljanjem spoljnih i unutrašnjih neprijatelja", a da zapad održava srpsku vlast koja sprovodi njihovu politiku.

Gde je hrvatski moral?

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica u Srbiji Miodrag Linta oštro je reagovao na izjave predsednika Hrvatske Ivu Josipović da je slučaj Šešelj primer "neefikasnosti međunarodne pravde" i premijera Zorana Milanovića da bi Šešelj u svakoj državi bio osuđen za ono što je rekao 90-ih, jer je to "teško krivično delo". Linta kaže da oni nemaju moralno pravo da govore o odgovornosti Šešelja sve dok se u Hrvatskoj vodi politika cementiranja etničkog čišćenja i nekažnjavanja zločina nad Srbima. Ocenio je da tim ponašanjem nastavljaju Tuđmanovu politiku.

 

POVEZANE VESTI

Petak 14.11.2014. 05:57
Lonac samo sto nije prekipijo.
Petak 14.11.2014. 06:47
КАКВЕ СУ ИМА ФАЦЕ А У ГЛАВИ ПАНИКА, ПУНА СУ ИМ УСТА ПРАВДЕ А НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ ЕУСЕКС СИЛУЈЕ ПРАВДУ , ОТИМА ЗЕМЉУ СРБИМА И ОНИ ЋУТЕ. ЖИВЕЛА ДРЖАВА СРБИЈА
Petak 14.11.2014. 07:21
Ono što ima Šešelj a nemaju drugi političari u okruženju jeste nepotkupljivost. Skoro sve ostale političare zapad kupuje jeftino a Šešelj je braneći svoju ideju i zarad naroda proveo u Haškom kazamatu 12 godina. Koji bi drugi političar to uradio?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online