Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 18.11.2014.
08:15
S. M. Tomić - Vesti A

Prodaja hrišćanskih hramova (3): Pošto Sveti oltar?

Amerika je danas prava slika religija u 21. veku. Crkve sve češće imaju tablu na kojoj piše "na prodaju", i najčešće postaju kancelarije, raskošne porodične kuće ili hinduistički hramovi. U internet oglasima se nudi oko 500 crkava za prodaju i iznajmljivanje. Poslednjih 20 godina u San Francisku je uobičajena stvar kupiti crkvu.

Oltar (Foto: Ilustracija)
 

Nekadašnja luteranska crkva u blizini parka Delores pretvorena je za tri miliona dolara u porodičnu kuću u kojoj sada živi pisac Siamak Akhavan. Izgradnja crkve počela je 1909. godine i od tada je promenila brojne vlasnike, a u njoj je 1963. bila smeštena fabrika fitilja za sveće.

Porez nije šala

Džamija u Atlanti je takođe je dospela na zub poreskih vlasti jer je samo delimično platila porez za 2011. godinu. Vlasnici džamije morali su platiti oko 6.000 dolara za založno pravo i tako sprečiti prodaju imovine.

Akhavan je kupio 2007. godine, dodao spratove, stepenice i brojne sobe pa se sada kuća prostire na oko 1.500 kvadratnih metara. Iako je vrednost kuće procenjena na 10, Akhavan je prodaje za 7,49 miliona dolara.

Katolička crkva Sveti Josip je zatvorena još 1989. godine, a pre nekoliko godina je pretvorena u poslovnu zgradu od 22.000 kvadrata kancelarijskog prostora sa restoranom.


U Nju Džersiju prodaje se za 700.000 dolara u centru Bridžtauna crkva Svetog Andreja sa trista mesta, čije se prizemlje koristi kao vrtić, a Episkopalna crkva nudi se za 2,6 miliona dolara sa napomenom:

"Sve crkvene relikvije, uključujući vitraže, oltar i svećnjake, nisu uključene u prodajnu cenu, ali mogu se kupiti zasebno!"

U Americi se demografija konstantno menja, sinagoge postaju džamije, a poslovne zgrade pagode. Katolički vernici smanjili su se sa 75 odsto 1955. godine na 45 odsto posle 2000. godine. Latinoamerikanci se sve češće izjašnjavaju kao "bivši katolici",

Prodaja hrišćanskih hramova:

1. Crkve na doboš, Očenaš na akciji

2. Pomolite se u kafani

postaju pentekostalci ili evangelisti, ili se izjašnjavaju kao agnostici ili ateisti.


Iako je hrišćanstvo i dalje dominantna religija izbora u SAD, druge religije imaju sve veći broj poklonika, kao što su hinduizam u Arizoni i bahaizam (univerzalna religija, nema sveštenstvo ni rituale, osim što obavljaju zajedničku molitvu prvog dana u mesecu i poste devetnaest dana u martu) u Južnoj Karolini.


Agencije za prodaju nekretnina tvrde da je rasprodaja crkava posebno dobila maha od 2008. godine kada su mnogi Amerikanci bankrotirali zbog nerealnih stambenih kredita. Otad se nisu oporavili ni građani, ni manje crkve. Samo u poslednjih godinu dana donacije crkvama su pale za 10 odsto.

Hram kockara

Poreske vlasti u regiji Nižnji Novgorod u Rusiji pre četiri godine stavile su na aukciju džamiju Al-Rašad zbog poreskih dugova od 20 miliona dolara. Lokalni biznismen Fajez Gelmanov izgradio je džamiju u svom rodnom selu Međanj u kasnim devedesetim. On je izjavio da je sagradio džamiju za selo, ali je ona ostala navedena kao imovina njegove kompanije. Osnovna delatnost Gelmanova je bilo kockanje. Pošto je vlada Rusije zabranila kockanje 2009. godine, kompanija je proglasila stečaj i ostala dužna 600 miliona rubalja državi. Sva imovina našla se na aukciji.

 

Sutra - Prodaja hrišćanskih hramova (4): Nije hram supermarket za duhovne potrebe

POVEZANE VESTI

Utorak 18.11.2014. 09:39
"sinagoge postaju džamije " ???? e to je čista laž jer jevreji-talmudo-sionisti to nedozvoljavaju. Oni rade naveliko da unište hrišćanstvo i islam. Sionisti finansiraju ekstremni islam i evangelističku crkvu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online