Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
27
Petak 21.11.2014.
06:00
O. I. A

Ultimatum na odloženo

Evropski komesar za susedsku politiku Johanes Han nije juče u Beogradu uslovljavao otvaranje pregovaračkih poglavlja uvođenjem sankcija Rusiji. U to su novinare nastojali da uvere i predsednik srpske vlade Aleksandar Vučić i novi komesar zadužen za proširenje koji je nakon stupanja na funkciju 3. novembra kao prvu stanicu svog delovanja izabrao baš Srbiju.

Diplomatske rukavice: Johanes Han i Aleksandar Vučić
 

Sudeći prema izjavama, na ovoj temi je više insistirao Vučić, koji je zvaničniku EU ponovio poznate stavove - strateški cilj Srbije je članstvo u Uniji, Beograd poštuje teritorijalni integritet Ukrajine i neće uvoditi sankcije Rusiji.

Puškov: Ucenjuju Beograd

Šef Odbora Državne dume za međunarodne odnose Aleksej Puškov rekao je da Srbiju ucenjuju.
- Ili se priključite sankcijama protiv Rusije, ili vas nećemo uzeti u razmatranje kao zemlju koja ima šanse za ulazak u EU - izjavio je Puškov i dodao da je problem Srbije u tome što ona "u skorije vreme svakako nema izgleda da uđe u EU", čak i ako se povinuje uceni.

- Isto govorim u Moskvi, Vašingtonu, Briselu, Beogradu i Kosovskoj Mitrovici i svakom drugom mestu. Sve što sam govorio o politici Srbije rekao sam i pred Putinom i pred Hanom. Mi nemamo tri niti dve politike - rekao je Vučić na konferenciji za novinare posle razgovora sa Hanom.


Premijer kaže da je Han bio veoma ljubazan i "nije insistirao na toj temi koliko sam ja želeo da stavove i poziciju Srbije razjasnim na isti način kako sam o tome više puta govorio".


Iako je potvrdio reči svog domaćina, pre nego što će se uživo obratiti novinarima u Beogradu, Han je uoči dolaska u Srbiju za više medija dao intervjue u kojima je podsetio na obavezu Srbije da uskladi svoju spoljnu politiku sa Briselom.


- Srbija se pravno obavezala, u okviru pristupnih pregovora, da postepeno usaglasi svoje stavove sa EU, o teškim pitanjima kao što su sankcije Rusiji. To je veoma važno i očekujemo od Beograda da ispoštuje ovu obavezu - bile su njegove reči.


Otud ne čudi što je poslanik opozicione DS Borislav Stefanović jučerašnji dan predviđen za poslanička pitanja Vladi iskoristio da pita premijera i šefa diplomatije Ivicu Dačića, da li poseta evropskog komesara znači da je Srbija dobila utlimatum da uvede sankcije Rusiji?

Može - ne može

Iako je Han siguran da narednih nedelja može biti otvoreno neko od poglavlja, ostalo je da Nemačka insistira da se poglavlje 35. o primeni Briselskog sporazuma i normalizaciji mora prvo otvoriti. Kako Kosovo još nije dobilo novu vladu, nemoguće je napraviti pomak, pa je jasno zašto je Vučić rekao da "od komesara nije tražio i nije molio da EU omogući otvaranje pregovora sa Srbijom pre kraja ove godine ili pre bilo kojeg datuma".

POVEZANE VESTI

Petak 21.11.2014. 06:29
Прича о тзв. притисцима је фарса. Неувођење санкција Русији даје могућност Вучићу да глуми родољуба и испуни сваки други антисрпски захтев Брисела и Вашингтона. Убеђен сам да у разговорима отворено о овоме разговарају. Ви нас као "присиљавате", а ми смо "тврди" и нећемо и онда смо ми "патриоти". На другој страни дајемо вам све и, практично, сахрањујемо Србију. Савршена манипулација бесловесног народа. Велеиздаја и злочин према Србима почињени од стране СНС далеко превазилазе све што су жути урадили, али СНС много боље глуми "патриотизам". Са оваквим народом то, нажалост, пролази.
Petak 21.11.2014. 06:10
Nikad nismo imali dobru politiku,Za to treba ici u skolu.
Petak 21.11.2014. 06:48
'Do kraja godine biće pokrenuta zvanična procedura da se na Petrovaradinskoj tvrđavi postavi obeležje Karađorđu, potvrdio je gradonačelnik Miloš Vučević.'. Postavi to u svom klozetu majmune radikalski ... Već imamo Jašu, Miletića, Pašića, onog seronju Tepića, samo nam ovaj nedostaje u Vojvodini. Sankcije Srbiji ! ! !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online