Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 18.12.2014.
11:09 >> 14:15h
Vestionline A

Vučić i Li otvorili Pupinov most (tačno u 11h, kako su najavili)

Kao što je predviđeno protokolom, premijeri Srbije i Kine Aleksandar Vučić i Li Kećijang otvorili su Pupinov most tačno u 11 časova.

Srna
Mnogo Beograđana je želelo da prisustvuje otvaranju Pupinovog mosta
 
Otvaranju prisustvuje veliki broj građana i zvaničnika.

Svečane vrpce na mostu presekli su Vučić i Li i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Nakon protokolarnog rukovanja i pozdravljanja, otkrivena je ploča sa najosnovnijim podacima o mostu na Dunavu, koji povezuje Zemun i Borču. Obična bela ploča zamenila je crnu ("nadgrobnu"), neprihvaćenu od strane Beograđana

- Most povezuje dve obale Dunava, ali povezuje i Srbiju i Kinu. Nećemo stati i nastavićemo da gradimo, najavio je Aleksandar Vučić, koji se prvi obratio okupljenim građanima i novinarima.

Vučić je najavio da je ovo samo početak i da će u Srbiji u 2016. i 2017. biti izgrađeno više kilometara pruga i puteva nego u bilo kojoj evropskoj zemlji. Mnoge od tih projekata, kazao je, radićemo s kineskim partnerima.

Posebno se zahvalio predsednicima Srbije i Republike Srpske Tomislavu Nikoliću i Miloradu Dodiku "koji je uvek bio uz nas". Zahvalio se i prethodnoj Vladi, koja je započela ovaj most, pogotovo bivšem gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu, koji je prisustvovao otvaranju.

- Neka dugo koristi našem narodu. Živela Srbija, živelo prijateljstvo Srbije i Kine, završio je govor Vučić.

Potom se okupljenima obratio kineski premijer sa "Dobar dan" (na srpskom). On je izrazio zadovoljstvo što će se Pupinov most na Dunavu skratiti vožnju za Beograđane skoro sat vremena i zahvalio se svima "koji su dali doprinos za današnji uspeh".

- Kineska strana je zainteresovana za izgradnju infrastrukture za brzu prugu Beograd-Budimpešta, koja će biti urađena po standardima EU. Podsticaću kineske kompanije da otvaraju pogone duž železničke pruge koja će povezivati Kinu, preko luka Grčke, kroz Makedoniju i Srbiju s centralnom Evropom, što će pomoći otvaranju novih radnih mesta i privrednom razvoju regiona, dodao je Li i istakao da je u pitanju obostrana korist.

Srna
Biće otvoren za saobraćaj popodne (18. decembra)
 

Dodao je da je bila dobra odluka Kine da se Treći samit šefova vlada Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope održi ove nedelje u Beogradu, koji ima važan stateški položaj u regionu.

Li Kećijang je kazao da ga prizor na otvaranju Pupinovog mosta podseća na popularni film "Most" od pre 30 godina u kojeme se čuje pesma "Bela ćao", ali da on "danas ne kaže 'ćao' već 'do viđenja', jer će se ponovo družiti s prijateljima u Srbiji".

Na kraju je na tečnom srpskom rekao "Hvala", što je naravno propraćeno aplauzom.

Prema najavama iz grada, most će biti pušten u saobraćaj već popodne. Njime će prolaziti jedna GSP linija - autobus br. 85.

Da podsetimo, otvaranjem ove saobraćajnice, putovanje od Borče do Zemuna, umesto sat i po gradskim prevozom ili 45 minuta automobilom, trajaće desetak minuta.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 18.12.2014. 11:17
bar da je dzukella pala u dunav...
Četvrtak 18.12.2014. 11:28
Докле ће свака власт лагати овај народ? Тај мост је направљен из два одвојена дела.Један део тоне и после овог отварања следи поновно затварање моста.Вероватно онога који тоне.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online